Koźlarz grabowy


Autor tematu
badger
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 23 września 2017, 15:52

Koźlarz grabowy

Postautor: badger » poniedziałek, 17 września 2018, 13:52

Witajcie :)
Nazbierałam wczoraj wielki kosz koźlarzy grabowych. Dzisiaj robię pierogi i jest to, poza jajecznicą, pierwsze w życiu danie z własnoręcznie zebranych grzybów. Mam dużo sporych egzemplarzy, jeszcze nie przerośniętych, ale zdążyły trochę w lesie postać i nabrać wody, o dziwo - zero robali, a ponoć ten gatunek lubią. Podczas krojenia miąższ jest miękki i się trochę rozłazi. Skrajam do farszu te młodsze i jędrne, ale zastanawiam się co zrobić z resztą. Czy takie starsze egzemplarze grabowych, które nie są już jędrne i twarde jeszcze się do czegoś nadadzą? Jeśli tak, to zamrożę i wykorzystam w tygodniu, ale może lepiej je po prostu wyrzucić? Pierwszy raz mam do czynienia z kozakami, więc nie wiem jak to się po obróbce zachowa.
Pozdrawiam :)




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1894
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 438 razy
Pochwalony: 677 razy
Kontakt:

Koźlarz grabowy

Postautor: sectroyer » poniedziałek, 17 września 2018, 21:16

Raczej jak się "rozłazi" to chyba po mrożeniu będzie jeszcze gorzej i będziesz mieć zupę grzybową :D




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości