Strzał w bioderko

Rozmowy te mniej poważne
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Strzał w bioderko

Post autor: Wojtas » niedziela, 2 lipca 2017, 19:50

Bukowy pisze:QR_BBPOST Ktoś pamięta z dawnych lat blok czekoladowy?. Dzisiaj odświeżyłem temat, rodzinka zachwycona.
Nie znam tego przysmaku :(

Uwielbiałem wafle czekoladowe, najlepsze robiła moja mama, (tu możecie się nie zgadzać). :eat:

Po poćwiartowaniu, wyglądały jakoś tak :ok:

http://2.bp.blogspot.com/-2UGxIOKnbSU/T ... 089744.jpg


Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1081 razy
Kontakt:

Strzał w bioderko

Post autor: hittmanka » niedziela, 2 lipca 2017, 19:57

Wojtas pisze:QR_BBPOST Po poćwiartowaniu, wyglądały jakoś tak
Piszinger :ok: uwielbiam :)


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Awatar użytkownika

Bogdan
Hubiak
Hubiak
Posty: 368
Rejestracja: piątek, 29 października 2004, 02:27
Lokalizacja: Puławy
Pochwalił: 90 razy
Pochwalony: 102 razy

Strzał w bioderko

Post autor: Bogdan » niedziela, 2 lipca 2017, 20:26

Ogólnie "łezka w oku" :-)
Parę (-naście) butelek na skup opakowań szklanych, a potem w sklepie "SAM" dropsy, lizaki, blok na wagę, landrynki w "rożek" z szarego papieru, oranżada itp, itd
hittmanka pisze:QR_BBPOST Uwielbiałem wafle czekoladowe, najlepsze robiła moja mama, (tu możecie się nie zgadzać). :eat:
Z "Andrutów", wafli tortowych - nawet nie pamiętam jak się nazywały w latach siedemdziesiątych?
Cudo mojej mamy, to te wafle smarowane masłem i jakimś domowym dżemem :-)
Ależ wspominki :-D


Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1081 razy
Kontakt:

Strzał w bioderko

Post autor: hittmanka » niedziela, 2 lipca 2017, 20:31

oranżada w worku ze słomką :jupi: o saturatorze nie wspomnę.... cola "na miejscu" żeby kaucji nie płacić ....to były czasy :mrgreen:
z łakoci "kodżaki" i słonecznik kupiony pod stadionem w papierową tytkę.... wyroby czekoladopodobne :rotfl:


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Awatar użytkownika

Bogdan
Hubiak
Hubiak
Posty: 368
Rejestracja: piątek, 29 października 2004, 02:27
Lokalizacja: Puławy
Pochwalił: 90 razy
Pochwalony: 102 razy

Strzał w bioderko

Post autor: Bogdan » niedziela, 2 lipca 2017, 20:45

hittmanka, to ty młodziutka jesteś :-)

"Na kanikule" na wsi, to w zależności od zachowania nas dzieci, to pajda chleba z wodą lub śmietaną posypana cukrem.


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Strzał w bioderko

Post autor: Wojtas » niedziela, 2 lipca 2017, 20:51

Bogdan pisze:QR_BBPOST "Na kanikule" na wsi, to w zależności od zachowania nas dzieci, to pajda chleba z wodą lub śmietaną posypana cukrem.
Tego chyba nie sprzedawali, tylko mama dawała takie rarytasy. Uwielbiam, chyba zapomniałem o tym specjale, muszę sobie przypomnieć :eat: :eat: :eat: :mniam: :mniam: :mniam:


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Strzał w bioderko

Post autor: Wojtas » niedziela, 2 lipca 2017, 20:55

Tu mały problem, skąd ja taki chleb i wodę dostanę, na śmietanę nie ma co liczyć :?:


Awatar użytkownika

Bogdan
Hubiak
Hubiak
Posty: 368
Rejestracja: piątek, 29 października 2004, 02:27
Lokalizacja: Puławy
Pochwalił: 90 razy
Pochwalony: 102 razy

Strzał w bioderko

Post autor: Bogdan » niedziela, 2 lipca 2017, 21:03

Wojtas pisze:QR_BBPOST Tego chyba nie sprzedawali, tylko mama dawała takie rarytasy.
Mama i babcia :-)
Chyba w życiu nie "zapodałem" takiego przysmaku swoim córkom :-(
Wychowane na wszechobecnych "Nutelkach" i im podobnych


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Strzał w bioderko

Post autor: Wojtas » niedziela, 2 lipca 2017, 21:19

Chleb z wodą i z cukrem, to był najlepszy wyrób cukierniczy jaki jadałem, droższa wersja z śmietanką :eat:

Przechodząc do dań głównych :beer:

Chleb z cebulą i solą, pychotka :eat:
Chleb z słoniną, cebulą i solą, najlepsze jedzonko na świecie :eat:


Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1081 razy
Kontakt:

Strzał w bioderko

Post autor: hittmanka » niedziela, 2 lipca 2017, 21:20

i jeszcze chleb z kiszoną kapustą :)


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Awatar użytkownika

Bogdan
Hubiak
Hubiak
Posty: 368
Rejestracja: piątek, 29 października 2004, 02:27
Lokalizacja: Puławy
Pochwalił: 90 razy
Pochwalony: 102 razy

Strzał w bioderko

Post autor: Bogdan » niedziela, 2 lipca 2017, 21:47

Wojtas pisze:QR_BBPOST Chleb z cebulą i solą, pychotka :eat:
Chleb z słoniną, cebulą i solą, najlepsze jedzonko na świecie :eat:
Człowieku o czym Ty piszesz?
Wchodzimy w męskie, wyrafinowane tematy!
Ps. Dla mnie jeszcze "kapka" octu do słoniny:-)


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Strzał w bioderko

Post autor: Wojtas » niedziela, 2 lipca 2017, 22:55

Bogdan pisze:QR_BBPOST Wchodzimy w męskie, wyrafinowane tematy!
:eat:
hittmanka pisze:QR_BBPOST i jeszcze chleb z kiszoną kapustą
Tak nie jadałem, to nie moje smaki z dzieciństwa :nie:
Jak tylko kiszoną kapustę i chleb wiejski dostanę, nie omieszkam spróbować takiej kanapeczki :eat: :eat: :eat: :eat:


Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 255 razy
Kontakt:

Strzał w bioderko

Post autor: Bukowy » piątek, 7 lipca 2017, 17:13

Wojtas pisze:QR_BBPOST
Bukowy pisze:QR_BBPOST Ktoś pamięta z dawnych lat blok czekoladowy?. Dzisiaj odświeżyłem temat, rodzinka zachwycona.
Nie znam tego przysmaku :(

Uwielbiałem wafle czekoladowe, najlepsze robiła moja mama, (tu możecie się nie zgadzać). :eat:

Po poćwiartowaniu, wyglądały jakoś tak :ok:

http://2.bp.blogspot.com/-2UGxIOKnbSU/T ... 089744.jpg
Tutaj masz przepis jakbyś chciał spróbować. Naprawdę warto, a w wykonaniu banalnie prosty.
Blok czekoladowyBlok czekoladowy składniki:

200 g masła
500 g mleka pełnotłustego w proszku
2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1 szklanka mleka tłustego
10-20 dowolnych ciastek (osoby na diecie bezglutenowej wybierają ciastka gluten free)
garść orzechów włoskich lub laskowych
garść migdałów i/lub rodzynek
Blok czekoladowy przygotowanie:

W rondelku rozpuszczam masło, dodaję do niego mleko, cukier i kakao. Gdy wszystko się połączy przelewam do miski.
2. Do gorących i płynnych składników dodaję mleko w proszku a następnie mieszam mikserem do czasu otrzymania gładkiej masy.
3. Do masy czekoladowej dosypuję przebrane i pokruszone orzechy, migdały oraz rodzynki i mieszam delikatnie łyżką, aby ich nie pokruszyć jakoś mocniej.
4. Formę keksową wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę czekoladową, wkładam do niej ciasteczka i wygładzam powierzchnię.
5. Blok czekoladowy schładzam przez kilka godzin w lodówce i podaję pokrojony w plastry.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
Awatar użytkownika

Autor tematu
Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Strzał w bioderko

Post autor: Henryk » sobota, 26 sierpnia 2017, 18:27

:witam: :D
Nadrabianie straconych kalorii po dzisiejszej leśnej wędrówce :mniam: :D Tylko nie mówcie , że dbacie o linię :rotfl:



sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1896
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 694 razy
Kontakt:

Strzał w bioderko

Post autor: sectroyer » sobota, 26 sierpnia 2017, 20:49

Henryk pisze:QR_BBPOST
Tylko nie mówcie , że dbacie o linię
Ja się nie będę chyba przyznawał i focił "osiągami" ostatnie "osiągi" w tym temacie :lol: :lol: :rotfl: :rotfl:


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat