Soki - z czego robimy , sokownik !

Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 722
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 105 razy

Postautor: viragolo » poniedziałek, 2 marca 2015, 13:02

soki z pietruszki są mega zdrowe. Dzisiaj czytałam, że są dobre na oczyszczanie organizmu. Zaczynam je robić!
- kiedyś zainteresowałem się ciekawym składem takiego soku (o ile masz na myśli zieloną część, natkę) z punktu widzenia ziołolecznictwa i dokopałem się do informacji, że sok ma bardzo dobre, ale silne działanie i należy go dawkować z głową. Możliwe jest przedawkowanie.


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić

Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 492
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 211 razy
Kontakt:

Postautor: Jozefg » poniedziałek, 5 października 2015, 14:46

No dlatego dobrze jest dodawać do innych soków - polecam ananas-pietruszka, przepyszny! Tylko pamiętajcie że musicie mieć wyciskarkę która da radę wycisnąć pietruszkę i do tego nie zniszczy witamin, czyli musi mieć male obroty a mocny silnik. Ta sobie świetnie radzi. A z tej stronki dostaję też diety i porady zdrowotne i stąd się dowiedziałam że w ciąży i przy nadciśnieniu trrzeba uważać na pietruchę. Ale póki co piję na zdrowie ;)
Po co reklamujesz tu jakieś wynalazki z importu? Polska wyciskarka Zelmer z serii JP1xx jest bardzo dobra i o połowę tańsza. :D
Wiem bo trzeci rok takiej używam..... :ok:
Kiedyś robiło się soki sokownikiem termicznym, potem sokowirówką - obie metody są dobre ale niszczą witaminy i zmieniają smak soku.
No i nie potrafią tego co wyciskarka: wycisnąć sok z ziół i traw a to jak wiadomo samo zdrowie. Również do wyciskania pomidorów wyciskarka jest świetna!
Z czego robię sok? Z tego co rośnie wokół domu. A więc jabłka, jeżyny, maliny, brzoskwinie, wiśnie, pomidory, marchew, itd... z czego się tylko da... :tak:
W piwnicy półki zajęte, słoiki i butelki zagospodarowane.... :)
Wnuki jak się zjawiają wiedzą że u dziadka nie ma coli, sprite ani podobnych wynalazków ale za to sok, kompot czy swojski dżemik zawsze jest :eat:



Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6857
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Pochwalił: 2491 razy
Pochwalony: 5799 razy
Kontakt:

Postautor: Sysunia » piątek, 11 grudnia 2015, 19:37

Już od dawna chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszny i megazdrowy kiszony sok z buraków. Problem był w tym, że kserówka "poszła w naród" i dopiero dziś do mnie wróciła. Ale... odnalazłam przepis w sieci, na pewno ten sam, bo te same byki ortograficzne w nim są, więc nie muszę go przepisywać. :) http://www.zyj-zdrowo.aras.pl/index.php?start=6" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój znajomy dzięki niemu zbił sobie cholesterol, znam też osobę, która pijąc go regularnie, doprowadziła wyniki krwi do poziomu "książkowych", a miała fatalne. Ja go pijam z przyjemnością i nie do końca przejmuję się proporcjami. Jest naprawdę smaczny i jest to nie tylko moja opinia. :) Nie dodaję do niego cebuli, pierwszy raz starałam się podejść do przepisu z czołobitnością, ale potem mi przeszło, za to nie żałuję czosnku i pietruszki. :mrgreen: Myślę, że można sobie trochę poeksperymentować ze smakami. Smacznego. :)



Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17924
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3133 razy

Postautor: Nadir » piątek, 11 grudnia 2015, 21:59

Sysunia, :ok:
byki ortograficzne
Widać po nich, kto był pierwszą osobą zapisującą ten przepis na kartkę rotfl




Autor tematu
Spike
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 246
Rejestracja: niedziela, 15 września 2013, 22:37
Ulubione grzyby: wszystkie
Pochwalony: 33 razy

Postautor: Spike » czwartek, 24 grudnia 2015, 11:41

w tym roku narobiłem taką ilosć soków ze chyba zapas na 3 lata będzie ,
Było niesamowity wysyp jeżyn w Beskidach , krzaki aż się uginały, nie byłem w stanie obrobić tego co widziałem, wiele polanek po prostu odpuściłem,
A jakie piękne były leśne te takie nisko płożące sie, duże , grube , dorodne ..... ach ..

Narobiłem soki z jeżyn, malin , malina z aronią - pychota , sama aronia nie bo jest lekko cierpkawa , w połaczeniu z maliną zyskała na smaku , z czarnej porzeczki - super zdrowie, z czerwonej porzeczki .

Nie obrodził agrest i nie załapałem sie na niego , moze w przyszłym roku .

Lekko wszystkiego ponad 100 flaszek będzie .

Dodatkowow narobiliśmy przecierów pomidorowych moc i kiszonej kapusty z marchweczką ....

Tylko zimy ni ma .....




Marcella
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 20 października 2018, 20:49
Imię: Marcella
Ulubione grzyby: Kania
Pochwalił: 1 raz

Soki - z czego robimy , sokownik !

Postautor: Marcella » czwartek, 8 listopada 2018, 21:45

Dla zdrowia przede wszystkim aronia i czarny bez. Polecam bo działają. Warto pić codziennie aż do wiosny.



Awatar użytkownika

emilos66
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1385
Rejestracja: niedziela, 23 września 2012, 17:32
Imię: Emil
Ulubione grzyby: Mleczaj rydz
Lokalizacja: Białystok
Pochwalił: 23 razy
Pochwalony: 317 razy

Soki - z czego robimy , sokownik !

Postautor: emilos66 » niedziela, 18 listopada 2018, 14:26

My dajemy soki z czarnego bzu dla półtora rocznego syna. Szwagierka narobiła mnóstwo butelek i jest co pić. W tym roku robiliśmy także soki z Świerzo wyciskanych jabłek bo obrodziły jabłonie na Podlasiu.


Pozdrawiam ;)


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości