Boczniak ostrygowaty - czy nadaje się do zjedzenia?
Regulamin forum
Pytania o grzyby należy zadawać w wątku: Pytanie do grzyboznawcy
Nowe, niepotrzebnie tworzone wątki będą moderowane.
Pytania o grzyby należy zadawać w wątku: Pytanie do grzyboznawcy
Nowe, niepotrzebnie tworzone wątki będą moderowane.
-
Autor tematu - Zarodnik
- Posty: 2
- Rejestracja: piątek, 29 marca 2013, 22:03
Boczniak ostrygowaty - czy nadaje się do zjedzenia?
Kupiliśmy w sklepie boczniaki, całe jednak "porosły" białym nalotem, pod spodem miejscami stworzyła się z tego nawet taka... no jakby pleśń.
One tak mają, czy grzybek nadaje się do śmieci?
One tak mają, czy grzybek nadaje się do śmieci?
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19027
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16712 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Zarodnik
- Posty: 2
- Rejestracja: piątek, 29 marca 2013, 22:03
Pomocna odpowiedź, nie ma co.Wojtas pisze:powerarmor, Zjadłbyś, obślizłą, starą kiełbasę
gonzo- kupiliśmy je 3 dni temu, świeże. Wtedy tego białego nalotu prawie nie było. W domu leżały sobie na blacie, w folii... Nie pomyślałem, mogłem ją zdjąć.
Kolor nie jest taki jak na zdjęciu, nie zmieniłem balansu bieli w aparacie. Kolor mają taki jak tu-> http://3.bp.blogspot.com/-FTPWM_1FgMQ/T ... zniaki.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie licząc białego nalotu.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
i tu był błąd grzyby nie przechowuje się w temperaturze pokojowej a w lodówce. Najlepiej przerabiać grzyby jak najszybciej po kupieniu. Myślę że wszędzie w supermarketach przechowują grzyby świeże w ladach chłodniczych (tak widziałem).powerarmor pisze:W domu leżały sobie na blacie,
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19027
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16712 razy
- Kontakt:
Większy błąd to to, że zostały w foliiZenit pisze:i tu był błąd grzyby nie przechowuje się w temperaturze pokojowej a w lodówce
Grzybki sypnęły zarodnikami, zaparowały, zarodniki zaczęły kiełkować i stąd ta "pleśń". Czy nadają się do spożycia ? Ot i to jest pytanie Nie mam pojęcia, jak mój organizm ( a co dopiero Wasze ) by zareagował na tak przetrzymane boczniaki, bo nie zdarzyło mi się do takiego stanu grzybki dopuścić. Krótko mówiąc, można zaryzykować spożycie, ale na własną odpowiedzialność . Myślę, że poza przebywaniem dłuższy czas w ustronnym miejscu, nic poważniejszego nie grozi .
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy