Strona 2 z 3

: niedziela, 6 września 2015, 23:36
autor: hittmanka
Wy jesteście niesamowici :lol: rotfl rotfl rotfl :brawo: :brawo: :lol: :lol: nie pisz takich rzeczy jak pije piwo bo zaplułam sobie monitor rotfl

: niedziela, 6 września 2015, 23:42
autor: Nadir
hittmanka, ale to było na poważnie, zresztą Sensi sama Ci potwierdzi :D
Ja bym sam wskazał Ci odpowiednie fotki, ale u Sensi w galerii są ...miliony fotek :w00t: , więc sam nie dam rady :? :lol:

: piątek, 18 marca 2016, 14:19
autor: henio00
ja zawsze na święta robię moją popisową sałatkę z marynowanymi grzybkami (uzbieranymi i zamarowanymi przeze mnie) ;)

: piątek, 18 marca 2016, 14:38
autor: hittmanka
henio00 pisze:ja zawsze na święta robię moją popisową sałatkę z marynowanymi grzybkami (uzbieranymi i zamarowanymi przeze mnie) ;)
Poprosimy o przepis :)

: środa, 23 marca 2016, 15:33
autor: henio00
a proszę bardzo...:)
groszek zielony - puszka lub mrożonka ugotowana
4 jaja - ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
1 jabłko - w kostkę
4 ogórki konserwowe - w kostkę
szklanka pokrojonych grzybków marynowanych w occie
majonez i/lub musztarda
1 porcja ugotowanego ryżu
sól , pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Grzyby w kuchni

: poniedziałek, 15 sierpnia 2016, 22:37
autor: francesca
Kilka dni temu jadłam "dziwne" danie (Restauracja "Sielanka" w Ustroniu k/Wisły) - były to szyjki rakowe z borowikami - nieziemskie danie..
Tak w ogóle to polecem restaurację - polecana przez żółty przewodnik Gault & Millau - co za smaki.. !

Grzyby w kuchni

: środa, 17 sierpnia 2016, 18:57
autor: kacpi123
Ja to przeważnie szukam przepisów w internecie :) Wpisuję nazwę grzybków + potrawa czy coś w tym stylu i wychodzą czasami swietne dania! a wybór naprawdę jest ogromny, na każdy gust się coś znajdzie apetycznego :)
Dla mnie to i tak najlepsza zupka z suszonych grzybów różnego rodzaju.

Grzyby w kuchni

: środa, 9 listopada 2016, 14:24
autor: viragolo
Przeróżnych Czubajek od groma, kanie jak parasolki. Macie jakieś przepisy z Czubajkami poza standardowym smażeniem (w panierce lub bez)?

Grzyby w kuchni

: środa, 9 listopada 2016, 22:14
autor: Wojtas
viragolo pisze:QR_BBPOST Przeróżnych Czubajek od groma, kanie jak parasolki. Macie jakieś przepisy z Czubajkami poza standardowym smażeniem (w panierce lub bez)?
Pierwszy raz zrobiłem sobie flaczki z kań. Kilka talerzy opędzlowałem od razu, 10 litrowych słoików poddałem pasteryzacji na później. Kanie na flaczki ciąłem w plasterki po ugotowaniu, na surowo mogłyby się trochę rozwalić. Flaczki wyszły smaczne, konsystencja kań w sam raz, (jest co ugryźć), polecam :mniam: Małe kanie od zawsze marynuje, do kanapek idealne :eat:

Grzyby w kuchni

: czwartek, 10 listopada 2016, 10:16
autor: ajlaa
viragolo pisze:QR_BBPOST Przeróżnych Czubajek od groma, kanie jak parasolki. Macie jakieś przepisy z Czubajkami poza standardowym smażeniem (w panierce lub bez)?
Ja kanie suszę i te co się mieszczą układam w słoju z dużym otworem a część krusze w dłoniach i mam super smakowy dodatek do sosów ,zup i do grzybowej wegety.
Mrożę tez je-dokładnie myję i mokre układam w plastykowych pojemnikach przekładając warstwy folią spożywczą-lekko dogniatam przykrywką i do zamrażalki.
Jak Wojtas robię też flaczki
-jedna wersja wegetariańskie
-druga na rosole z kurczakiem[dla mięso- żerców]
Kanie kroję w paski i lekko podsmażam na maśle z cebulą [w piórka].
Do wywarów z warzyw lub rosołu wrzucam pokrojone w zapałke warzywa-marchew[uwaga w tym roku bardzo słodka i nie duzo dodac bo flaczki zasłodzi],pietruszkę i kawałek selera. Dodaję kanie a do rosołu kanie +pokrojony w paski kurczak.Doprawiam jak zwykłe flaki [imbir,gałka, pieprz ziołowy i czarny, papryki mielone i sól] ja bazuję na przyprawie do flaków z Kamisa. Można zasmażyc lub podawac 'czyste;

I tegoroczny "HIT" sezonu grzybowego :jupi: -jajka sadzone na kaniach.
-kanie podsmażam z cebulką na masle,lekko doprawiam solą i pieprzem na wierzch wbijam jajka,sole i posypuje grubo startym pieprzem na mały ogień do ścięcia jajek .Posypuję szczypiorkiem lub natka pietruszki i gotowe :mniam: :mniam:

Grzyby w kuchni

: czwartek, 10 listopada 2016, 15:28
autor: ajlaa
Wróciłam z lasu :tak: z wiadrem opieniek-większość maleńkich[będą w śmietanie] a te większe obgotuje pokroje drobno i zrobię z nimi smalec.

-na kg tłuszczu [podgarle i słonina] dodaje pół l opieniek, 2 średnie cebule i 2 ząbki czosnku.Tłuszcz lekko podsmażam dodaję opieńki z cebulą i dusze to tak do pół godz na małym ogniu,Dodaję sól, pieprz i odrobinę majeranku. Mozna ten smalec zapasteryzować.

UWAGA:wszystkie pasteryzowane przetwory z grzybami pasteryzuję drugi raz po 24 godzinach od pierwszej pasteryzacji.

Grzyby w kuchni

: sobota, 12 listopada 2016, 06:34
autor: viragolo
Dzięki za pomysły na kanie, wypróbuję wszystkie :)

Grzyby w kuchni

: niedziela, 27 listopada 2016, 18:40
autor: Paweł
Na patelni , w masełku - dwa gatunki :D = mini zagadka

Rozpoznanie :zdziwiony: mile widziane , zostanie docenione ;) .

Grzyby w kuchni

: niedziela, 27 listopada 2016, 18:44
autor: Henryk
Paweł, :witam: zimówki i monetnice maślane ;)

Grzyby w kuchni

: niedziela, 27 listopada 2016, 18:48
autor: Paweł
Henryk, liczymy rozpoznanie dwóch gatunków :) , zatem :nie: