Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?
-
Autor tematu - Zarodnik
- Posty: 1
- Rejestracja: sobota, 15 lutego 2020, 11:05
- Imię: Ryszard
- Ulubione grzyby: rydze
Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?
Co to jest? Czy można grzybki skonsumować? W kilku słoikach mam taki osad. W smaku i konsystencji grzybów nie wyczuwam nic złego.
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?
Biały osad na marynowanych grzybach może być wynikiem fermentacji mlekowej, w której naturalnie występujące bakterie mlekowe przetwarzają cukry w kwas mlekowy. To zjawisko jest normalne i nie szkodliwe. W takim przypadku biały osad jest często obecny na powierzchni marynaty.
minesweeper online magic tiles 3
minesweeper online magic tiles 3
-
- Zarodnik
- Posty: 2
- Rejestracja: sobota, 27 maja 2023, 18:15
- Imię: David
Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?
Tak, ale w wyjątkowych przypadkach (np. Lactarius) białe „mleko” może być niebezpieczne.llucklinn pisze: ↑sobota, 27 maja 2023, 11:13Biały osad na marynowanych grzybach może być wynikiem fermentacji mlekowej, w której naturalnie występujące bakterie mlekowe przetwarzają cukry w kwas mlekowy. To zjawisko jest normalne i nie szkodliwe. W takim przypadku biały osad jest często obecny na powierzchni marynaty.
positive words that start with k 1158 angel number
Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?
Takgeometry dash subzero, przeczytałam w artykule, żeby uważać na fermentację mlekową w białej pozostałości z marynowanych grzybów, bo może być niebezpieczna.
-
- Zarodnik
- Posty: 1
- Rejestracja: środa, 20 września 2023, 09:31
- Imię: dentpensive
- Ulubione grzyby: Kurki
Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?
Jeśli na powierzchni sosu pojawi się biały osad, fermentacja mlekowa jest normalna, należy jednak uważać z Lactariusem, który może być niebezpieczny dla zdrowia i powodować alergie.
-
- Zarodnik
- Posty: 14
- Rejestracja: wtorek, 28 listopada 2023, 10:55
- Imię: Marek
- Ulubione grzyby: prawdziwki
Biały osad na marynowanych podgrzybkach!?
Witaj!
Rozumiem, że masz pewne obawy związane z osadem w słoikach z grzybkami. Zanim podejmiesz decyzję o konsumpcji, warto skupić się na dokładnej charakteryzacji tego osadu. Sprawdź, czy ma on normalny kolor, zapach, oraz teksturę. Jeśli grzybki w słoikach wydają się być w dobrym stanie, a osad nie wykazuje żadnych podejrzanych oznak, to istnieje duża szansa, że są one nadal jadalne.
Rozumiem, że masz pewne obawy związane z osadem w słoikach z grzybkami. Zanim podejmiesz decyzję o konsumpcji, warto skupić się na dokładnej charakteryzacji tego osadu. Sprawdź, czy ma on normalny kolor, zapach, oraz teksturę. Jeśli grzybki w słoikach wydają się być w dobrym stanie, a osad nie wykazuje żadnych podejrzanych oznak, to istnieje duża szansa, że są one nadal jadalne.