Opieńki

Opieńki

Postprzez Kristofss » niedziela, 7 października 2007, 23:01

Czy opieńki trzeba zawsze gotować, czy nie wystarczy usmażyć :?: Prosze o szybką odpowiedz, z góry dziekuje i pozdrawiam
Kristofss
Zarodnik
Zarodnik
 
Posty: 1
Dołączył(a): niedziela, 7 października 2007, 22:56

Postprzez Waldemar » niedziela, 7 października 2007, 23:08

Kristofss napisał(a):czy nie wystarczy usmażyć

Wystarczy . :)


Autor postu otrzymał pochwałę
Avatar użytkownika
Waldemar
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
 
Posty: 10663
Dołączył(a): środa, 1 grudnia 2004, 11:41
Lokalizacja: Skawina
Pochwały: 454
Waldek,

Postprzez Greg » niedziela, 7 października 2007, 23:08

Więc źle mi się wydawało :oops:
Avatar użytkownika
Greg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
 
Posty: 488
Dołączył(a): niedziela, 22 lipca 2007, 18:41
Lokalizacja: Łomża
Pochwały: 2
Ulubione grzyby: Borowiki,Kurki,Podgrzybki,Kozak czerwony
Kocham Cię Ewelinko :miłość:

Postprzez Zenit » poniedziałek, 8 października 2007, 08:07

Kristofss napisał(a):Prosze o szybką odpowiedz, z góry dziekuje i pozdrawiam
bezpieczniej jest obgotować i odlać pierwszą wodę... zależy to od "właściwości" żołądkowych konsumenta jednemu nie zaszkodzą duszone bez odlewania wody innemu mogą.


Autor postu otrzymał pochwałę
Avatar użytkownika
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
 
Posty: 60422
Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2005, 23:30
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1139
Ulubione grzyby: Smardze...
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Postprzez Maciachowa » poniedziałek, 8 października 2007, 12:24

Witam
zaczne moze od tego, ze sie przedstawie..Maciachowa- miejsce gdzie mieszkam Pabianice.
Sama grzybow od kilkudziesietu lat znalezc nie potrafie, ale mam meza, ktory chyba wszedzie znajdzie jakies dary lasu :)
I znosi do domu kosze duze, bo akurat grzybobranie lubi wielce :)
A dla mnei radoscia wielka jest ...........oczyszczanie tego wszystkiego (im wiecej tym fajniej) i segregowanie : susz, mrozenie,farsz, marynata.
W tym roku nareszcie znalazlam kilka koszy maslakow i borowiki pojedyncze. No i ...przeboj opienki :)
Obgotowuje WSZYSTKIE grzyby i wode odlewam. Zapewne wiele trace ze smaku, ale za to chyba oszczedam watrobe jako organ pojedynczy ;p;p;p i niezastapiony :)
gorzej z kania, bo ta nie lubi byc gotowana...-zdecydowanie zmienia smak na "blotny".
Ale opienki obgotowane, odcedzone i : zamarynowane, zmielone na farsz do pizzy na zime, pokrojone drobno do sosow juz mam w zapasach tegorocznych.
Trafilam na miejsce opienkowe - gdzie po 18 koszy tzw"kartoflanych" moznaby znosic z kazdego wyjscia :), az tyle nei zbieram, ale fakt, ze znajomym w tym roku podaruje marynaty opienkowe :)
No i byl wysyp maslakow, ale te to glownie w marynacie spoczely :)
dwa koszte grzybow na wieczor do oczyszczenia to jest to co lubie najwiecej i moge siedziec i czyscic (jak juz bywalo) do 3-4 nad ranem :)
Ot na tym polega chyba wzajemne uzupelnianie sie malzenstw, maz lubi zbierac i robi to skutecznie, ja moge czyscic i NIE POZWOLE sobie pomagac :)

A przepis na golabki z grzybami- poprosze :)
Maciachowa
Zarodnik
Zarodnik
 
Posty: 7
Dołączył(a): sobota, 29 września 2007, 00:56
Pochwały: 1
Pozdrawiam
Maciachowa

Postprzez krasnoludek » poniedziałek, 8 października 2007, 16:45

Witaj Maciachowa u mnie jest akurat na odwrót ja uwielbiam przebywać w lesie i to nie istotne czy z niego coś do domu pozyskam,czyszczeniem grzybków zajmuje sie druga połowa,ja tylko zaprawiam a opienki zawsze obgotowuję zresztą ten grzyb ile by się nie gotowało to pozostaje zawsze twardy:)
Avatar użytkownika
krasnoludek
Grzyb prosty
Grzyb prosty
 
Posty: 164
Dołączył(a): czwartek, 4 października 2007, 18:47
Lokalizacja: Gliwice
Pochwały: 1
Ulubione grzyby: muchomor czerwony

Postprzez Termit » poniedziałek, 8 października 2007, 18:47

Maciachowa,
ja moge czyscic i NIE POZWOLE sobie pomagac



Idealna żona dla grzybiarza istne cudo skarb jedyny :D Witaj wśród grzybnietych
Avatar użytkownika
Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
 
Posty: 22654
Dołączył(a): niedziela, 24 października 2004, 00:00
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwały: 858
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Postprzez Maciachowa » poniedziałek, 8 października 2007, 21:01

Termit napisał(a):Idealna żona dla grzybiarza istne cudo skarb jedyny :D Witaj wśród grzybniętych


Nooo... przez wrodzoną "skromność" oczywiscie.nie zaprzeczę :lol: :lol: :lol:
Podczytuję Was od najmarniej tygodnia , a trafiłam w poszukiwaniu przepisów na Kanie,
No i w efekcie mam suszone kanie i marynowane. Czy będą smakowite? nie wiem :)
Maciachowa
Zarodnik
Zarodnik
 
Posty: 7
Dołączył(a): sobota, 29 września 2007, 00:56
Pochwały: 1
Pozdrawiam
Maciachowa

Postprzez Termit » poniedziałek, 8 października 2007, 21:30

Maciachowa,
Podczytuję Was od najmarniej tygodnia


odważna kobieta jesteś bo jedna nas przez 52 tygodnie poczytywała zanim coś napisała :lol: to taki żarcik

czekamy jak tam przepis dojrzeje żeby stwierdzić jak smakowało :P
Avatar użytkownika
Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
 
Posty: 22654
Dołączył(a): niedziela, 24 października 2004, 00:00
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwały: 858
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Postprzez Zenit » poniedziałek, 8 października 2007, 21:56

Maciachowa napisał(a):suszone kanie i marynowane
jadłem kiedyś kanie panierowane jak np rybki a potem zalane zalewą octową można poeksperymentować.
Avatar użytkownika
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
 
Posty: 60422
Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2005, 23:30
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1139
Ulubione grzyby: Smardze...
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Postprzez Greg » poniedziałek, 8 października 2007, 22:57

Ja mam tyle opieniek, że nie wiem co z nimi robić i oddaję znajomym. Jeśli ktoś chce to zapraszam :P
Ostatnio edytowano poniedziałek, 8 października 2007, 23:16 przez Greg, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Greg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
 
Posty: 488
Dołączył(a): niedziela, 22 lipca 2007, 18:41
Lokalizacja: Łomża
Pochwały: 2
Ulubione grzyby: Borowiki,Kurki,Podgrzybki,Kozak czerwony
Kocham Cię Ewelinko :miłość:

Postprzez Yanek » środa, 15 października 2008, 22:00

Temat chyba bardzo "na czasie"
Szkoda że tylko 10 postów. Mam więc pytanko, jak można przetwarzać opieńki, czy zbierać duże czy raczej małe i czy coś powinienem wiedzieć o tych grzybkach :?:
Ja opieńki widywałem do tej pory tylko w słoikach, oczywiście nie ja je robiłem.

A może jakiś konkurs fotek "opieńkowych" :?:
Avatar użytkownika
Yanek
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
 
Posty: 2906
Dołączył(a): poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 21:53
Lokalizacja: Dobranowice
Pochwały: 115

Postprzez Zenit » środa, 15 października 2008, 22:10

yanek napisał(a):A może jakiś konkurs fotek "opieńkowych" :?:
dobry pomysł :)
co do opieniek to ważny jest moment kiedy się pokazują młode są najlepsze jeszcze w z pełni rozwiniętymi kapeluszami. Gdy są starsze zbieraj same kapelusze (oczywiście wcześniej upewnij się czy to opieńki)
Avatar użytkownika
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
 
Posty: 60422
Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2005, 23:30
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1139
Ulubione grzyby: Smardze...
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Postprzez Yanek » środa, 15 października 2008, 22:15

zenit napisał(a):(oczywiście wcześniej upewnij się czy to opieńki)

Postaram się zrobić i wrzucić jutro zdjęcia, żebym miał pewność :idea:
Avatar użytkownika
Yanek
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
 
Posty: 2906
Dołączył(a): poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 21:53
Lokalizacja: Dobranowice
Pochwały: 115

Postprzez jerry » środa, 15 października 2008, 22:31

Ja generalnie zbieram same kapelusze, bez trzonów. Polecam również pierwsze, krótkie ok. 5 min. obgotowanie i wymianę wody. Póżniej, jeśli chcę je marynować, gotuję jeszcze ok. 20 min. w osolonej wodzie z jedną cebulą (oczywiście obraną). I tak jak pisał Zenit, upewnij się, że to faktycznie opieńki. :D Powodzenia.
jerry
Grzybeczek
Grzybeczek
 
Posty: 146
Dołączył(a): poniedziałek, 1 września 2008, 13:59
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 3
Ulubione grzyby: kozaki,kozaki,kozaki:)
chodź ze mną cieniu, znikniemy oboje w leśnych parowach

Następna strona

Powrót do Kulinaria

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość