Do słodkiego, rzecz jasna, nic nie kwasimy!mpb10 pisze:kombiii - podpuszczkę wlewasz do słodkiego mleka
Serowarstwo - zrób sobie ser!
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
Błąd na błędzie.
Po pierwsze - nie wolno przekroczyć temperatury 37 stopni, bo mleko się nie zetnie (konieczny termometr kuchenny)
Po drugie - dajemy 5 kropel podpuszczki na litr mleka - w Twoim wypadku byłoby to 25 kropel a nie 10.
Po trzecie - podpuszczkę w ilości odmierzonej, dodajemy do 50 ml zimnej wody i mieszamy. Później wlewamy powolutku do mleka, mieszając przez minutę.
Następną razą się uda.
Po pierwsze - nie wolno przekroczyć temperatury 37 stopni, bo mleko się nie zetnie (konieczny termometr kuchenny)
Po drugie - dajemy 5 kropel podpuszczki na litr mleka - w Twoim wypadku byłoby to 25 kropel a nie 10.
Po trzecie - podpuszczkę w ilości odmierzonej, dodajemy do 50 ml zimnej wody i mieszamy. Później wlewamy powolutku do mleka, mieszając przez minutę.
Następną razą się uda.
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
Cały czas mówimy o serze Korycińskim a la bunc (vide moje zdjęcia). Ser żółty to wyższa szkoła jazdy, musi dojrzewać kilkanaście dni w ścisle określonej temperaturze i wilgotności powietrza (specjalna lodówka, termometr, higrometr) także zapomnij, jeśliś początkujący.
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku
-
- Zarodnik
- Posty: 1
- Rejestracja: środa, 27 lipca 2016, 11:30
- Imię: Kalina
- Ulubione grzyby: Podgrzybki
Serowarstwo - zrób sobie ser!
Ja właśnie zaczęłam przygotowywać własne sery w domu. Zakup wszystkich niezbędnych składników jest teraz dziecinnie prosty bo są sklepy internetowe, które oferują zarówno podpuszczkę, jak i niezbędne bakterie i inne cuda. Sprzęt można kupić, albo zrobić samemu mniejszym kosztem. Generalnie fantastyczna przygoda.
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
Serowarstwo - zrób sobie ser!
To prawda, nie ma to jak serek własnej roboty. Przebija go tylko boczek własnej robotykullla pisze:Generalnie fantastyczna przygoda.
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku