Co dziś na obiad

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1507
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 543 razy
Pochwalony: 642 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Henryk » czwartek, 31 sierpnia 2017, 09:16

PawelJeleniaGora,
Wiesz jak jest z tą solą ;) dla ludzi z wrażliwym smakiem będzie za dużo , dla drugich w sam raz .
Najlepsze wyjście , to zrobić wedle własnego smaku :ok:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 706
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 472 razy
Pochwalony: 296 razy

Co dziś na obiad

Postautor: PawelJeleniaGora » czwartek, 31 sierpnia 2017, 13:11

Ojciec (74) wszystko soli na maksa w przeciwieństwie do mnie i jakoś funkcjonuje :) :ok: .



Awatar użytkownika

poziomka61
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 158
Rejestracja: wtorek, 21 czerwca 2016, 15:43
Imię: Ela
Ulubione grzyby: opieńki, prawdziwki, gołąbki, podgrzybki
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwalił: 59 razy
Pochwalony: 80 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: poziomka61 » sobota, 2 września 2017, 19:03

Marzyło mi się ostatnio, a że marzenia się spełniają... Babka ziemniaczana ze świeżakami :) :eat: :beer:
Padam z obżarstwa :oops:




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1734
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 401 razy
Pochwalony: 594 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: sectroyer » sobota, 2 września 2017, 20:05

QR_BBPOST Babka ziemniaczana ze świeżakami
Żądam przepisu :mlotek: :mlotek: :ok:



Awatar użytkownika

poziomka61
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 158
Rejestracja: wtorek, 21 czerwca 2016, 15:43
Imię: Ela
Ulubione grzyby: opieńki, prawdziwki, gołąbki, podgrzybki
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwalił: 59 razy
Pochwalony: 80 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: poziomka61 » sobota, 2 września 2017, 21:16

Żądam przepisu :mlotek: :mlotek: :ok:
W sieci jest mnóstwo przepisów, ale ja jestem wychowana na podlasko-litewskich smakach i nie każdy mi pasuje. Robię niestety "na oko"
Ok 3 kg ziemniaków obranych utrzeć jak na placki, można odlać trochę wody jak wodniste
ze dwie spore cebule - jedną zetrzeć z ziemniakiami, drugą zeszklić na podsmażonym boczku i słonince (w sumie ze 30 - 40 dkg)
Do ziemniaków dodać gorący tłuszcz ze skwarkami i cebulą, wymieszać, dodać dwa jaja, garść mąki ziemniaczanej i trochę , ok łyżki z czubem pszennej, dosolić i dopieprzyć do smaku. W przepisach widać czosnek i majeranek, ale to prosta i bidna strawa, więc im prościej tym smaczniej :D
Do foremki, na wysokość ok 4-5 cm i do piekarnika na ok 180 na 2 godzinki (uwaga - piekarniki są różne - nie spalić). Sosik grzybowy jaki kto lubi, lub bez. Na drugi dzień da się pokroić w plastry i wtedy odsmażona na złoto i np ze śmietaną :shock: :eat: Polecam. Pyyyycha!




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1734
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 401 razy
Pochwalony: 594 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: sectroyer » niedziela, 3 września 2017, 21:35

QR_BBPOST Polecam. Pyyyycha!
Dzięki. Na pewno zrobimy próbę testu :ok: :tak: :tak:



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 24595
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 5576 razy
Pochwalony: 15590 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » sobota, 9 września 2017, 19:12




Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 24595
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 5576 razy
Pochwalony: 15590 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » piątek, 15 września 2017, 19:27


pyruszki tłuczone, paluszki rybne, grzybki - w przewadze uchówka ośla :ok: / w smaku jak uszaki bzowe/ oraz ogóreczek z papryką



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 24595
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 5576 razy
Pochwalony: 15590 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » sobota, 16 września 2017, 19:23


Debiut pochwiaka jedwabnikowego :) , pieczarki w uzupełnieniu
Ps. przycisk Galeria trzeba obejść , podając adres konkretnego albumu ;) , inaczej kręci kółeczka :cry: .



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8046
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 562 razy
Pochwalony: 2620 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Wojtas » sobota, 16 września 2017, 23:06

Na językach :eat:

Jutro będę tworzył ozorki w galarecie i coś na obiad :?:



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1507
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 543 razy
Pochwalony: 642 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Henryk » niedziela, 17 września 2017, 18:33

:witam: :D
Grzybowa na jutro już bulgocze :eat: :)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 706
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 472 razy
Pochwalony: 296 razy

Co dziś na obiad

Postautor: PawelJeleniaGora » niedziela, 17 września 2017, 23:40

@Henryk

Dajesz jakieś mięso do takiej zupki ?. Przyniosłem dziś tyle maślaków co nigdy w życiu na oczy nie widziałem, rosły całymi stadami. W zamrażalniku brak miejsca, maszynki do suszenia nie mam, więc w słoiki robię. Ale zupkę też bym zrobił, acha ciekawe ile może taka zupka w słoiku postać w lodówce?. Jak robiłem grochówkę czy fasolówkę to spoko i miesiąc. Z grzybkami mi chodzi o to żeby z tydzień wytrzymała. Od razu gorącą do słoików i póżniej do lodówki. Oczywiście taka do słoika bez śmietany.

Napisz tak w skrócie, jeśli możesz co tam dajesz i ile mniej więcej bulgocze. Z makaronem robisz ??. Makaron bardzo lubię i kiedyś jak pamiętam taką robiłem.



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 455
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 133 razy
Pochwalony: 209 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Bukowy » poniedziałek, 18 września 2017, 14:21

U mnie dzisiaj maślaki w śmietanie z wczorajszego wypadu. :mniam:


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 24595
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 5576 razy
Pochwalony: 15590 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Paweł » poniedziałek, 18 września 2017, 14:57

QR_BBPOST maślaki w śmietanie
a :fotka: :cry:



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 455
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 133 razy
Pochwalony: 209 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Postautor: Bukowy » poniedziałek, 18 września 2017, 15:47

Proszę bardzo. Niestety już po obiadku, więc jedynie zdjęcie tego co zostało w patelni. ;)


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości