Przyprawy, zioła etc.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
Ja za pigwą nie przepadam, ale uwielbiam pigwowca. Co roku zbieram dojrzałe owoce i mrożę. W zimie i wiosną używam zamiast cytryny do herbaty. Taka herbata jest o wiele zdrowsza i niesamowicie aromatyczna.
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 734
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 106 razy
Przyprawy, zioła etc.
Perfidna i badziewna reklama badziewnego portalu.
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
[ref]hobbysta[/ref], jeszcze raz wpiszesz jakieś reklamy to znikniesz z tego forum.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Zarodnik
- Posty: 7
- Rejestracja: środa, 28 września 2016, 09:57
- Imię: adam
- Ulubione grzyby: Prawdziwki
- Pochwalony: 3 razy
Przyprawy, zioła etc.
Ja właśnie taką porą roku jak teraz lubię wypić herbatę z imbirem albo goździkami, bardzo fajnie hartuje organizm i uodparnia przed jakimiś ustrojstwami, przeziębieniami
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Zbiory warzyw i bardzo urodziwa i zdrowa natka pietruszki aż się prosi o zagospodarowanie
Ja natkę mrożę, suszę i na surowo.Ale ile można ją przetrzymać na surowo.Więc proponuję ;
PESTO
-natka pietruszki
-olej
-czosnek lub orzeszki
-sól
Natkę dokładnie płuczemy i pozbawiamy łodyg-zostawiając tylko te najmniejsze i najcieńsze przy listkach.
Do melaksera wrzucam tak około litra natki +łyżka soli +1/2 szklanki oleju+ główka[duża]obranego czosnku-miksuję i wkładam do małych słoiczków.Jak mam dużo to kilka słoiczków zalewam olejem[cienka warstwa na wierzchu] .Dobrze zakręcam i do lodówki.Jak ktoś nie lubi czosnku to można dodac orzeszki ja eksperymentowałam z prażonym słonecznikiem i dynią i też zjadliwe.Można robić bez dodatków.
U mnie błyskawicznie znika jako dodatek kanapkowy na masło.....
Ja natkę mrożę, suszę i na surowo.Ale ile można ją przetrzymać na surowo.Więc proponuję ;
PESTO
-natka pietruszki
-olej
-czosnek lub orzeszki
-sól
Natkę dokładnie płuczemy i pozbawiamy łodyg-zostawiając tylko te najmniejsze i najcieńsze przy listkach.
Do melaksera wrzucam tak około litra natki +łyżka soli +1/2 szklanki oleju+ główka[duża]obranego czosnku-miksuję i wkładam do małych słoiczków.Jak mam dużo to kilka słoiczków zalewam olejem[cienka warstwa na wierzchu] .Dobrze zakręcam i do lodówki.Jak ktoś nie lubi czosnku to można dodac orzeszki ja eksperymentowałam z prażonym słonecznikiem i dynią i też zjadliwe.Można robić bez dodatków.
U mnie błyskawicznie znika jako dodatek kanapkowy na masło.....
Ajla
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 814
- Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
- Imię: Krzysiek
- Ulubione grzyby: jadalne
- Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
- Pochwalił: 321 razy
- Pochwalony: 409 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
Dzisiaj po raz pierwszy przy przygotowywaniu wieczornej przekąski do nalewki jeżynowej otwarłem słoiczek kiszonych liści czosnku niedźwiedziego. Mmmm szkoda tylko że nie za dużo tego zrobiłem.
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Ja nigdy czosnku niedzwiedziego nie kisiłam - zwykły tak.Napisz jak go kisisz -przyda się następnym razemkakadu pisze:QR_BBPOST Dzisiaj po raz pierwszy przy przygotowywaniu wieczornej przekąski do nalewki jeżynowej otwarłem słoiczek kiszonych liści czosnku niedźwiedziego. Mmmm szkoda tylko że nie za dużo tego zrobiłem.
Najprostszy sposób kiszenia czosnku zwykłego;
-obrane ząbki czosnku
-woda z przyprawami po kiszonych ogórkach
Do pozostałej wody z przyprawami po ogórkach kiszonych kładziemy czosnek -jak ktoś ma suchy koper to można na wierzch położyć.Zakrywamy i odstawiamy na kilka dni.GOTOWE
U mnie w tym roku najbardziej" kuszące" to ogórki"krokodylki". Do pozostałej po nich zalewy wkładam plastry czosnku i po kilku dniach super na kanapki.
Ajla
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Czas na przemrozone owocw jarzębiny i dzikiej róży
Owoce dzikiej róży susze i dodaje do herbatek owocowych.
Są super dodatkiem do konfitur.Ja robię konfiturę pigwowo-różaną [bardzo lubię z nią herbatę] i dla dzieci konfiturę jabłkowo-różaną przeciw robaczycom
Owoce jarzębiny też suszę do owocowej herbatki.
Z przemrożonych owoców robię soki z dodatkiem innych owoców i konfitury wieloowocowe.Są one niezastąpione w anemii i wzmacniają pracę serca.
No i oczywiście SZYSZKOJAGODY JAŁOWCA.
Suszę je -są doskonałym dodatkiem do pieczeni a w szczególności do pieczeni z dziczyzny.
Doskonałe jako dodatek do mocnych wódek a rozgniecione i zmacerowane do win.
Owoce dzikiej róży susze i dodaje do herbatek owocowych.
Są super dodatkiem do konfitur.Ja robię konfiturę pigwowo-różaną [bardzo lubię z nią herbatę] i dla dzieci konfiturę jabłkowo-różaną przeciw robaczycom
Owoce jarzębiny też suszę do owocowej herbatki.
Z przemrożonych owoców robię soki z dodatkiem innych owoców i konfitury wieloowocowe.Są one niezastąpione w anemii i wzmacniają pracę serca.
No i oczywiście SZYSZKOJAGODY JAŁOWCA.
Suszę je -są doskonałym dodatkiem do pieczeni a w szczególności do pieczeni z dziczyzny.
Doskonałe jako dodatek do mocnych wódek a rozgniecione i zmacerowane do win.
Ajla
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Czemu po napisaniu tekstu jak nacisnę WYŚLIJ ginie mi tekst[nie pojawia się na stronie] .Dzis już tak mi się stało 2 razy a opisałam się sporo.
Ajla
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8040
- Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
- Imię: Krystyna
- Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
- Lokalizacja: Połaniec
- Pochwalił: 4625 razy
- Pochwalony: 7606 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
ajlaa, prawdopodobnie Cię wylogowuje, dlatego przepada. Warto podczas pisania używać opcji: edytuj [na dole obok wyślij] albo po prostu pisać w jakimś pliku tekstowym i kopiować i wklejać. Szkoda czasu. Niestety mnie też zdarza się czasem taka wpadka przy wklejaniu zdjęć.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
Przyprawy, zioła etc.
Czym zakrywamy gazą zamykamy .ajlaa pisze:QR_BBPOST Najprostszy sposób kiszenia czosnku zwykłego;
-obrane ząbki czosnku
-woda z przyprawami po kiszonych ogórkach
Do pozostałej wody z przyprawami po ogórkach kiszonych kładziemy czosnek -jak ktoś ma suchy koper to można na wierzch położyć.Zakrywamy i odstawiamy na kilka dni.GOTOWE
Bo ciekawy pomysł a tyle wody po ogórkach kiszonych już zmarnowałem i co z takim czosnkiem jemy do kanapek .
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 listopada 2016, 12:45 przez PawelJeleniaGora, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8040
- Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
- Imię: Krystyna
- Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
- Lokalizacja: Połaniec
- Pochwalił: 4625 razy
- Pochwalony: 7606 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
ajlaa, jeśli tylko pomogłam, to się cieszę. Ciekawe i przydatne rzeczy tu piszesz.
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
[quote="PawelJeleniaGora"]QR_BBPOST
Czym zamykamy .[/quoteNo tak nie ZAKRYWAMY tylko zakręcamy lub przykrywamy słoik przykrywką.
Paweł czosnek wkładam do słoika i po zalaniu wodą z ogórków lub po włożeniu do tego samego słoika co były ogórki i pozostała woda przykrywamy zakrętką -zakręcamy słoik lub przykrywamy przykrywką jak przy kiszeniu ogórków
Tak do kanapek i mozna zaserwować jako przystawka .
Czym zamykamy .[/quoteNo tak nie ZAKRYWAMY tylko zakręcamy lub przykrywamy słoik przykrywką.
Paweł czosnek wkładam do słoika i po zalaniu wodą z ogórków lub po włożeniu do tego samego słoika co były ogórki i pozostała woda przykrywamy zakrętką -zakręcamy słoik lub przykrywamy przykrywką jak przy kiszeniu ogórków
Tak do kanapek i mozna zaserwować jako przystawka .
Ajla
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
Przyprawy, zioła etc.
Przy kiszeniu ogórków zakręcam słoik na maksa Mam zakręcić czy tylko przykryć bez zakręcania .ajlaa pisze:QR_BBPOST przykrywamy zakrętką -zakręcamy słoik lub przykrywamy przykrywką jak przy kiszeniu ogórków