Co dziś na obiad

Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 762
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 564 razy
Pochwalony: 323 razy

Co dziś na obiad

Postautor: PawelJeleniaGora » środa, 10 stycznia 2018, 00:12

Jak robisz warzywa na parze to jak solisz i ile?. Bo widzisz gotując kalafiora, brokuła czy fasolkę to zawsze wiem ile soli a zastanawia mnie jak z solą gdy robi ktoś na parze.



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 25036
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 6169 razy
Pochwalony: 16294 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » środa, 10 stycznia 2018, 08:58

QR_BBPOST Jak robisz warzywa na parze to jak solisz i ile?
Solę :) , ale wg babcinych receptur - szczyptę soli . Jak jest więcej warzyw , to co najmniej płaska łyżeczka deserowa. Zawsze można dosolić na talerzu - rzecz gustu smakowego. :ok:
QR_BBPOST zawsze wiem ile soli a zastanawia mnie jak z solą gdy robi ktoś na parze
Jak masz opanowaną ilość , to tyle samo i będzie odpowiednio dla Twoich kubków smakowych. ;)



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 762
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 564 razy
Pochwalony: 323 razy

Co dziś na obiad

Postautor: PawelJeleniaGora » środa, 10 stycznia 2018, 15:16

No spoko ale gdzie dajesz sól, do wody?

U mnie jest tak na dwa litry wody

brokuł - 2,5 łyżeczki soli +0,5 cukru

kalafior - 3,5

fasola żólta - 3,5 bez cukru



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 25036
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 6169 razy
Pochwalony: 16294 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » środa, 10 stycznia 2018, 18:12

QR_BBPOST No spoko ale gdzie dajesz sól ...
bezpośrednio na warzywa ;)



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 465
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 172 razy
Pochwalony: 229 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Bukowy » niedziela, 28 stycznia 2018, 16:26

Dzisiaj na obiad skrzydełka pieczone marynowane w sosie BBQ z suszoną śliwką i zawinięte w plaster boczku. Na deser ciasto bez dodatku cukru z jabłkami, suszonymi śliwkami bananem i orzechami.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1566
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 677 razy
Pochwalony: 766 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Henryk » sobota, 24 marca 2018, 15:33

Nareszcie wiosna ! kuchnia mi odmarzła , w końcu mogę zjeść obiad :rotfl:
Na obiad flaczki z boczniaka , wekowany w solance w grudniu 2016 roku , są rewelacyjnie , no po prostu niebo w gębie :mniam: :mniam:
Warto było je przetrzymać cały rok ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 25036
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 6169 razy
Pochwalony: 16294 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » piątek, 27 kwietnia 2018, 17:43




Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1566
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 677 razy
Pochwalony: 766 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Henryk » sobota, 28 kwietnia 2018, 14:45

Szybki obiadek , na leniwca ;) boczuś duszony z bluszczykiem kurdybankiem i do tego dzisiaj skoszone gęśnice majowe z cebulką .


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 25036
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 6169 razy
Pochwalony: 16294 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » wtorek, 1 maja 2018, 17:03

Flaczki z żagwi łuskowatej :mniam:



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1566
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 677 razy
Pochwalony: 766 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Henryk » czwartek, 3 maja 2018, 13:09

:witam: :D kolorowy obiadek z drobnołyszczkami , no ! i :beer: bez tego jak bez soli ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość