Mrożenie grzybów - które i jak?
-
Autor tematu - Zarodnik
- Posty: 8
- Rejestracja: wtorek, 22 sierpnia 2006, 18:20
- Ulubione grzyby: kanie, opieńki
- Lokalizacja: cracovie
Mrożenie grzybów - które i jak?
i jak w temacie: które grzyby można mrozić i jak - w stanie surowym czy obgotowywać? ktoś ma doświadczenia w tym temacie? i jeszcze jedno: jak długo taka mrożonkę się przechowuje....
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 września 2007, 22:59 przez stefanka, łącznie zmieniany 1 raz.
kochasz kogoś? nasraj mu na wycieraczkę, albo na buty, albo w życiu. nigdy Cię nie zapomni.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 15395
- Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
- Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
- Lokalizacja: Dijon
- Pochwalił: 24 razy
- Pochwalony: 2090 razy
Ja, zamrazam wszystkie grzyby (kurki, borowiki, kanie, smardze - uwaga w Polsce pod ochrona mam nawet jeszcze gasowki dwubarwne ze stycznia) w stanie surowym (wczesniej obgotowywalam-smaku to jednak nie zmienialo wiec po co tyle roboty ), ale kurki i rydze wrzucam na patelnie jeszcze zamrozone.
W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Spokojnie można przechowywać mrożone grzyby przez więcej niż 3 miesiące... pewnie jak ktoś się bardzo boi może wcześniej je poddusić i okres przechowywania jest pewniejszy. Z mojej praktyki wynika że dobrze zamrożone grzyby bez obgotowywania (dobrej jakości i dobrej klasie lodówki) można przechowywać przez 8 miesiecy. Ważne aby nigdy nie doszło do rozmrożenia grzybów (przerwa w dostawie prądu awaria...)anja pisze:ja nie zamrażam - nie mam warunków ale czytałam, że powinno się obgotowac albo poddusic - w przeciwnym wypadku mają krótszy termin "przydatności" /max.3 miesiące.../.... na ile to jest prawdziwe?
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 15395
- Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
- Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
- Lokalizacja: Dijon
- Pochwalił: 24 razy
- Pochwalony: 2090 razy
Ja mowilam o zamrazarkach - czyli tylko sie zamraza, ale jestem ciekawa jak inni to robiazenit pisze:Z mojej praktyki wynika że dobrze zamrożone grzyby bez obgotowywania (dobrej jakości i dobrej klasie lodówki) można przechowywać przez 8 miesiecy. Ważne aby nigdy nie doszło do rozmrożenia grzybów (przerwa w dostawie prądu awaria...)
W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
-
- Grzybas znakomity
- Posty: 3785
- Rejestracja: sobota, 14 stycznia 2006, 08:56
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 30 razy
Ja do ubiegłego roku zamrażałam sporo grzybów i były w pełni przydatne do spożycia do wiosny, a myslę, że mogłyby poleżeć w stanie hibernacji znacznie dłużej. Kurki, rydze i opieńki mroziłam po zblanszowaniu, natomiast pozostałe grzyby surowe, tylko po oczyszczeniu.anja pisze:ale czytałam, że powinno się obgotowac albo poddusic - w przeciwnym wypadku mają krótszy termin "przydatności" /max.3 miesiące.../.... na ile to jest prawdziwe?
Niestety, w zimie moja poradziecka zamrażarka (nie lodówka ) padła i w tym roku mrożonki będę miała tylko w znikomej ilości w lodówce.
Zimowych zbiorów nadszedł czas...
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 15395
- Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
- Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
- Lokalizacja: Dijon
- Pochwalił: 24 razy
- Pochwalony: 2090 razy
Vito pisze:Grzyby powinny być blanszowane przed zamrożeniem, gdyż temperatura w domowym sprzęcie jest zbyt wysoka, a okres przechowywania nie dłuższy niż trzy miesiące.
A jak jest z reszta ? Przeciez istnieje cos jak przerozne mrozonki ?Vito pisze: Głębokie zamrożenie jest poniżej -20 stopni, a nasz domowy sprzęt chłodniczy takich temperatur nie osiąga.
W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 15395
- Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
- Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
- Lokalizacja: Dijon
- Pochwalił: 24 razy
- Pochwalony: 2090 razy
Wlasnie dlatego chcialabym sie dowiedziec, mam zamrazarke i nic nie bylo "napisane" - wskazane co do grzybow, jesli rzeczywiscie cos takiego istnieje, to z mila checia zapoznalabym sie z tymVito pisze:Tym zajmuje się już przemysł chłodniczy, który ma swoje parametry mrożenia i przechowywania oraz standardy przygotowania surowca do tego procesu.
W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Z tym jest jak ze znakami drogowymi na znaku jest napisane 60km/godz a jadą 90km/godz - można zawsze przestrzegagać tego co się zaleca... jak jest... wiadomo...Wlasnie dlatego chcialabym sie dowiedziec, mam zamrazarke i nic nie bylo "napisane" - wskazane co do grzybow, jesli rzeczywiscie cos takiego istnieje, to z mila checia zapoznalabym sie z tym
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 15395
- Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
- Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
- Lokalizacja: Dijon
- Pochwalił: 24 razy
- Pochwalony: 2090 razy
To, to juz wiem Ciekawa jestem naprawde, czy sa jakies "specjalne wskazania" jesli chdzi o grzybyzenit pisze: Z tym jest jak ze znakami drogowymi na znaku jest napisane 60km/godz a jadą 90km/godz - można zawsze przestrzegagać tego co się zaleca... jak jest... wiadomo...
W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
-
- Hubiak
- Posty: 253
- Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:52
- Ulubione grzyby: Borowik
- Lokalizacja: Niemcy (Kapellen)
- Pochwalił: 1 raz
- Pochwalony: 6 razy
Ok, :566: ale ja chcialbym zamrozic grzyby w calosci, takie jak prawdziwki i podgrzybki,czy musze je blanszowac ,a jesli tak to w jaki sposob cale grzybyVito pisze:Grzyby powinny być blanszowane przed zamrożeniem, gdyż temperatura w domowym sprzęcie jest zbyt wysoka, a okres przechowywania nie dłuższy niż trzy miesiące.
http://www.narybki.net" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 22555
- Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus
- Lokalizacja: M Kotlinka
- Pochwalił: 14 razy
- Pochwalony: 1458 razy
- Kontakt:
bobo160, ja mrożę tylko kapelusze i nie blanszuje oczyszczone, umyte i wysuszone wkładam do woreczków, ale daje małe porcje aby można było wykorzystać na jeden raz i nie szamotać sie z rozwalaniem dużej bryły zamarzniętych grzybasów
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
-
- Hubiak
- Posty: 253
- Rejestracja: niedziela, 23 września 2007, 14:52
- Ulubione grzyby: Borowik
- Lokalizacja: Niemcy (Kapellen)
- Pochwalił: 1 raz
- Pochwalony: 6 razy
umyte tzn. pod bieżaca woda czy na mokro je przetrzec.Termit pisze: oczyszczone, umyte i wysuszone wkładam do woreczków,
Ja mieszkam w Niemczech juz od dluzszego czasu i grzybow tutaj w bród, Niemcy i Holendrzy nie zbieraja grzybow,a mieszkam przy granicy holenderskiej, wiec mam mozliwosc przeszukania lasow po obu stronach. Dzisiaj z zona i 2 corkami przez 2 godz. nazbieralizmy dwa wiadra grzybow,
kozakow, prawdziwkow, kolczaka oblaczastego, maslakow i podgrzybkow, ale co do podgrzybkow to bardzo dużo jest strasznie robaczywych nawet mlodziutkie, a czy w Polsce tez sie to ma do podgrzybkow
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 września 2007, 16:43 przez bobo160, łącznie zmieniany 2 razy.
http://www.narybki.net" onclick="window.open(this.href);return false;