Suszone grzyby - przechowywanie

Pytania i odpowiedzi
Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2346
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 610 razy
Pochwalony: 1009 razy
Kontaktowanie:

Suszone grzyby - przechowywanie

Postautor: hittmanka » czwartek, 28 lipca 2016, 19:16

Dzieki chłopaki :ok:


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 815
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 365 razy
Kontaktowanie:

Suszone grzyby - przechowywanie

Postautor: kakadu » czwartek, 28 lipca 2016, 19:23

Ja na temat suszonych :grzyb1: :borowiczki: :rydz: :borowik: :kurka: mogę powiedzieć tyle ze właśnie się skończyły . Dzisiaj żona zrobiła sos grzybowy i bay bay grzybki trzeba zbierać nowe. :)

Awatar użytkownika

borowik20
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 147
Rejestracja: piątek, 29 października 2010, 16:20
Ulubione grzyby: Borowiki, koźlarze.
Pochwalony: 6 razy

Suszone grzyby - przechowywanie

Postautor: borowik20 » czwartek, 28 lipca 2016, 20:58

My trzymamy grzyby suszone w spasteryzowanych słoikach :)
A reszta w papierowych lub płóciennych torbach, upakowanych w wielkim worze :)

Awatar użytkownika

sromotniak
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 2 grudnia 2014, 12:04
Imię: Janusz
Ulubione grzyby: pieczarki :))
Pochwalony: 1 raz

Suszone grzyby - przechowywanie

Postautor: sromotniak » czwartek, 18 sierpnia 2016, 12:07

Wkładam do słoików i trzymam w kuchni, gdzie jest najcieplej. Nic więcej do słoików nie wsypuję. Najpierw trzeba dobrze grzyby wysuszyć. Nawlekam je na nitkę i wieszam przy okapie, nad kuchenką. Jak trochę się podsuszą, to dosuszam w piekarniku.
Słowo jest ogień – mil­cze­nie jest lawa.  - Cyprian Kamil Norwid

Awatar użytkownika

woronka
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 5 stycznia 2017, 17:19
Imię: Weronika
Ulubione grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki
Pochwalony: 2 razy

Suszone grzyby - przechowywanie

Postautor: woronka » piątek, 13 stycznia 2017, 19:23

Rzeczywiście bardzo ważne jest aby grzyb się dobrze wysuszył, bo wtedy problemu z przechowywaniem nie będzie. Ja trzymam kilka słoików dokładnie zamkniętych, a resztę w papierowych woreczkach.


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1522
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 360 razy
Pochwalony: 508 razy
Kontaktowanie:

Suszone grzyby - przechowywanie

Postautor: sectroyer » piątek, 21 lipca 2017, 18:59

To ja odgrzebię temat, czy :kurka: :kurka: można suszyć? Przeczytałem w internecie, że niestety tracą swój smak i aromat? :zhm: :zhm: Niestety mrozić już nie mam gdzie :D

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22613
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 4687 razy
Pochwalony: 13677 razy
Kontaktowanie:

Suszone grzyby - przechowywanie

Postautor: Paweł » piątek, 21 lipca 2017, 19:38

sectroyer pisze:Źródło postu Niestety mrozić już nie mam gdzie :D

Ta ładuj w słoiki z solanką :D i pasteryzuj. :ok:

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 72110
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 44649 razy
Pochwalony: 8211 razy
Kontaktowanie:

Suszone grzyby - przechowywanie

Postautor: Zenit » piątek, 21 lipca 2017, 20:34

sectroyer pisze:Źródło postu Przeczytałem w internecie, że niestety tracą swój smak i aromat?
internet kłamie :)
Autor posta otrzymał pochwałę
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... +Kaminski/


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Ronka
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3481
Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 367 razy
Pochwalony: 2340 razy
Kontaktowanie:

Suszone grzyby - przechowywanie

Postautor: Ronka » piątek, 21 lipca 2017, 20:47

sectroyer pisze:Źródło postu To ja odgrzebię temat, czy :kurka: :kurka: można suszyć?

W ubiegłym roku na wyjeździe nazbierałam dużo pięknych kurek. Nie miałam dostępu do kuchni, jedyna rada to trzeba suszyć. Nie straciły ani smaku ani aromatu.
Autor posta otrzymał pochwałę


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1522
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 360 razy
Pochwalony: 508 razy
Kontaktowanie:

Suszone grzyby - przechowywanie

Postautor: sectroyer » sobota, 22 lipca 2017, 08:47

Zenit pisze:Źródło postu internet kłamie

Ronka pisze:Źródło postu W ubiegłym roku na wyjeździe nazbierałam dużo pięknych kurek. Nie miałam dostępu do kuchni, jedyna rada to trzeba suszyć. Nie straciły ani smaku ani aromatu.

No to super, będę robił próbę testu :D Ogólnie to chyba "eksperci" od kurek wyjechali na wakacje bo w "moim" lesie już tylko spacerowiczów spotykam i weekendowych "borowikowców", ale oni nie mają pojęcia jak szukać kurek ;) Postanowiłem, że odpuszczę sobie ten las na tydzień, co by dać szansę innym nazbierać kurek, a jak nie to za tydzień będą wielkie KURY :D :lol: :lol: :rotfl: :rotfl:


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1522
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 360 razy
Pochwalony: 508 razy
Kontaktowanie:

Suszone grzyby - przechowywanie

Postautor: sectroyer » sobota, 22 lipca 2017, 13:19

Ronka pisze:Źródło postu Nie straciły ani smaku ani aromatu.

Hmmm, czytam i czytam i ciągle zmieniam zdanie. Teraz doczytałem, że suszone kurki mogą się "przesuszyć" i już nie mają konsystencji, bo jakby drewniały, czy coś...
Paweł pisze:Źródło postu Ta ładuj w słoiki z solanką i pasteryzuj.

A wg jakiego przepisu ty pasteryzujesz? Jakie proporcje itp. Bo może jednak się na to zdecyduję... :zhm: :zhm: :zhm: :zhm:


Wróć do „Poradnik”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość