Proszę o pomoc w identyfikacji

Pytania o gatunki grzybów.

O grzyby pytaj w temacie: Pytanie do grzyboznawcy
Regulamin forum
Pytania o grzyby należy zadawać w wątku: Pytanie do grzyboznawcy
Nowe, niepotrzebnie tworzone wątki będą moderowane.

Autor tematu
bieszczadzki
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 18:21

Proszę o pomoc w identyfikacji

Post autor: bieszczadzki » sobota, 6 października 2012, 18:32

Jak w temacie - serdecznie proszę o pomoc w identyfikacji tego grzybka.

Po raz pierwszy mam wątpliwości w przypadku grzybów nieblaszkowych :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PS. Błyszczą się, bo umyte - normalnie raczej kapelusz suchy. Skórka nie odchodzi, jak u maślaka. Teść twierdzi, że to tzw. prawdziwek piaskowy ale mnie coś wątpliwości naszły...:)


Awatar użytkownika

gonzo
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 19027
Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
Lokalizacja: Radomsko
Pochwalił: 3906 razy
Pochwalony: 16712 razy
Kontakt:

Post autor: gonzo » sobota, 6 października 2012, 18:39

bieszczadzki pisze:Teść twierdzi, że to tzw. prawdziwek piaskowy
Kurna, prawie się posmarkałem :lol: ;)

To sitoki, czyli maślaki sitarze. Nazywanie ich jakimikolwiek prawdziwkami, albo inaczej :) Nie nazywajmy szamba perfumerią ;)



Autor tematu
bieszczadzki
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 18:21

Post autor: bieszczadzki » sobota, 6 października 2012, 18:42

No bez przesady z tym "szambem" - ja tam akurat maślaki lubię, do szamba zaś stosunek mam zgoła odmienny :)

A już serio - maślaki?? Do tej pory myślałem, że wszystkie mają raczej "mokre" kapelusze i skórka z nich łatwo odchodzi. W tym przypadku - skórka trzyma się twardo, a kapelusz suchutki.


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 6 października 2012, 18:54

bieszczadzki pisze:A już serio - maślaki?? Do tej pory myślałem, że wszystkie mają raczej "mokre" kapelusze i skórka z nich łatwo odchodzi. W tym przypadku - skórka trzyma się twardo, a kapelusz suchutki.
Tylko nie przestrasz się kolejnej niespodzianki że po ugotowaniu te grzybki zrobią się różowe. takie jak na tym zdjęciu >>> http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/172392-1/27_11_07a.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Autor tematu
bieszczadzki
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 18:21

Post autor: bieszczadzki » sobota, 6 października 2012, 18:57

"Po ugotowaniu", czyli rozumiem, że spożywać je jak najbardziej można?? :)


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 6 października 2012, 19:02

bieszczadzki pisze:"Po ugotowaniu", czyli rozumiem, że spożywać je jak najbardziej można?? :)
można można ale naprawdę delikatesy w stosunku do innych maślaków to nie są :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Autor tematu
bieszczadzki
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 18:21

Post autor: bieszczadzki » sobota, 6 października 2012, 19:09

Myślę, że w mieszance z innymi maślakami i podgrzybkami, z dodatkiem cebulki i śmietany nie powinny złe by - BARDZO DZIĘKUJĘ za rozwianie wątpliwości :)


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 6 października 2012, 19:14

bieszczadzki pisze:Myślę, że w mieszance z innymi maślakami i podgrzybkami, z dodatkiem cebulki i śmietany nie powinny złe
tak tak w mieszance są ok.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Amatoreczka
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 20:45
Ulubione grzyby: jadalne :)

Maślak?

Post autor: Amatoreczka » sobota, 6 października 2012, 20:55

Witam serdecznie.
Uzbieraliśmy dzisiaj caaały kosz tych ślicznych, przyjemnych w smaku (na surowo) grzybków.
Ale na ŻADNEJ stronie nie mogę znaleźć tego konkretnego gatunku.

Jeść czy wyrzucić?
Proszę o pomoc!

Chodzi o te dwa grzyby od lewej (są takie same)

Obrazek


W grzybobraniu nie o to chodzi by znaleźć grzybka, tylko o to by go szukać po całym lesie przez cały dzień :)
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 6 października 2012, 20:59

Trujące olszówki Krowiaki podwinięte. Wyrzucić !


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Amatoreczka
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 20:45
Ulubione grzyby: jadalne :)

Post autor: Amatoreczka » sobota, 6 października 2012, 21:05

Bardzo bardzo bardzo dziękujemy za pomoc i za tak szybką reakcję!
Uratował nam Pan życie :D

Na szczęście znaleźliśmy też trochę podgrzybków, których jesteśmy pewni :eat:

Pozdrawiamy !


W grzybobraniu nie o to chodzi by znaleźć grzybka, tylko o to by go szukać po całym lesie przez cały dzień :)
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 6 października 2012, 21:10

Amatoreczka pisze:Na szczęście znaleźliśmy też trochę podgrzybków, których jesteśmy pewni :eat:
jeśli zbieracie coś nowego zawsze zachowujcie dużą dozę ostrożności i najlepiej zróbcie zdjęcie nowych grzybów - my w razie możliwości zawsze pomagamy w rozpoznaniu :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat