Mrożenie grzybów - które i jak?
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2403
- Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
- Imię: Zosia
- Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 669 razy
- Pochwalony: 1081 razy
- Kontakt:
Mrożenie grzybów - które i jak?
Ja np. Mocze ręcznik papierowy i przecieram grzyby... Dla mnie to oczyszczanie a mycie to np. Płukanie pod bieżącą wodą lub co gorsza moczenie ich w wodzie
Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
Mrożenie grzybów - które i jak?
Ja osobiście mrożę grzyby tylko po obróbce cieplnej. Dodam że robię to z wygody, a nie z przekonania że tak jest lepiej. Do mrożenia grzybki zawsze obsmażam, gotowanie zabija smak. Grzyby obgotowuję wyłącznie wtedy gdy idą do marynowania, w innych przypadkach czy zamierzam je zjeść w dzień zbioru czy chcę zamrozić zawsze tylko smażę. Kiedyś obgotowywałem, ale kiedy spróbowałem od razu smażonych już nigdy nie popełniłem tego błędu i żyję do tej pory.
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
-
- Grzyb prosty
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 21 czerwca 2016, 15:43
- Imię: Ela
- Ulubione grzyby: opieńki, prawdziwki, gołąbki, podgrzybki
- Lokalizacja: Mazowsze
- Pochwalił: 194 razy
- Pochwalony: 179 razy
- Kontakt:
Mrożenie grzybów - które i jak?
Bukowy, racja. Zawsze mrożę pokrojone w plastry lekko podduszone na maśle. Gotowane oddają większość smaku i aromatu wodzie w której były blanszowane, a masło to wszystko zachowuje. Kiedyś zostałam poczęstowana obgotowanymi mrożonymi smardzami i...Bukowy pisze:QR_BBPOST Do mrożenia grzybki zawsze obsmażam, gotowanie zabija smak. .
Blog o życiu na wsi https://antymiasto.blogspot.com/ a jest i instagram https://www.instagram.com/antymiasto/.
Czyli coś dla czytających i coś dla oglądających
Czyli coś dla czytających i coś dla oglądających
-
- Zarodnik
- Posty: 1
- Rejestracja: piątek, 12 sierpnia 2016, 14:49
- Imię: Lidia
- Lokalizacja: Poznań
Mrożenie grzybów - które i jak?
hittmanka pisze:Ja np. Mocze ręcznik papierowy i przecieram grzyby... Dla mnie to oczyszczanie a mycie to np. Płukanie pod bieżącą wodą lub co gorsza moczenie ich w wodzie
Czemu co gorsza moczenie w wodzie? Ja zawsze moczę ze 20 min a potem opłukuję i nie zważyłam, żeby na tym traciły, ale może spróbuje twoją metodę i sprawdze różnicę
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2403
- Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
- Imię: Zosia
- Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 669 razy
- Pochwalony: 1081 razy
- Kontakt:
Mrożenie grzybów - które i jak?
grzyby ciągną wodę jak gąbka a ja nie lubię mokrych grzybów.... kwestia gustu i przyzwyczajenia Ma to znaczenie szczególnie przy suszeniu a ja właśnie głównie suszę grzyby ... cieszy mnie jak już z lasu takie suchutkie przyniosę i wtedy oczyszczenie ich wilgotnym ręcznikiem nie wpływa na ten proces ... wymoczone suszyły by się baaaardzo długo
Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Mrożenie grzybów - które i jak?
Jam dziś mrożę młode borowiki i pieprzniki ametystowe - te ostatnie tylko przed mrożniem sparzę wrzątkiem po wystygnięciu do zamrożenia w woreczki... A tych kurek jest 2 kg ...
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Mrożenie grzybów - które i jak?
"Ile głów tyle rozumów" mówicie że gotowanie zabija smak>moze i tak ale ja nie gotuje grzybów do mrożenia tylko je blanszuję lub bardzo krótko obgotowywuję,Wyjątek stanowią opieńki gdzie zaraz po zagotowaniu odlewam pierwszą wode i dopiero je blanszuję lub krótko obgotuję.Obsmażam zazwyczaj tylko rydze (nie długo) i mrożę.Wole grzyby mrożone bez tłuszczu i po rozmrożeniu je tak obsmażam lub inaczej przygotowywuje.Nie odpowiadają mi grzyby obsmażane bo po rosmrożeniu ta woda z tłuszczem.... .To wolę juz surowe zamrozić.Kupiłam takie spore woreczki strunowe i suwakowe.Super sprawa do mrożenia>porcje idealne jak dla mnie.Myślę ,że i do przechowywania suszonych będą te woreczki idealne.Już pierwsze suszone tak zrobiłam (jak raz z jednej suszarki się mieszczą idealnie).
Ajla
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 814
- Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
- Imię: Krzysiek
- Ulubione grzyby: jadalne
- Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
- Pochwalił: 321 razy
- Pochwalony: 409 razy
- Kontakt:
Mrożenie grzybów - które i jak?
Do mrożonych używam tez takich woreczków jednak do suszonych tylko słoik . Jakoś mam zaufania do folii,wydaje mi się ze może powstawać w nich wilgoć.ajlaa pisze:QR_BBPOST Super sprawa do mrożenia>porcje idealne jak dla mnie.Myślę ,że i do przechowywania suszonych będą te woreczki idealne.Już pierwsze suszone tak zrobiłam (jak raz z jednej suszarki się mieszczą idealnie).
-
- Grzyb prosty
- Posty: 166
- Rejestracja: sobota, 20 lipca 2013, 14:09
- Lokalizacja: Wielkopolska - Poznań
- Pochwalił: 2 razy
- Pochwalony: 32 razy
Mrożenie grzybów - które i jak?
Robię identycznie! Z tym, że robię to z przekonania. Podduszone na maśle do zamrażarki, obgotowane do marynaty.Bukowy pisze:QR_BBPOST Ja osobiście mrożę grzyby tylko po obróbce cieplnej. Dodam że robię to z wygody, a nie z przekonania że tak jest lepiej. Do mrożenia grzybki zawsze obsmażam, gotowanie zabija smak. Grzyby obgotowuję wyłącznie wtedy gdy idą do marynowania, w innych przypadkach czy zamierzam je zjeść w dzień zbioru czy chcę zamrozić zawsze tylko smażę. Kiedyś obgotowywałem, ale kiedy spróbowałem od razu smażonych już nigdy nie popełniłem tego błędu i żyję do tej pory.
-
- Zarodnik
- Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 5 stycznia 2017, 17:19
- Imię: Weronika
- Ulubione grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki
- Pochwalony: 2 razy
- Kontakt:
Mrożenie grzybów - które i jak?
Ja robię bardzo podobnie, głównie też z wygodyBukowy pisze:QR_BBPOST Ja osobiście mrożę grzyby tylko po obróbce cieplnej. Dodam że robię to z wygody, a nie z przekonania że tak jest lepiej. Do mrożenia grzybki zawsze obsmażam, gotowanie zabija smak. Grzyby obgotowuję wyłącznie wtedy gdy idą do marynowania, w innych przypadkach czy zamierzam je zjeść w dzień zbioru czy chcę zamrozić zawsze tylko smażę. Kiedyś obgotowywałem, ale kiedy spróbowałem od razu smażonych już nigdy nie popełniłem tego błędu i żyję do tej pory.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 7016
- Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
- Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
- Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
- Pochwalił: 1996 razy
- Pochwalony: 1463 razy
- Kontakt:
Mrożenie grzybów - które i jak?
A ja od kilku dni opróżniam zamrażalnik z kurek i koźlarzy, które zamroziłem jesienią. Najlepsze są w jajecznicy, chociaż grzybową też da się z nich zrobić. Wczoraj przerobiłem omlet ze zboczniakami - wyszło całkiem nieźle... - sic
Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Zarodnik
- Posty: 12
- Rejestracja: niedziela, 26 listopada 2017, 20:17
- Imię: Ewa
- Ulubione grzyby: Prawdziwki
- Lokalizacja: Warszawa
- Pochwalony: 3 razy
Mrożenie grzybów - które i jak?
My mrozimy grzyby czasem ale prawdziwki i kozaki, podgrzybki. Sprawdzają się doskonale pod wieloma względami. Tylko przygotowuje je i obgotowuje i dopiero tak naprawdę wkładam w pojemniczkach do zamrażarki.