Heniek Już na półce w piwnicy opieńki półkoweHenryk pisze:QR_BBPOST Z tego co masz , będzie minimum 4 słoiczki 0,5L
Marynujemy grzybki - przepisy
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 814
- Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
- Imię: Krzysiek
- Ulubione grzyby: jadalne
- Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
- Pochwalił: 321 razy
- Pochwalony: 409 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
-
- Grzybuś malutki
- Posty: 64
- Rejestracja: poniedziałek, 12 września 2016, 18:30
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: "szkieletczyzna"
- Pochwalił: 6 razy
- Pochwalony: 21 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Marynujecie opieńki z "korzonkami"? W moich stronach same "kapelutki" się marynuje. Właściwie to zbiera się same kapelusze, bez względu na przeznaczenie opieniek.
Jestem ciekaw czy w marynowaniu całych jest jakaś nieznana mi przyczyna, czy to jedynie chęć posiadania większej "masy grzybowej"?
Jestem ciekaw czy w marynowaniu całych jest jakaś nieznana mi przyczyna, czy to jedynie chęć posiadania większej "masy grzybowej"?
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 814
- Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
- Imię: Krzysiek
- Ulubione grzyby: jadalne
- Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
- Pochwalił: 321 razy
- Pochwalony: 409 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Wszystkie marynuję z korzonkami Nie chodzi o to żeby upchać ich do słoika jak najwięcej -mają wyglądać jak grzybki ,je sie też oczami. .Moje opieńki mają korzonki skrócone reszta poszła na susz.
-
- Grzybuś malutki
- Posty: 64
- Rejestracja: poniedziałek, 12 września 2016, 18:30
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: "szkieletczyzna"
- Pochwalił: 6 razy
- Pochwalony: 21 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Tak tylko pytam, bo co region to inne obyczaje. Nie wpadłem na to żeby opieńkom korzonki zostawiać. Zresztą rzadko je marynuję. Wolę inne gatunki, a tych mi nie brakuje.
-
- Grzybuś malutki
- Posty: 64
- Rejestracja: poniedziałek, 12 września 2016, 18:30
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: "szkieletczyzna"
- Pochwalił: 6 razy
- Pochwalony: 21 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Obym się nie musiał przekonywać na własnej skórze co to bezrybie.
Jak tak patrzyłem na twoje słoiczki, zauważyłem sporo cebuli. Lubisz jak się marynata ciąąąągnie za widelcem czy lubisz smak cebuli?
Jak tak patrzyłem na twoje słoiczki, zauważyłem sporo cebuli. Lubisz jak się marynata ciąąąągnie za widelcem czy lubisz smak cebuli?
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
U mnie trzonki zawsze lądowały w koszu, tym na śmieci. Tnę przy kapeluszu tak na 5 mm i to bez różnicy czy do marynowania czy do suszenia. Lecz jednak do marynowania, z tego co widzę po zdjęciach kakadu to warto trzonka trochę zostawić, gdyż lepiej to wygląda i nie powstaje marynowana masa, (w przyszłości z 1cm zostawię do marynowania). W tym roku opieniek dla siebie nie zbieram, nie przejadłem tych z przed dwóch lat, więc po co mi nowe
-
- Grzybuś malutki
- Posty: 64
- Rejestracja: poniedziałek, 12 września 2016, 18:30
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: "szkieletczyzna"
- Pochwalił: 6 razy
- Pochwalony: 21 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Po obejrzeniu fotek >>kakadu<<, też zacznę zostawiać kawałeczek trzonka. Bez wątpienia mają smakowitszy wygląd niż moje.
Jak je w końcu znajdę.
Jak je w końcu znajdę.
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
Marynujemy grzybki - przepisy
TrzonkamiYeti pisze:QR_BBPOST Marynujecie opieńki z "korzonkami"?
Yeti pisze:QR_BBPOST W moich stronach same "kapelutki" się marynuje. Właściwie to zbiera się same kapelusze, bez względu na przeznaczenie opieniek.
U nas też większość osób ścina tylko kapelusze. a gdy potem widzę na pniach taki "las" pozostawionych dłuuugich trzonków, od razu myślę: co za marnotrawstwo!
Moim zdaniem nawet nie tyle wygląd sie liczy, co przyjemność ich jedzenia. Zamarynowane opieńki z trzonkami mają w sobie wspaniałą "chrupiącość", jakiej nie ma żaden znany mi inny grzyb Wygląd to w tym momencie sprawa dla mnie drugorzędna, chociaż też nie bez znaczenia. Ja zostawiam trzonki na długość aż za pierścień. Co prawda, takie marynowanie wymaga dużo więcej pracy (żmudne oczyszczanie), ale warto, naprawdę wartokakadu pisze:QR_BBPOST Nie chodzi o to żeby upchać ich do słoika jak najwięcej -mają wyglądać jak grzybki ,je sie też oczami.
Chrup chrup, mniam mniam
Yeti pisze:QR_BBPOST Jak tak patrzyłem na twoje słoiczki, zauważyłem sporo cebuli. Lubisz jak się marynata ciąąąągnie za widelcem czy lubisz smak cebuli?
[ref]Yeti[/ref], cebula w marynacie wcale nie powoduje, że marynata się ciąąągnie...
Odnośnie smaku - jeśli myślisz, że cebula w marynacie zdominuje wszystko swoim smakiem, to wcale tak nie jest. Za to bardzo polepsza ona smak marynaty, szczególne działanie cebuli to jest unicestwianie cierpkiego octowego posmaku zalewy Cebula ma w marynacie "niecebulowy" smak. Taki zupełnie inny, przyjemny. To jest tak jak np. z czosnkiem - na surowo smakuje zupełnie inaczej, a np. w sosie czosnkowym zupełnie inaczej.
Jeśli nie próbowałeś, to polecam, wypróbuj cebulę do grzybków, złych wrażeń raczej nie będzie Ja kiedyś też myślałem (jak wiele osób), że dodając cebulę zepsuję tylko grzybki. Tak myślałem, dopóki nie spróbowałem. I od tamtej pory dodaje ją zawsze. Z tym, że ja cebulkę zawsze najpierw sparzam, ale to wynika z tego że słoików po napełnieniu nigdy nie pasteryzuję.
-
- Grzybuś malutki
- Posty: 64
- Rejestracja: poniedziałek, 12 września 2016, 18:30
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: "szkieletczyzna"
- Pochwalił: 6 razy
- Pochwalony: 21 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
Dziękuję za podpowiedzi.
Jestem nowicjuszem na Forum, grzyboznawca ze mnie żaden, ale przez 35 lat systematycznego, samodzielnego zbierania i przetwarzania grzybów zetknąłem się z wieloma przepisami. Mam już swoje ulubione przepisy i metody.
Jestem nowicjuszem na Forum, grzyboznawca ze mnie żaden, ale przez 35 lat systematycznego, samodzielnego zbierania i przetwarzania grzybów zetknąłem się z wieloma przepisami. Mam już swoje ulubione przepisy i metody.
-
- Zarodnik
- Posty: 1
- Rejestracja: czwartek, 14 września 2017, 16:12
- Imię: Krzysztof
- Ulubione grzyby: Prawdziwki,Podgrzybki,Kozaki,Ceglastopore,Kania,Rydze,Kurki,Smardze i... wiele innych
Marynujemy grzybki - przepisy
Witam. Mam prośbę o dobry i sprawdzony przepis na marynowane ceglastopore.
Marynujemy grzybki - przepisy
witam czy ktoś marynuje grzybki z cebulą? jadłam ostatnio takie u kogoś ale były przeraźliwie kwaśne
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
Marynujemy grzybki - przepisy
oczywiście , ale z cebulą wcześniej sparzoną.alafawor pisze:QR_BBPOST witam czy ktoś marynuje grzybki z cebulą?
pytanie , jaka proporcja octu ; jeżeli 1:3 i grzybki starszawe /długo się konserwowały/ oraz za mało cukru , to może być taki efekt końcowy.alafawor pisze:QR_BBPOST jadłam ostatnio takie u kogoś ale były przeraźliwie kwaśne