CIEKAWOSTKI O GRZYBACH
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 5191
- Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
- Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 400 razy
- Kontakt:
CIEKAWOSTKI O GRZYBACH
TRUFLE - Owoc miłości czy podstęp szatana?
Wielu pisarzy i poetów w IX w. pisało peany na cześć trufli. Balzac w swoich powieściach właśnie
truflami ubarwiał potrawy spożywane przez swoich bohaterów. Alexandre Dumas pasował je na sacro
sacrorum - najświętsze ze świętych. Kto raz spóbował dania z truflami, ten wie, że aromat jest niebywały.
Tak intensywny, iż jedna trufla w lodówce z łatwością wyperfumuje wszystkie znajdujące się tam
wiktuały. Oczywiście pod warunkiem, że dane jest nam wyczuć ich zapach. Ocenia się, że ok. 20%
populacji to "truflowi daltoniści". Nie wyczuwaja ich i już. Na świecie popyt na europejskie trufle
zdecydowanie przekracza podaż. Trufle z Francji czy Włoch nie zaspokajają nawet lokalnej konsumpcji.
Do Francji importowane są z Hiszpanii, Słowenii, a nawet Izraela.
Wszystko przez ich uwodzicielski aromat. Nawet proste danie, przyprawione odrobiną świeżych trufli,
nabiera królewskich manier. Dawniej faworyzowano potrawy na gorąco. Do legendarnych należy gęsia
szyjka nadziewana mięsnym farszem przyprawianym truflami, czy nadziewany truflami pasztet z gęsich
wątróbek. Danie stworzone w XVIII w. w Strasburgu przez słynnego kuchmistrza Jeana Pierrea Clausesa.
Do dziś szefowie najlepszych restauracji proponują sałatę truflową "a la Rossini", skomponowaną przez
zakochanego w truflach twórcę "Cyrulika sewilskiego". Większość koneserów przychyla się do opinii,
że trufle należy jeść, gdy są świeże - i to jak najszybciej po zbiorze. Nie wolno ich też myć, ani obierać
ze skórki. Można je jedynie przetrzeć delikatną szczoteczką. Trufla nie zyskuje też na obróbce termicznej.
Cienkie płateczki, skrawane specjalnym nożykiem na tortellini z parmezanem, czynią tę potrawę
niezapomnianym przeżyciem. Uwaga jednak na ilość skrawanych przez kelnera płatków trufli - każdy
ma swoją cenę! Gdy się zagapimy, rachunek może urosnąć do niebotycznej wysokości
Ponieważ truflę jemy przede wszystkim "nosem", towarzyszące potrawy powinny być tak proste, jak
to tylko jest możliwe. Świeża, leciutko posolona trufla z kropelką oliwy wspaniale smakuje np.
z gotowanymi ziemniakami czy fettuccini....
Wiadomości te pochodzą z magazynu "Trendy"
c.d.n.
Wielu pisarzy i poetów w IX w. pisało peany na cześć trufli. Balzac w swoich powieściach właśnie
truflami ubarwiał potrawy spożywane przez swoich bohaterów. Alexandre Dumas pasował je na sacro
sacrorum - najświętsze ze świętych. Kto raz spóbował dania z truflami, ten wie, że aromat jest niebywały.
Tak intensywny, iż jedna trufla w lodówce z łatwością wyperfumuje wszystkie znajdujące się tam
wiktuały. Oczywiście pod warunkiem, że dane jest nam wyczuć ich zapach. Ocenia się, że ok. 20%
populacji to "truflowi daltoniści". Nie wyczuwaja ich i już. Na świecie popyt na europejskie trufle
zdecydowanie przekracza podaż. Trufle z Francji czy Włoch nie zaspokajają nawet lokalnej konsumpcji.
Do Francji importowane są z Hiszpanii, Słowenii, a nawet Izraela.
Wszystko przez ich uwodzicielski aromat. Nawet proste danie, przyprawione odrobiną świeżych trufli,
nabiera królewskich manier. Dawniej faworyzowano potrawy na gorąco. Do legendarnych należy gęsia
szyjka nadziewana mięsnym farszem przyprawianym truflami, czy nadziewany truflami pasztet z gęsich
wątróbek. Danie stworzone w XVIII w. w Strasburgu przez słynnego kuchmistrza Jeana Pierrea Clausesa.
Do dziś szefowie najlepszych restauracji proponują sałatę truflową "a la Rossini", skomponowaną przez
zakochanego w truflach twórcę "Cyrulika sewilskiego". Większość koneserów przychyla się do opinii,
że trufle należy jeść, gdy są świeże - i to jak najszybciej po zbiorze. Nie wolno ich też myć, ani obierać
ze skórki. Można je jedynie przetrzeć delikatną szczoteczką. Trufla nie zyskuje też na obróbce termicznej.
Cienkie płateczki, skrawane specjalnym nożykiem na tortellini z parmezanem, czynią tę potrawę
niezapomnianym przeżyciem. Uwaga jednak na ilość skrawanych przez kelnera płatków trufli - każdy
ma swoją cenę! Gdy się zagapimy, rachunek może urosnąć do niebotycznej wysokości
Ponieważ truflę jemy przede wszystkim "nosem", towarzyszące potrawy powinny być tak proste, jak
to tylko jest możliwe. Świeża, leciutko posolona trufla z kropelką oliwy wspaniale smakuje np.
z gotowanymi ziemniakami czy fettuccini....
Wiadomości te pochodzą z magazynu "Trendy"
c.d.n.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 maja 2009, 09:29 przez Robi, łącznie zmieniany 1 raz.
Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2473
- Rejestracja: środa, 19 września 2007, 16:49
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus & Tricholoma equestre
- Lokalizacja: Legnica
- Pochwalił: 74 razy
- Pochwalony: 496 razy
- Kontakt:
Robi, pozostaje nam tylko zakup świniaczka, szybka tresura i można zacząć ładnie zarabiać
" ...Gdy zimny wiatr tłucze o szyby deszczem przez ciemność listopadowego wieczoru, siądźmy w bezpiecznym cieple naszego domu... Ucieszmy się przypomnieniem wesołej grzybiarskiej przygody, pomilczmy, powspominajmy.
Może zobaczymy znów rozświetlony słońcem bór, gdzie ruda kolumnada prastarych sosen w zapachu żywicy i jasna zieleń mchów, wśród których miękkich poduszek rozsiadła się królewska rodzina borowików..."
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 5191
- Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
- Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 400 razy
- Kontakt:
te podstępne bydlaki również uwielbiają trufleGwiton pisze:zakup świniaczka
Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2473
- Rejestracja: środa, 19 września 2007, 16:49
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus & Tricholoma equestre
- Lokalizacja: Legnica
- Pochwalił: 74 razy
- Pochwalony: 496 razy
- Kontakt:
Dlatego wspomniałem o tresurze...te podstępne bydlaki również uwielbiają trufle
" ...Gdy zimny wiatr tłucze o szyby deszczem przez ciemność listopadowego wieczoru, siądźmy w bezpiecznym cieple naszego domu... Ucieszmy się przypomnieniem wesołej grzybiarskiej przygody, pomilczmy, powspominajmy.
Może zobaczymy znów rozświetlony słońcem bór, gdzie ruda kolumnada prastarych sosen w zapachu żywicy i jasna zieleń mchów, wśród których miękkich poduszek rozsiadła się królewska rodzina borowików..."
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 10804
- Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
- Ulubione grzyby: wszystkie
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pochwalony: 520 razy
- Kontakt:
Świnia jest bardziej praktyczna. Jak ci wtrąbi truflę to w ramach zemsty rozpalasz ognisko, potem piękny ruszt i...sprawy wyrównane.
Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 5191
- Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
- Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 400 razy
- Kontakt:
tak, tak, tylko trzeba to zrobić szybko, wszak trufla nie lubi wilgoci.Ząbek pisze:potem piękny ruszt
Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 10804
- Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
- Ulubione grzyby: wszystkie
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pochwalony: 520 razy
- Kontakt:
Biorąc Robi korzyści to wolę prosiaczka niż truflę. Tak samo bym zrobił jakby mi świnia zachowała się jak świnia i zeżarła grzybka na którego długo polowałem. A gdzieś mam gospodarza.
Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 5191
- Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
- Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 400 razy
- Kontakt:
Sensibility pisze:W sumie też ciekawy temat.
To zawsze był i będzie ciekawy tematZąbek pisze:to wolę prosiaczka niż truflę.
Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 10804
- Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
- Ulubione grzyby: wszystkie
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pochwalony: 520 razy
- Kontakt:
O przepraszam. Już w artykule jest większości o żarciu i to...ślachetnym żarciu.
Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2473
- Rejestracja: środa, 19 września 2007, 16:49
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus & Tricholoma equestre
- Lokalizacja: Legnica
- Pochwalił: 74 razy
- Pochwalony: 496 razy
- Kontakt:
i chociaż lubię wieprzowinę ale nie potrafiłbym tak po prostu zasztyletować świniaka. Na poszukiwanie trufli wybrałbym bardziej humanitarne i skuteczne metody. Aby ustrzec się przed wrąbaniem tego cennego grzybka przez obojętnie jakiego czworonoga; założyłbym jemu porządny kaganiec usztywniający ryjka Ot taki mały pomysł racjonalizatorski...Ząbek pisze:Jak ci wtrąbi truflę to w ramach zemsty rozpalasz ognisko, potem piękny ruszt i...sprawy wyrównane.
" ...Gdy zimny wiatr tłucze o szyby deszczem przez ciemność listopadowego wieczoru, siądźmy w bezpiecznym cieple naszego domu... Ucieszmy się przypomnieniem wesołej grzybiarskiej przygody, pomilczmy, powspominajmy.
Może zobaczymy znów rozświetlony słońcem bór, gdzie ruda kolumnada prastarych sosen w zapachu żywicy i jasna zieleń mchów, wśród których miękkich poduszek rozsiadła się królewska rodzina borowików..."
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 5191
- Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
- Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 400 razy
- Kontakt:
niezły pomysł, ale czy zwierzak nie stracił by ochoty na poszukiwania ?Gwiton pisze:założyłbym jemu porządny kaganiec usztywniający ryjka
Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2473
- Rejestracja: środa, 19 września 2007, 16:49
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus & Tricholoma equestre
- Lokalizacja: Legnica
- Pochwalił: 74 razy
- Pochwalony: 496 razy
- Kontakt:
Hmmm; nigdy nie próbowałem więc nie odpowiem na to pytanie Chyba trzeba sprawdzić działanie w praktyce...Robi pisze:niezły pomysł, ale czy zwierzak nie stracił by ochoty na poszukiwania?
" ...Gdy zimny wiatr tłucze o szyby deszczem przez ciemność listopadowego wieczoru, siądźmy w bezpiecznym cieple naszego domu... Ucieszmy się przypomnieniem wesołej grzybiarskiej przygody, pomilczmy, powspominajmy.
Może zobaczymy znów rozświetlony słońcem bór, gdzie ruda kolumnada prastarych sosen w zapachu żywicy i jasna zieleń mchów, wśród których miękkich poduszek rozsiadła się królewska rodzina borowików..."