Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Awatar użytkownika

Autor tematu
mcg
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 5 września 2010, 12:13
Ulubione grzyby: Podgrzybki
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 6 razy
Pochwalony: 5 razy
Kontakt:

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: mcg » niedziela, 25 listopada 2018, 15:50

Witam
Zauważyłem w kilku słoikach białą zawiesine nie widziałem co do to końca jest wiec postanowiłem otworzyć słoik.
Zawiesina znajduje się głownie na spodzie słoików ale również w okolicach przylegania grzyba do ścianki słoika.

Niestety po otwarciu poczułem bardzo nieprzyjemny zapach skiśnietego/zepsutego nie wiem jak to określić ewidentnie popsute grzyby, Nawet ich nie próbowałem
Pisze ten post by przedyskutować ten temat i dowiedzieć się co zostało żle zrobionego , by w następnym sezonie nie mieć takiej "przygody"
Dlatego teraz opisze dokładnie jak robię grzyby marynowane:
Grzyby oczyszczone tylko zdrowe opłukane gotuje przez 10 minut.
Umieszczam w durszlaku i opłukuje zimna wodą, Następnie wkładam grzyby do słoików w których jest gorczyca i pokrojona w paski cebula.
Słoiki są umyte w zmywarce w 60 stopniach. Następnie robię zalewę. Zalewam wrzącą zalewa zakręcam słoiki odwracam do góry dnem i odstawiam do przestygniecie
Moja zalewa to
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
10 kopiatych łyżek cukru
3 płaskie łyzki soli
przyprawy ziele angielskie i liść laurowy .

Żaden ze słoików nie przeciekał i był szczelnie zamknięty.
:oops:
Obrazek Obrazek



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 25596
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 7204 razy
Pochwalony: 17608 razy
Kontakt:

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: Paweł » niedziela, 25 listopada 2018, 19:41

QR_BBPOST ... Następnie wkładam grzyby do słoików w których jest gorczyca i pokrojona w paski cebula.
Biały osad w słoiku to efekt działania zalewy na gorczycę. Nie wiem jaki wpływ ma cebula w paskach /krążkach .

Gorczycę , cukier , sól wsypuję / podobnie należałoby potraktować ziele i liść / do zalewy /woda + ocet/ i razem doprowadzam do wrzenia.
Cebula w krążkach , ale wcześniej sparzona , ląduje na dnie .



Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2226
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 64 razy
Pochwalony: 584 razy

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: Włóczykij » poniedziałek, 26 listopada 2018, 19:27

Bez gorczycy to zgodzę się,ALE BEZ CEBULI? :rotfl:


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.

Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6900
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Pochwalił: 2553 razy
Pochwalony: 5877 razy
Kontakt:

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: Sysunia » wtorek, 27 listopada 2018, 17:40

Mnie to wygląda na pleśń i wiązałabym to z niepasteryzowaniem. :(



Awatar użytkownika

Autor tematu
mcg
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 5 września 2010, 12:13
Ulubione grzyby: Podgrzybki
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 6 razy
Pochwalony: 5 razy
Kontakt:

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: mcg » wtorek, 27 listopada 2018, 18:05

Uhm
Tylko dlaczego pozostałe słoiki robione w ten sam sposób w ten sam dzień nie popleśniały
?



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 25596
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 7204 razy
Pochwalony: 17608 razy
Kontakt:

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: Paweł » wtorek, 27 listopada 2018, 18:34

QR_BBPOST Mnie to wygląda na pleśń
:zhm: , od kiedy pleśń tworzy się wewnątrz roztworu. ;)




Florian00
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: środa, 24 października 2018, 09:41
Imię: Florian
Ulubione grzyby: borowik, kurka

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: Florian00 » czwartek, 6 grudnia 2018, 14:35

Dziwna sytuacja. Sam robię przetwory z grzybów od kilku lat i nigdy nic się z nimi nie działo. Tak jak jeszcze kiedyś, zjedzenie dla mnie grzyba nie miało żadnego sensu, tak teraz się nimi objadam. Podobno maja szereg wartości zdrowotnych i potrafią leczyć. Na https://www. znalazłem kiedyś bardzo sensowny artykuł. Ale wracając do sedna myślę, że mogło to spowodować dostanie się do słoika powietrza. Skoro część jest dobra, a część nie, a zostały wykonane w ten sam sposób to chyba najsensowniejsze wytłumaczenie. Szkoda pracy i zmarnowanych grzybów, ale niestety do jedzenia się to nie nada... Bzzzz i reklama poooszła w kosmos.Mode Włóczykij.



Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2226
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 64 razy
Pochwalony: 584 razy

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: Włóczykij » czwartek, 6 grudnia 2018, 19:59

Sam usuniesz link reklamowy czy mamy Ci pomóc?


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość