Suszone grzyby

Ceny - Bazary - Skup - Sprzedaż
Awatar użytkownika

miszelo
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 18:39
Lokalizacja: Główczyce
Pochwalony: 2 razy

Post autor: miszelo » czwartek, 23 września 2010, 15:14

A ja suszę w piekarniku na "jedynce" chyba będzie mniej niż 50'. Ususzone po około 24h, dosyć dobrze, 2blachy+1kratka na samym dole luzem. Na kratce najlepiej się suszą bo jest tam lepszy nawiew i mniejsza temperatura. Natomiast na następny rok grzybowy planuję zakupić suszarkę elektryczną. Mam nadzieje, że poradzi sobie jak najlepiej.

A co do sprzedaży suszonych grzybów to zauważyłem, że sporo ludzi sprzedaje na allegro. Za borowika ceny od około 300-450zł za kilogram i widziałem, że oferty kupna są składane.
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 września 2010, 15:18 przez miszelo, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » czwartek, 23 września 2010, 15:17

miszelo pisze:Natomiast na następny rok grzybowy planuję zakupić suszarkę elektryczną. Mam nadzieje, że poradzi sobie jak najlepiej.
proponuję mocniejsze 350 wat z dwoma prędkościami


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Pan K.
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6034
Rejestracja: piątek, 3 października 2008, 10:09
Ulubione grzyby: Borowik,podgrzybek,maślak,kurka,koźlaki przeróżne oraz kania.
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 759 razy

Post autor: Pan K. » czwartek, 23 września 2010, 15:27

miszelo pisze:suszę w piekarniku na "jedynce" chyba będzie mniej niż 50'. Ususzone po około 24h, dosyć dobrze, 2blachy+1kratka na samym dole luzem.
Ja właśnie co nabyłem sobie dwie siatki do suszenia do piekarnika, może nie tanie ale rewelacja, dodatkowo mam elektryczną z dwoma prędkościami to daję radę większe ilości obsuszyć :)
Dla zainteresowanych linka => http://allegro.pl/suszarka-do-suszenia-" onclick="window.open(this.href);return false; ... 10019.html
(numer oferty - 1241510019)
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 września 2010, 15:36 przez Pan K., łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

miszelo
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 18:39
Lokalizacja: Główczyce
Pochwalony: 2 razy

Post autor: miszelo » czwartek, 23 września 2010, 15:35

Teraz tak przeglądam suszarki na allegro, ta mi się podoba http://allegro.pl/suszarka-do-grzybow-i" onclick="window.open(this.href);return false; ... 11266.html numer oferty :arrow: 1241711266
Moc 300W tylko, że 4sita. Od razu się spytam czy zwracać uwagę na markę? Czy tylko na moc i ile sit? Zenit mi już doradzić, żeby brać mocne. A może konkretnie poradzicie sprawdzone suszarki jakie posiadacie? Wiem, że mogę na Was polegać :wink:
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 września 2010, 15:41 przez miszelo, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

Pan K.
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6034
Rejestracja: piątek, 3 października 2008, 10:09
Ulubione grzyby: Borowik,podgrzybek,maślak,kurka,koźlaki przeróżne oraz kania.
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 759 razy

Post autor: Pan K. » czwartek, 23 września 2010, 15:40

Tak jakieś problemy z linkami, twój też nie działa, dopisałem nr.oferty to można tak znaleźć.
miszelo pisze:A może konkretnie poradzicie sprawdzone suszarki jakie posiadacie
Ja mam Niewiadów i jest OK :)


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » czwartek, 23 września 2010, 15:41

miszelo pisze:Moc 300W tylko, że 4sita. Od razu się spytam czy zwracać uwagę na markę? Czy tylko na moc i ile sit? Zenit mi już doradzić, żeby brać mocne. A może konkretnie poradzicie sprawdzone suszarki jakie posiadacie? Wiem, że mogę na Was polegać :wink:
Na stronie reklamowana jest marka co do której mam zaufanie eksploatuje 2 suszarki tej firmy i jestem z nich bardzo zadowolony - zaraz podam linki do tych produktów

http://mpmproduct.pl/?link:oferta,cid:12,scid:55" onclick="window.open(this.href);return false;


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Aranka
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 23 września 2010, 01:21
Ulubione grzyby: rydze
Lokalizacja: Biała Podlaska/Międzyrzec Podlaski

Post autor: Aranka » sobota, 25 września 2010, 01:04

A która lepsza z tych dwóch? :)


Pozdrawiam serdecznie:)
Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1458 razy
Kontakt:

Post autor: Termit » sobota, 25 września 2010, 09:04

Aranka,
A która lepsza z tych dwóch?
ta która ma regulowany nadmuch powietrza


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Aranka
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 23 września 2010, 01:21
Ulubione grzyby: rydze
Lokalizacja: Biała Podlaska/Międzyrzec Podlaski

Post autor: Aranka » sobota, 25 września 2010, 11:54

Dzięki, dopiero się uczę, a najlepszą metodą jest nauka od najlepszych, więc dlatego tu jestem :D


Pozdrawiam serdecznie:)
Awatar użytkownika

Garru
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6416
Rejestracja: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 16:08
Ulubione grzyby: Grzybki w pomidorach
Lokalizacja: Dietzenbach
Pochwalił: 65 razy
Pochwalony: 1182 razy
Kontakt:

Post autor: Garru » sobota, 25 września 2010, 16:29

My mamy od dobrych kilku lat suszarkę firmy NIEWIADÓW, 3 głębokie sita, dwa progi suszenia - i jesteśmy z niej zadowoleni :)


GALERIA GARRU

Mając grzyby i kwiaty nie wracam do chaty.
Awatar użytkownika

Andree
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 147
Rejestracja: czwartek, 12 sierpnia 2010, 19:06
Ulubione grzyby: prawdziwek, podgrzybek, krawiec, pociecha ;)
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Andree » wtorek, 28 września 2010, 12:00

ja też w tym roku zakupiłem Niewiadów, za stówkę :), przejeżdżam koło ich sklepu firmowego jadąc na grzybki :wink: ,
suszy ładnie :wink:, tylko że były 3 sita.., czwarte dokupiłem osobno za 9 zł :)

coś takiego

Obrazek


Pozdrawiam. Andree.
Fotki robione telefonem, ale zerknąć można ;)
http://www.forum.nagrzyby.pl/album_pers" onclick="window.open(this.href);return false; ... er_id=2962
Awatar użytkownika

miszelo
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 18:39
Lokalizacja: Główczyce
Pochwalony: 2 razy

Post autor: miszelo » wtorek, 28 września 2010, 14:47

Na allegro suszone grzyby się cenią. 1kg borowika w granicach 300-500zł i przeglądając różne oferty natrafiłem na taki opis Obrazek
Chodzi o przeliczenie 1kg suszonych na X kg świeżych grzybów. Według sprzedawcy 1kg suszonych to około 35kg świeżych. Uważam, że to zwykły chwyt marketingowy a jak Wy myślicie? Według moich obliczeń na 1kg suszonych trzeba mieć około 12,5kg świeżych (podobne obliczenia widziałem gdzieś w internecie).

Grzyb zawiera około 92-95% wody, czyli proste równanie
przy założeniu że grzyb ma w sobie 92% wody
100% - x kg
8% - 1kg
x= 100/8
x= 12,5 kg

przy założeniu że grzyb ma w sobie 95% wody
100% - x kg
5% - 1kg
x= 100/5
x= 20 kg

Na Wikipedii znalazłem info "1 kg suszu grzybowego otrzymuje się z około 8–10 kg surowca" więc te moje obliczenia są bardziej wygórowane.

Czy dobrze prawię? A może gdzieś się pomyliłem? :D
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 września 2010, 14:59 przez miszelo, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

Baśka
Administrator
Administrator
Posty: 8736
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 157 razy

Post autor: Baśka » wtorek, 28 września 2010, 14:56

miszelo, na ogół przyjmuje się, że prawidłowo wysuszone grzyby zawierają 10-12 % wody. To oznacza, że z 1 kilograma świeżych grzybów (typu borowik, podgrzybek) uzyskujesz 10 dag suszu. Jeżeli wysuszysz je za bardzo (wyjdzie Ci 5 dag suszu z 1 kg świeżych) to będą niesmaczne i atestu nie powinny dostać.

Swoją drogą, zadaj pytanie sprzedającym. Zapytaj, czy na oferowane grzyby mają atest grzyboznawcy (bez tego nie wolno nimi handlować; jeżeli nie mają, możesz śmiało zgłaszać nadużycie z powodu braku wymaganego prawem atestu). Odpowiedzi jakie dostaniesz, możesz wkleić w dziale humoru. Gwarantuję dobrą zabawę :)
W którymś temacie są już takie rewelacje ("sam jestem grzyboznawcą, bo urodziłem się i mieszkam koło lasu" itp.)
Atest na grzyby którymi się handluje - w tym kraju to rzadkość. Za to zatrucia to nasz spektakularny "sukces".


Baśka
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 29 grudnia 2012, 12:39

joobler, Mam też zamiar zrobić proszek z grzybów w termomiksie - zwłaszcza z ususzonych trzonków :) koźlarzy czy podgrzybków.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat