Nasze wędzonki
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
Nasze wędzonki
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom setek forumowiczów, postanowiłem założyć nowy, grzybowy temat, pod tytułem „Nasze wędzonki”. Opisywać tu będę moje doświadczenia z prastarą i szlachetną sztuką wędzarniczą. Wprawdzie jest w necie spore forum, które niemal wyczerpuję tematykę, jednak brakuje mi tam paru elementów, które będę zamieszczał tutaj.
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
Sfrustrowany wczorajszym niepowodzeniem grzybowym, postanowiłem zrealizować się w mojej drugiej pasji, czyli w wędzeniu
W lodówce peklowały się mnie od tygodnia trzy piękne szyneczki. Wyciągnąłem mięsko, największą zasznurowałem z liśćmi laurowymi, dwie mniejsze włożyłem do siatki i powiesiłem do odcieknięcia:
W międzyczasie rozpaliłem w wędzarni i rozpocząłem suszenie (w oddali widać moje córeczki, które Zenit kiedyś nazwał moimi wnuczkami):
Po wysuszeniu szyneczki podwyższyłem temperaturę do 50 stopni i rozpocząłem wędzenie właściwe. Nie byłbym sobą, gdybym nie podglądał
Po czterech godzinach (i piwach ) można było wyciągnąć szynki i wykonać uroczystą, pamiątkową fotografię. Zapewniam, że smakuje tak, jak wygląda!
W lodówce peklowały się mnie od tygodnia trzy piękne szyneczki. Wyciągnąłem mięsko, największą zasznurowałem z liśćmi laurowymi, dwie mniejsze włożyłem do siatki i powiesiłem do odcieknięcia:
W międzyczasie rozpaliłem w wędzarni i rozpocząłem suszenie (w oddali widać moje córeczki, które Zenit kiedyś nazwał moimi wnuczkami):
Po wysuszeniu szyneczki podwyższyłem temperaturę do 50 stopni i rozpocząłem wędzenie właściwe. Nie byłbym sobą, gdybym nie podglądał
Po czterech godzinach (i piwach ) można było wyciągnąć szynki i wykonać uroczystą, pamiątkową fotografię. Zapewniam, że smakuje tak, jak wygląda!
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
Dla zainteresowanych podaję link do mojej ogórkowo-wędzarniczej galerii:
http://www.nagrzyby.pl/galeria/v/users2 ... /wedzonki/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nagrzyby.pl/galeria/v/users2 ... /wedzonki/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
Dzięki, zgodnie z moimi przypuszczeniami, temat cieszy się szaloną popularnościąWojtas pisze:Piękne, tylko pozazdrościć
Mam zamiar zamieścić niedługo plan - schemat budowy własnej wędzarni, dosłownie za grosze.
Ja swoją wybudowałem kosztem 300 zł a cieszę się nią już 2 lata.
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
kombiii, ale smakowite widoczki.
http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/106975 ... ne+009.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;
Dobrze, ze tylko w necie bo bym się od razu na nie rzuciła a powinnam się ograniczać z jedzeniem. Tylko, że ja łakoma jestem.
http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/106975 ... ne+009.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;
Dobrze, ze tylko w necie bo bym się od razu na nie rzuciła a powinnam się ograniczać z jedzeniem. Tylko, że ja łakoma jestem.
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
A oto i schemat ideowy wędzarni:
Istotą każdego wędzoka jest odpowiednie ułożenie rury, by zapewnić ciąg dymu. Najlepiej pod kątem 25 stopni.
Początkującym proponuję zrobienie wędzarni z blaszanej rynny, starej beczki i kolanka. Wystarczy wygrzebać dziurę w ziemi (palenisko), od paleniska poprowadzić rynnę - około 1,20 cm, wkopując ją w ziemię pod wspomnianym wyżej kątem. Na końcu rynny zamontować kolanko i wsadzić je w wykonany wcześniej otwór w starej, metalowej beczce.
To tyle na początek.
Dla bardziej ambitnych, betonowa konstrukcja w następnym poście
Istotą każdego wędzoka jest odpowiednie ułożenie rury, by zapewnić ciąg dymu. Najlepiej pod kątem 25 stopni.
Początkującym proponuję zrobienie wędzarni z blaszanej rynny, starej beczki i kolanka. Wystarczy wygrzebać dziurę w ziemi (palenisko), od paleniska poprowadzić rynnę - około 1,20 cm, wkopując ją w ziemię pod wspomnianym wyżej kątem. Na końcu rynny zamontować kolanko i wsadzić je w wykonany wcześniej otwór w starej, metalowej beczce.
To tyle na początek.
Dla bardziej ambitnych, betonowa konstrukcja w następnym poście
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Oj naoglądałem się wędzonek w Grucznie i trochę pokosztowałem http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/1070722-1/01.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1727
- Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
- Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Pochwalił: 109 razy
- Pochwalony: 494 razy
- Kontakt:
Ceny też dobre Szynka rzeźnicka 34,99 zł/kg. U mnie 18 zł + robociznaZenit pisze:Oj naoglądałem się wędzonek w Grucznie i trochę pokosztowałem http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/1070722-1/01.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca w 2014 roku