Przetwarzanie grzybów na zimę
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Hubiak przyrośnięty
- Posty: 780
- Rejestracja: wtorek, 7 sierpnia 2012, 14:47
- Ulubione grzyby: wszystkie grzyby nadające się do jedzenia
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalony: 815 razy
- Kontakt:
Dzisiaj znalazłam bardzo dużo owocników żagwii łuskowatej. Zabrałam kilka owocników, a resztę zostawiłam aby podrosły na później. Te, co wzięłam najpierw gotowałam ok. 40 minut, a potem całą zawartość wylałam na patelnię, aby odparować nadmiar sosu. Po przyprawieniu odrobiną soli, pieprzu i śmietany zjadłam. Grzyby okazały się smaczne, smakowały podobnie jak sklepowe boczniaki. Na pniu zostało jeszcze mnóstwo grzybów. Chciałabym część z nich przetworzyć na zimę. Czy ktos z was robił jakieś przetwory z żagwii? Czy nadają się tylko na zimowy sos, czy również do marynaty? Czy można je suszyć tak, aby nadawały się zimą do spożycia i nie były zbyt twarde? Niestety nie mam dużej zamrażarki.
Jak ktoś jest ze Szczecina lub okolic, to chętnie opisze miejsce, gdzie można znaleźć te grzyby. Jest ich naprawdę dużo i szkoda, aby się zmarnowały. Nie wiem jak długo jeszcze będą się one nadawać do jedzenia.
Jak ktoś jest ze Szczecina lub okolic, to chętnie opisze miejsce, gdzie można znaleźć te grzyby. Jest ich naprawdę dużo i szkoda, aby się zmarnowały. Nie wiem jak długo jeszcze będą się one nadawać do jedzenia.
-
Autor tematu - Hubiak przyrośnięty
- Posty: 780
- Rejestracja: wtorek, 7 sierpnia 2012, 14:47
- Ulubione grzyby: wszystkie grzyby nadające się do jedzenia
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalony: 815 razy
- Kontakt:
Przez ostatnie 2 miesiące zbierałam dużo muchomorów czerwieniejących. Pojawiały się też muchomory szyszkowate. Wszystkich nie dałam rady zjeść, więc zrobiłam marynaty w occie. Grzyby okazały się smaczne.
Muchomory ugotowane też mi smakowały. Robiłam zupę, sos albo podsmażałam po ugotowaniu. Czy ktoś przetwarzał te muchomory inaczej? Ugotowane i pasteryzowane w słoikach szybko się psują.
Muchomory ugotowane też mi smakowały. Robiłam zupę, sos albo podsmażałam po ugotowaniu. Czy ktoś przetwarzał te muchomory inaczej? Ugotowane i pasteryzowane w słoikach szybko się psują.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
sprawdziłaś to ?Anna73 pisze:Ugotowane i pasteryzowane w słoikach szybko się psują.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
Autor tematu - Hubiak przyrośnięty
- Posty: 780
- Rejestracja: wtorek, 7 sierpnia 2012, 14:47
- Ulubione grzyby: wszystkie grzyby nadające się do jedzenia
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalony: 815 razy
- Kontakt:
Zrobiłam 2 słoiki i oba się zepsuły. Nie wiem dlaczego tak się stało, bo gotowałam je w słoikach dość długo. W tamtym roku zepsuło się kilka słoików głównie z grzybami rurkowymi. Za to bardzo dobrze się trzymały grzybki na sos zrobione w październiku i listopadzie (głównie blaszkowe- gąsówki, opieńki).Zenit pisze:sprawdziłaś to ?Anna73 pisze:Ugotowane i pasteryzowane w słoikach szybko się psują.
Ale do tej pory nigdy nie zepsuł mi się żaden słoik grzybów w occie. Widocznie ocet dobrze konserwuje.
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Przetwarzanie grzybów na zimę
Znalazłem trochę lejkowców dętych i chciałbym zapytać jak proponujecie je przetwarzać na zimę. Z tego co do tej pory znalazłem wynika, że najlepsze jest suszenie?
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Przetwarzanie grzybów na zimę
dokładnie ususzyć a potem można np sproszkować super do sosów - można też dadawać też do farszów poszatkowane.sectroyer pisze:QR_BBPOST że najlepsze jest suszenie?
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Przetwarzanie grzybów na zimę
Super Znalazłem taką listę przepisów, na makaron, pierogi, zupę itp. z lejkowcami, tylko teraz mam już zaplanowane inne do a dodatkowo nie mam czasu (wyjazd) i muszę je zakonserować, by potem spróbować tych wszystkich lejkowych pyszności Ususzone po namoczeniu odzyskują "pełnię mocy", czy należy na coś "uważać"?Zenit pisze:QR_BBPOST dokładnie ususzyć a potem można np sproszkować super do sosów - można też dadawać też do farszów poszatkowane.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Przetwarzanie grzybów na zimę
Namoczysz na noc a rano będę jak żywesectroyer pisze:QR_BBPOST Ususzone po namoczeniu odzyskują "pełnię mocy", czy należy na coś "uważać"?
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Przetwarzanie grzybów na zimę
No to fantastycznie. Kurki na razie zapasteryzowałem: viewtopic.php?p=575302#p575302. Tego suszenia troszkę się boję, bo raz jak mówiłem piszą, że "coś tracą", innym razem, że można "przesuszyć" i już nie odzyskają konsystencji, a będą "zdrewniałe", czy jakoś tak. Jak jeszcze nazbieram to może zrobię małą partę "na próbę" i sam się przekonam zimą, jak to jest naprawdęZenit pisze:QR_BBPOST Namoczysz na noc a rano będę jak żywe