Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8040
- Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
- Imię: Krystyna
- Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
- Lokalizacja: Połaniec
- Pochwalił: 4625 razy
- Pochwalony: 7606 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
Sensibility, Super sprawa z tą Twoją hodowlą. To musi być fajne uczucie tak sobie obserwować, jak rośnie takie cudo. Muszę kiedyś w przyszłości też wyhodować jakiegoś grzybaska. Oczywiście na koniec będzie relacja z całości?
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
Moja jeszcze nie na żółtawego odcienia a chcę zobaczyć dłuższe kolce więc jeszcze poczekam chociaż ona ma już 16 dniPaweł pisze:QR_BBPOST Dorastanie jest bardzo szybkie i trwa z reguły 5-8 dni . Zbiór następuje kiedy owocnik zaczyna miejscami przyjmować żółtawy kolor.
Namiary wysłałam
Pewnie, że mogę całość relacji sklecićSysunia pisze:QR_BBPOST To musi być fajne uczucie tak sobie obserwować, jak rośnie takie cudo. Muszę kiedyś w przyszłości też wyhodować jakiegoś grzybaska. Oczywiście na koniec będzie relacja z całości?
Masz rację, jak się obudzę to zaraz do niej idę, odkrywam reklamówkę i się przyglądam. Dziś już od rana jest na widoku bo pochmurny dzień to niech sobie użyje światła.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8040
- Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
- Imię: Krystyna
- Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
- Lokalizacja: Połaniec
- Pochwalił: 4625 razy
- Pochwalony: 7606 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
Sensibility, to jak ją to będzie trochę jak kanibalizm Jaki masz pomysł na konsumpcję?
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
W sumie żadnego, podobno mało jest przepisów z soplówkami więc mam pole do popisu
Ktoś mi proponował usmażyć z szafranem i jabłkiem, bo nie można ją potraktować zwyczajnie, jak inne grzyby?
W necie wyczytałam, że najlepsza smażona na maśle klarowanym a dodatki wg siebie. Ktoś dodał natke pietruszki, komosę ryżową( nie znam tego nawet) i kiełki brokuł.
Na początku oderwałam kawałek grzybni ze starym owocnikiem, która przeszkadzała rosnąć tej małej i spróbowałam ją usmażoną na patelni z dodatkiem cebulki. W sumie mi smakowała ale miałam tylko troszeczkę i nie potrafię określić smaku.
Może z tą większą mi się uda.
Pewnie w jajecznicy by się też sprawdziła ale to typowa potrawa i mało wyszukana.
Nie wiem co w końcu z nią zrobię?
Ktoś mi proponował usmażyć z szafranem i jabłkiem, bo nie można ją potraktować zwyczajnie, jak inne grzyby?
W necie wyczytałam, że najlepsza smażona na maśle klarowanym a dodatki wg siebie. Ktoś dodał natke pietruszki, komosę ryżową( nie znam tego nawet) i kiełki brokuł.
Na początku oderwałam kawałek grzybni ze starym owocnikiem, która przeszkadzała rosnąć tej małej i spróbowałam ją usmażoną na patelni z dodatkiem cebulki. W sumie mi smakowała ale miałam tylko troszeczkę i nie potrafię określić smaku.
Może z tą większą mi się uda.
Pewnie w jajecznicy by się też sprawdziła ale to typowa potrawa i mało wyszukana.
Nie wiem co w końcu z nią zrobię?
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
W sumie wzięłam komórkę i zrobiłam kilka zdjęć przed chwilą.
Soplówka w 16 dniu hodowli - 24.02.2017
Ma 12 cm długości, teraz wygląda podobnie jak 2 dni temu a druga stoi w miejscu i nie odbija. Inne też się nie wyrywają
Soplówka w 16 dniu hodowli - 24.02.2017
Ma 12 cm długości, teraz wygląda podobnie jak 2 dni temu a druga stoi w miejscu i nie odbija. Inne też się nie wyrywają
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
Sensibility,
Nie kombinuj, im prościej tym lepiej, poznasz prawdziwy smak grzybka
Usmaż soplówkę na zwykłym maśle, jak już będzie gotowa zdejmij trochę na chlebek z masłem i skosztuj. Do reszty wbij jajka i stwórz jajecznicę jaką lubisz. Dwa dania za jednym zamachem.
Nie przesadzaj z dodatkami, mnie wystarczyłyby następujące składniki: soplówka, masło, jajka, pieprz, sól, chleb.
Qrcze ślinka mi cieknie, chciałbym smak tego grzyba poznać a jest tak rzadki w mojej okolicy i na dodatek chroniony.
Moja chodowa nie daje owocników, może pokombinuje jeszcze z pieńkami innych drzew, (dąb, buk,topola, jodła,..)
Jedyna szansa na próbę smakową soplówki, to własna hodowla z pieńka, lub z worka , lepsze to niż nic
Nie kombinuj, im prościej tym lepiej, poznasz prawdziwy smak grzybka
Usmaż soplówkę na zwykłym maśle, jak już będzie gotowa zdejmij trochę na chlebek z masłem i skosztuj. Do reszty wbij jajka i stwórz jajecznicę jaką lubisz. Dwa dania za jednym zamachem.
Nie przesadzaj z dodatkami, mnie wystarczyłyby następujące składniki: soplówka, masło, jajka, pieprz, sól, chleb.
Qrcze ślinka mi cieknie, chciałbym smak tego grzyba poznać a jest tak rzadki w mojej okolicy i na dodatek chroniony.
Moja chodowa nie daje owocników, może pokombinuje jeszcze z pieńkami innych drzew, (dąb, buk,topola, jodła,..)
Jedyna szansa na próbę smakową soplówki, to własna hodowla z pieńka, lub z worka , lepsze to niż nic
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
A może i masz rację bo przekombinuję i mi nic z tego nie wyjdzie?Wojtas pisze:QR_BBPOST Nie kombinuj, im prościej tym lepiej, poznasz prawdziwy smak grzybka
Dziś od rana trzymam ją odkrytą a słońce u nas się przebija to ją trochę doświetlę...
W sumie dokumentację już mam a jak dostałam grzybnię to nawet nie wiedziałam, że ona jadalna i miałam tylko zrobić zdjęcia a tu taka niespodzianka.
Dwa w jednym
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8140
- Rejestracja: piątek, 17 czerwca 2011, 00:32
- Imię: Лешек
- Ulubione grzyby: Drożdże gorzelnicze
- Pochwalił: 779 razy
- Pochwalony: 2784 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
Oj... oj .... to prawda ....Wojtas pisze:QR_BBPOST Qrcze ślinka mi cieknie, chciałbym smak tego grzyba poznać
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
musisz kukać do atlasu grzyby pod ochroną są też jadalne. >>> https://nagrzyby.pl/atlas/400 Ja takie soplówki przerabiałem kilka lat temu i jadłem były smaczne. Pewnie jeszcze nie było Cię wtedy na forum.Sensibility pisze:QR_BBPOST nie wiedziałam, że ona jadalna
Tak mi wtedy urosły
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
No właśnie patrzyłam na to zdjęcie i ciągle mi się wydaje, że tu są dłuższe kolce Pięknie wybiły..Zenit pisze:QR_BBPOST Tak mi wtedy urosły
A w jakiej formie je skonsumowałeś?
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
Popatrz na inne zdjęcia moich soplówek.Sensibility pisze:QR_BBPOST No właśnie patrzyłam na to zdjęcie i ciągle mi się wydaje, że tu są dłuższe kolce Pięknie wybiły..
A w jakiej formie je skonsumowałeś?
Chciałem poczuć smak tych grzybów i zjadłem smażone na masełku i posolone i to wszystko...
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2264
- Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
- Ulubione grzyby: czerwone :)
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 211 razy
- Pochwalony: 1509 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
Sensibility, Zenit, super sprawa i uprawa Mi też ślinka pociekła i chyba się wezmę za uprawę.
Zenit, a jak Ty swoją przyrzadzałeś? Jak smakowała?
Zenit, a jak Ty swoją przyrzadzałeś? Jak smakowała?
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
Ja pitolę Umiałeś je pięknie wyeksponować na tle tej zieleni. Teraz na dworze buro i ponuro więc ja nie mogę jej w takim otoczeniu zaprezentować. I tak ganiam z nią po pokojach, żeby było mniej monotonnie. Po tych zdjęciach to ja jej jeszcze nie zerwę. Ma za male kolce w stosunku do tych twoich. Muszę jeszcze poczekać
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
dusiłem na maśle i tylko posoliłem = bardzo smakowała delikatny grzybowy smak troszeczkę przypominający posmak orzechów.Agnes pisze:QR_BBPOST Zenit, a jak Ty swoją przyrzadzałeś? Jak smakowała?
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków
Moja soplówka stanęła w miejscu i nic się z nią nie dzieje więc się tu nie odzywam. Pewnie już nie dostanie takich kolców, jak ta Zenita.
Zrobiłam parę fotek w 18 dniu hodowli - 26.02.2017 , teraz jest taka sama więc jej nie męczę sesją zdjęciową
18 dzień hodowli - 26.02.2017
Zrobiłam parę fotek w 18 dniu hodowli - 26.02.2017 , teraz jest taka sama więc jej nie męczę sesją zdjęciową
18 dzień hodowli - 26.02.2017