Co dziś na obiad

Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 956
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 948 razy
Pochwalony: 520 razy

Co dziś na obiad

Post autor: PawelJeleniaGora » środa, 10 stycznia 2018, 00:12

Jak robisz warzywa na parze to jak solisz i ile?. Bo widzisz gotując kalafiora, brokuła czy fasolkę to zawsze wiem ile soli a zastanawia mnie jak z solą gdy robi ktoś na parze.


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » środa, 10 stycznia 2018, 08:58

PawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST Jak robisz warzywa na parze to jak solisz i ile?
Solę :) , ale wg babcinych receptur - szczyptę soli . Jak jest więcej warzyw , to co najmniej płaska łyżeczka deserowa. Zawsze można dosolić na talerzu - rzecz gustu smakowego. :ok:
PawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST zawsze wiem ile soli a zastanawia mnie jak z solą gdy robi ktoś na parze
Jak masz opanowaną ilość , to tyle samo i będzie odpowiednio dla Twoich kubków smakowych. ;)


Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 956
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 948 razy
Pochwalony: 520 razy

Co dziś na obiad

Post autor: PawelJeleniaGora » środa, 10 stycznia 2018, 15:16

No spoko ale gdzie dajesz sól, do wody?

U mnie jest tak na dwa litry wody

brokuł - 2,5 łyżeczki soli +0,5 cukru

kalafior - 3,5

fasola żólta - 3,5 bez cukru


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » środa, 10 stycznia 2018, 18:12

PawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST No spoko ale gdzie dajesz sól ...
bezpośrednio na warzywa ;)


Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 255 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Bukowy » niedziela, 28 stycznia 2018, 16:26

Dzisiaj na obiad skrzydełka pieczone marynowane w sosie BBQ z suszoną śliwką i zawinięte w plaster boczku. Na deser ciasto bez dodatku cukru z jabłkami, suszonymi śliwkami bananem i orzechami.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » sobota, 24 marca 2018, 15:33

Nareszcie wiosna ! kuchnia mi odmarzła , w końcu mogę zjeść obiad :rotfl:
Na obiad flaczki z boczniaka , wekowany w solance w grudniu 2016 roku , są rewelacyjnie , no po prostu niebo w gębie :mniam: :mniam:
Warto było je przetrzymać cały rok ;)


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » piątek, 27 kwietnia 2018, 17:43



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » sobota, 28 kwietnia 2018, 14:45

Szybki obiadek , na leniwca ;) boczuś duszony z bluszczykiem kurdybankiem i do tego dzisiaj skoszone gęśnice majowe z cebulką .


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » wtorek, 1 maja 2018, 17:03

Flaczki z żagwi łuskowatej :mniam:


Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » czwartek, 3 maja 2018, 13:09

:witam: :D kolorowy obiadek z drobnołyszczkami , no ! i :beer: bez tego jak bez soli ;)


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Paweł » czwartek, 29 listopada 2018, 09:22

rosołek z dodatkiem siwek i boczniaków :)


Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » sobota, 29 grudnia 2018, 16:03

Płomiennice zimowe z warzywami i dwa jaja sadzone dla równowagi ;)



Jak zwykle nie było czasu by skupić się nad jakością fotki , żarcie stygło :hehe:


Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2309
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 76 razy
Pochwalony: 598 razy

Co dziś na obiad

Post autor: Włóczykij » czwartek, 3 stycznia 2019, 17:35

Lula61 pisze:QR_BBPOST A może coś z kuchni hiszpańskiej:)
https://,,,
A to nie jest link reklamowy?


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Zenit » czwartek, 3 stycznia 2019, 21:46

Włóczykij pisze:QR_BBPOST A to nie jest link reklamowy?
to był ale już go nie ma... jeszcze raz i szczęśliwej drogo już czas... :)
Dzięki :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

pantadeo
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 3
Rejestracja: środa, 28 listopada 2018, 21:54
Imię: Tadek
Ulubione grzyby: maślaki
Pochwalony: 1 raz

Co dziś na obiad

Post autor: pantadeo » piątek, 4 stycznia 2019, 11:22

U mnie dziś na obiad schabowe i kluski ;)


Obecna chwila jest wszystkim, co kiedykolwiek będziesz miał.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat