Piestrzenica kasztanowata - Gyromitra esculenta
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 5337
- Rejestracja: piątek, 21 września 2007, 19:51
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 452 razy
Piestrzenica kasztanowata - Gyromitra esculenta
Piestrzenica kasztanowata - Gyromitra esculenta
link do atlasu na portalu >>> KLIKNIJ
Główka - nieregularnie pofałdowana, na wierzchu przypomina fałdy mózgowia lub zwiniętą, pofałdowaną szmatkę; ciemny, ochrowobrązowy, kasztanowaty, czerwonobrązowy, czasem jaśniejszy (biała forma owocnika); matowy; średnica kapelusza od 2 do 8 cm; wewnątrz biały i pusty; kapelusz jest zrośnięty z trzonem.
Trzon - na zewnątrz biały albo lekko żółtawy wewnątrz pusty i biały, często posiada jamki; wysokość trzonu od 3 do 7 cm; średnica ok. 1,5 do 3 cm.
Miąższ - zwięzły, grubości 1-2 mm o przyjemnym zapachu niedojrzałych orzechów.
Wysyp zarodników - prawie elipsoidalne, bezbarwne; o wymiarach 18 x 24 na 8 x 14 mikrometra; zawierają dwie krople tłuszczu na biegunach; wysyp biały.
Występowanie - zwykle od kwietnia do maja, często pojawia się już w marcu, można spotkać owocniki nawet do połowy czerwca, wyrasta głównie w piaszczystych lasach sosnowych i świerkowych, na nizinach i w terenach podgórskich, na zrębach, w uprawach leśnych (szkółkach), na nagiej glebie leśnej, w sąsiedztwie pni drzew lub między ich korzeniami.
Zastosowanie - TRUJĄCA!!!
Możliwość popełnienia pomyłki - bardzo podobna jest piestrzenica olbrzymia Gyromitra gigas, do odróżnienia jedynie pod mikroskopem.
Uwagi - piestrzenica kasztanowata w wielu atlasach była oznaczona jako grzyb jadalny. Jednak w stanie surowym jest trująca, ale nie zawsze w tym samym stopniu i nie dla każdego. Niektóre osoby są szczególnie uczulone na piestrzenice. Grzyb zawiera trujący składnik gyromitrynę. GRZYB TEN JEST TRUJĄCY i bezwzględnie nie powinno się go spożywać; składnik ten jest niszczony podczas gotowania. Mimo to zanotowano wiele ciężkich, a nawet śmiertelnych zatruć po spożyciu piestrzenicy kasztanowatej; podejrzewa się, że czynnikiem trującym są w większym stopniu, produkty rozkładu białek wchodzących w skład grzyba, ponieważ piestrzenice rosną niezmiernie powoli, a owocniki utrzymują się bardzo długo.
Objawy zatrucia - pragnienie, wymioty, bóle brzucha, senność, drgawki.
Inne nazwy zwyczajowe - piestrzenica jadalna, smardz, babie uszy, grzyb majowy, babi uch, babieusz.
okolice Częstochowy, Kwiecień 2010
link do atlasu na portalu >>> KLIKNIJ
Główka - nieregularnie pofałdowana, na wierzchu przypomina fałdy mózgowia lub zwiniętą, pofałdowaną szmatkę; ciemny, ochrowobrązowy, kasztanowaty, czerwonobrązowy, czasem jaśniejszy (biała forma owocnika); matowy; średnica kapelusza od 2 do 8 cm; wewnątrz biały i pusty; kapelusz jest zrośnięty z trzonem.
Trzon - na zewnątrz biały albo lekko żółtawy wewnątrz pusty i biały, często posiada jamki; wysokość trzonu od 3 do 7 cm; średnica ok. 1,5 do 3 cm.
Miąższ - zwięzły, grubości 1-2 mm o przyjemnym zapachu niedojrzałych orzechów.
Wysyp zarodników - prawie elipsoidalne, bezbarwne; o wymiarach 18 x 24 na 8 x 14 mikrometra; zawierają dwie krople tłuszczu na biegunach; wysyp biały.
Występowanie - zwykle od kwietnia do maja, często pojawia się już w marcu, można spotkać owocniki nawet do połowy czerwca, wyrasta głównie w piaszczystych lasach sosnowych i świerkowych, na nizinach i w terenach podgórskich, na zrębach, w uprawach leśnych (szkółkach), na nagiej glebie leśnej, w sąsiedztwie pni drzew lub między ich korzeniami.
Zastosowanie - TRUJĄCA!!!
Możliwość popełnienia pomyłki - bardzo podobna jest piestrzenica olbrzymia Gyromitra gigas, do odróżnienia jedynie pod mikroskopem.
Uwagi - piestrzenica kasztanowata w wielu atlasach była oznaczona jako grzyb jadalny. Jednak w stanie surowym jest trująca, ale nie zawsze w tym samym stopniu i nie dla każdego. Niektóre osoby są szczególnie uczulone na piestrzenice. Grzyb zawiera trujący składnik gyromitrynę. GRZYB TEN JEST TRUJĄCY i bezwzględnie nie powinno się go spożywać; składnik ten jest niszczony podczas gotowania. Mimo to zanotowano wiele ciężkich, a nawet śmiertelnych zatruć po spożyciu piestrzenicy kasztanowatej; podejrzewa się, że czynnikiem trującym są w większym stopniu, produkty rozkładu białek wchodzących w skład grzyba, ponieważ piestrzenice rosną niezmiernie powoli, a owocniki utrzymują się bardzo długo.
Objawy zatrucia - pragnienie, wymioty, bóle brzucha, senność, drgawki.
Inne nazwy zwyczajowe - piestrzenica jadalna, smardz, babie uszy, grzyb majowy, babi uch, babieusz.
okolice Częstochowy, Kwiecień 2010
Ostatnio zmieniony sobota, 17 grudnia 2011, 01:00 przez Tomasz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19027
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16712 razy
- Kontakt:
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19027
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16712 razy
- Kontakt:
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19027
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16712 razy
- Kontakt:
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19027
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16712 razy
- Kontakt:
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt: