Poznajemy stare atlasy grzybów.
-
Autor tematu - Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Poznajemy stare atlasy grzybów.
Jak wiemy, wiedza na temat grzybów znana jest od dawien dawna. Z czasem opinie na temat danych grzybów zmieniają się.
Zmieniane są nazwy grzybów, ich zaszeregowanie - raz poczciwego podgrzybka brunatnego każą nam nazywać borowikiem... i okazuje się, że w starym niemieckim atlasie jaki dostałem ostatnio w prezencie - już w 1928 podgrzybek był borowikiem.
Postaram się, dzięki uprzejmości życzliwej osoby "przetłumaczyć" część tego atlasu, który chcę Wam przedstawić.
Jeśli macie takie stare atlasy, zamieszczajcie tu o nich informacje - zdjęcia.
Chętnie nabędę podobne atlasy z innych krajów Europy - jak ktoś ma takie a chce sprzedać lub wymienić się na inny stary bądź współczesny atlas - proszę o informację na email nagrzyby@gmail.com
Zalecam ostrożnie czerpać wiedzę z takich atlasów, bo z biegiem czasu wiele grzybów dawniej uważanych za jadalne dziś są śmiertelnie trujące.
Przedstawiam mój najstarszy, jak do tej pory, atlas grzybów.
Opisy już niebawem...
Zmieniane są nazwy grzybów, ich zaszeregowanie - raz poczciwego podgrzybka brunatnego każą nam nazywać borowikiem... i okazuje się, że w starym niemieckim atlasie jaki dostałem ostatnio w prezencie - już w 1928 podgrzybek był borowikiem.
Postaram się, dzięki uprzejmości życzliwej osoby "przetłumaczyć" część tego atlasu, który chcę Wam przedstawić.
Jeśli macie takie stare atlasy, zamieszczajcie tu o nich informacje - zdjęcia.
Chętnie nabędę podobne atlasy z innych krajów Europy - jak ktoś ma takie a chce sprzedać lub wymienić się na inny stary bądź współczesny atlas - proszę o informację na email nagrzyby@gmail.com
Zalecam ostrożnie czerpać wiedzę z takich atlasów, bo z biegiem czasu wiele grzybów dawniej uważanych za jadalne dziś są śmiertelnie trujące.
Przedstawiam mój najstarszy, jak do tej pory, atlas grzybów.
Opisy już niebawem...
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
-
Autor tematu - Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
dokładnie to chciałem zrobić i dziś zrobię.Nadir pisze:abyś wrzucił ryciny do nowych zagadek, moim zdaniem nadają się do tego znakomicie To byłyby takie wyjątkowe noworoczne zagadki
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
Atlasik z 20 tablicami i 42 gatunkami grzybów na 40 rycinach.
Rok wydania nieobecny , ale w bardzo krótkiej treści jest odwołanie do wydania książkowego z 1924r M. Arct-Golczewska , T.J.Kołodziejczykowie - O grzybach.
Ciekawsze, dawne nazewnictwo z numeracją pozycji w atlasiku.
3.deszczochron = czubajka kania / z niemieckigo Parasolpilz/
5. opieńka zmienna = łuszczak zmienny
11. wówczas trujący muchomor krostowaty = muchomor czerwieniejący
13. twardzioszek górski = twardzioszek przydrożny
14. rydz koński = mleczaj wełnianka
18. serowiatka gorzkówka = gołąbek wymiotny
22. brzegowłosek kopyciasty = gęśnica wiosenna
23. rumieniak śliweczka = bruzdniczek największy
27. maślacz czyli kozak = maślak zwyczajny
31. grzyb czarci = borowik ponury
32. Polyporus contluens = błąd w druku t=f czyli naziemek ceglasty – Albatrellus confluens
Rok wydania nieobecny , ale w bardzo krótkiej treści jest odwołanie do wydania książkowego z 1924r M. Arct-Golczewska , T.J.Kołodziejczykowie - O grzybach.
Ciekawsze, dawne nazewnictwo z numeracją pozycji w atlasiku.
3.deszczochron = czubajka kania / z niemieckigo Parasolpilz/
5. opieńka zmienna = łuszczak zmienny
11. wówczas trujący muchomor krostowaty = muchomor czerwieniejący
13. twardzioszek górski = twardzioszek przydrożny
14. rydz koński = mleczaj wełnianka
18. serowiatka gorzkówka = gołąbek wymiotny
22. brzegowłosek kopyciasty = gęśnica wiosenna
23. rumieniak śliweczka = bruzdniczek największy
27. maślacz czyli kozak = maślak zwyczajny
31. grzyb czarci = borowik ponury
32. Polyporus contluens = błąd w druku t=f czyli naziemek ceglasty – Albatrellus confluens
-
Autor tematu - Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Paweł, super atlas z super błędem jak widzę już od dawna eksperci nie potrafili rozpoznać prawidłowo muchomora zielonawego - pokazywali zamiast niego muchomora cytrynowego a z czerwieniejącego robili muchomora trującego. Dlatego jak pisałem na wstępie - te atlasy traktujmy jako ciekawostki a nie źródło prawdziwej wiedzy na temat grzybów.
pozycja 8 na rycinie muchomor cytrynowy zamiast zielonawego ( sromotnikowego)
pozycja 8 na rycinie muchomor cytrynowy zamiast zielonawego ( sromotnikowego)
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2264
- Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
- Ulubione grzyby: czerwone :)
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 211 razy
- Pochwalony: 1509 razy
- Kontakt:
Zenit, jak juz piasłam w innym wątku: gratuluję, prawdziwa perełka Ci sie trafiła I jeszcze ten gotyk Chyba byłeś baaardzo grzeczny przez cały ubiegły rok
Paweł, , Twoje też fajne dziełko
Mój ulubiony atlasik nie jest tak cenny, bo o blisko 55 lat młodszy, z 1981, ale za to polskie wydanie jest przedrukiem atlasu wydanego w ... Czechosłowacji I kosztowało całe 150 zł
Szczególnie mi się podobają te dwa. To ostatnie zamieszczam z sugestią wykorzystania do zagadek, ciekawe, czy ktoś zgadnie, co Autor miał na myśli Nazwa użyta w altasie jest zresztą też urocza
Paweł, , Twoje też fajne dziełko
Mój ulubiony atlasik nie jest tak cenny, bo o blisko 55 lat młodszy, z 1981, ale za to polskie wydanie jest przedrukiem atlasu wydanego w ... Czechosłowacji I kosztowało całe 150 zł
Szczególnie mi się podobają te dwa. To ostatnie zamieszczam z sugestią wykorzystania do zagadek, ciekawe, czy ktoś zgadnie, co Autor miał na myśli Nazwa użyta w altasie jest zresztą też urocza
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
od dziecka jestem grzecznyAgnes pisze:Chyba byłeś baaardzo grzeczny przez cały ubiegły rok
też trafi w formie niusika na główną stronę.Agnes pisze:Mój ulubiony atlasik nie jest tak cenny, bo o blisko 55 lat młodszy, z 1981
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
Obecnie serfując po necie a dokładniej po internetowych bibliotekach można znaleźć niezłe cacka, całkowicie za darmo. Mnie takie poszukiwania bardzo nie interesują, ale może Wam uda się znaleźć jakieś białe kruki
Tak na szybko znalazłem sobie starą książkę i skacząc ze strony na stronę, przeczytałem już prawie całą
http://polona.pl/item/15225416/0/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak na szybko znalazłem sobie starą książkę i skacząc ze strony na stronę, przeczytałem już prawie całą
http://polona.pl/item/15225416/0/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2264
- Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
- Ulubione grzyby: czerwone :)
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 211 razy
- Pochwalony: 1509 razy
- Kontakt:
Wojtas, ale super pozycję wygrzebałeś :
Wiem, że to nie w tym wątku powinno się znaleźć, ale nie mogłam odmówić sobie radości wstawienia paru cytatów
"kurzejki czyli lisiczki, kurze stopki, sarny (?) krowiaki, świnki (?), piasecznik czyli twardzioszek (w przekroju czy przełomku błękitnieje) ...."
" R y d z e , s m a r d z e , z i e l o n k i i k o z i e b r o d y (Ziegenbart) sp a rz y ć warem, ażeby im odjąć właściwy im gorżknik; trzeba też poodcinać czubki k o z ie bró d e k , gdyż powodują rozwolnienie. "
"odwar pi e s t r z e n i c (helvella esculenta) zaleca się wylewać, gdyż grzyby te podobno zawierają szkodliwy kwas „Helvella“, składnik grzyba jadowitego „ B a b i e u s z y t r u j ą c e “ . Potym , gdy chodzi o rodzaje twardszych grzybów, można dodać natronu (1Watr. bicarbonicum — szczyptę na litr grzybów pokrajanych); z dodatkiem tym oraz nieco soli kuchennej wystarczy gotować wszelkie grzyby przez pół godziny."
"K urzejki czyli lisic z k i (Cantharellus cibarius).
Grzyby obrane i oczyszczone pokrajać i nastaw ić z zimną w odą, a gdy się nieco ugotują, wodę odlać, lecz zachować cokolwiek wywaru na zaprawkę. Potym włożyć grzyby do rondla, dodać sporo masła, 1 lub 2 łyżki zapaśnej polewki i prażyć. Dodać później krajanej cebulki, estragonu, soli i siekanej pietruszki, wszystko tęgo przetrząść i krótko zagotować. Przyrządzone w ten sposób kurzejki smakują wybornie, byle dodatki trafnie domiarkować i dołączyć sporo tłustości."
"Gąszcz (purće) z grzybów .
Młodych grzybków kilka (4 —8) kładzie się do rynki, zalewa m ałą ilością wody, wciska sok z cytryny, raz je zagotuje na ostrym ogniu i odcedza na sito, by obeschły. Sieka się je drobno, daje do rynki i dusi w łyżce m asła i w soku z cytryny. Przeciera się przez sito i dodaje białej zaprażki, nieco soli, zalewa rosołem roślinnym (z seleru, pór, estragonu i t. p.) i jeszcze gotuje. Gdy zgęstnieją, zaraz się podaje."
I najważniejsze!!!
"W zdrowym ciele — zdrowy duch!"
Najważniejszym czynnikiem w życiu jest zd ro w ie.
Najważniejszym czynnikiem zdrowia jest o św ia ta .
Najważniejszym czynnikiem oświaty jest zn a jo m o ść
h ygien y.
Kto chce być zd row ym ,
Kto chce nabyć p ra w d ziw ej o św ia ty ,
Kto chce się zaznajomić z prawidłami h y g ien y , niechaj
zaabonuje sobie miesięcznik „Przewodnik Zdrowia".
( Nowa jarska kuchnia ilustrowana i.e. Nowa ilustrowana jarska kuchnia zawierająca wypróbowane przepisy przyrządzania smacznych a zdrowych potraw roślinnych oraz naukowe ogólne przepisy rozumnego odżywiania się / Marja Czarnowska. - Berlin, 1913.
Opis wg okł. Sygnatura: II 1.417.494 A
Prawa:
Domena Publiczna. Wolno zwielokrotniać, zmieniać i rozpowszechniać oraz wykonywać utwór, nawet w celach komercyjnych, bez konieczności pytania o zgodę.
Źródło:
Biblioteka Narodowa
Wiem, że to nie w tym wątku powinno się znaleźć, ale nie mogłam odmówić sobie radości wstawienia paru cytatów
"kurzejki czyli lisiczki, kurze stopki, sarny (?) krowiaki, świnki (?), piasecznik czyli twardzioszek (w przekroju czy przełomku błękitnieje) ...."
" R y d z e , s m a r d z e , z i e l o n k i i k o z i e b r o d y (Ziegenbart) sp a rz y ć warem, ażeby im odjąć właściwy im gorżknik; trzeba też poodcinać czubki k o z ie bró d e k , gdyż powodują rozwolnienie. "
"odwar pi e s t r z e n i c (helvella esculenta) zaleca się wylewać, gdyż grzyby te podobno zawierają szkodliwy kwas „Helvella“, składnik grzyba jadowitego „ B a b i e u s z y t r u j ą c e “ . Potym , gdy chodzi o rodzaje twardszych grzybów, można dodać natronu (1Watr. bicarbonicum — szczyptę na litr grzybów pokrajanych); z dodatkiem tym oraz nieco soli kuchennej wystarczy gotować wszelkie grzyby przez pół godziny."
"K urzejki czyli lisic z k i (Cantharellus cibarius).
Grzyby obrane i oczyszczone pokrajać i nastaw ić z zimną w odą, a gdy się nieco ugotują, wodę odlać, lecz zachować cokolwiek wywaru na zaprawkę. Potym włożyć grzyby do rondla, dodać sporo masła, 1 lub 2 łyżki zapaśnej polewki i prażyć. Dodać później krajanej cebulki, estragonu, soli i siekanej pietruszki, wszystko tęgo przetrząść i krótko zagotować. Przyrządzone w ten sposób kurzejki smakują wybornie, byle dodatki trafnie domiarkować i dołączyć sporo tłustości."
"Gąszcz (purće) z grzybów .
Młodych grzybków kilka (4 —8) kładzie się do rynki, zalewa m ałą ilością wody, wciska sok z cytryny, raz je zagotuje na ostrym ogniu i odcedza na sito, by obeschły. Sieka się je drobno, daje do rynki i dusi w łyżce m asła i w soku z cytryny. Przeciera się przez sito i dodaje białej zaprażki, nieco soli, zalewa rosołem roślinnym (z seleru, pór, estragonu i t. p.) i jeszcze gotuje. Gdy zgęstnieją, zaraz się podaje."
I najważniejsze!!!
"W zdrowym ciele — zdrowy duch!"
Najważniejszym czynnikiem w życiu jest zd ro w ie.
Najważniejszym czynnikiem zdrowia jest o św ia ta .
Najważniejszym czynnikiem oświaty jest zn a jo m o ść
h ygien y.
Kto chce być zd row ym ,
Kto chce nabyć p ra w d ziw ej o św ia ty ,
Kto chce się zaznajomić z prawidłami h y g ien y , niechaj
zaabonuje sobie miesięcznik „Przewodnik Zdrowia".
( Nowa jarska kuchnia ilustrowana i.e. Nowa ilustrowana jarska kuchnia zawierająca wypróbowane przepisy przyrządzania smacznych a zdrowych potraw roślinnych oraz naukowe ogólne przepisy rozumnego odżywiania się / Marja Czarnowska. - Berlin, 1913.
Opis wg okł. Sygnatura: II 1.417.494 A
Prawa:
Domena Publiczna. Wolno zwielokrotniać, zmieniać i rozpowszechniać oraz wykonywać utwór, nawet w celach komercyjnych, bez konieczności pytania o zgodę.
Źródło:
Biblioteka Narodowa
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 612
- Rejestracja: niedziela, 18 października 2015, 22:16
- Imię: Юлий
- Ulubione grzyby: rydze, boczniaki i trujące dziwaki Babiegolata ;)
- Lokalizacja: Goleniów
- Pochwalił: 53 razy
- Pochwalony: 171 razy
- Kontakt:
Babielato jeśli możesz to podaj link do biblioteki, gdzie są liczne książki przyrodnicze, także z grzybami.
Każdy będzie mógł sobie pobrać pdf a niektóre pozycje to perełki.
Super wątek!
Każdy będzie mógł sobie pobrać pdf a niektóre pozycje to perełki.
Super wątek!
Mądrym być trzeba, by przy torach grzyby znów zbierać.
Mój kolejowy profil
Baza książek o grzybach
Mój kolejowy profil
Baza książek o grzybach