Potrawy z grzybów suszonych
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18098
- Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
- Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
- Lokalizacja: Krosno
- Pochwalił: 297 razy
- Pochwalony: 1523 razy
Potrawy z grzybów suszonych
Zupa grzybowa
5-8 dag grzybów suszonych
2-3 cebule
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
łyżka masła
szklanka kwaśnej śmietany
sok z cytryny, sól, pieprz
Umyte grzyby moczyć przez 6-12 godzin w przegotowanej wodzie. Gdy napęcznieją, ugotować je w tej samej wodzie pod przykryciem, z dodatkiem cebuli, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Oddzielnie ugotować wywar z warzyw pokrojonych na niewielkie kawałki. Odcedzić włoszczyznę, a do wywaru dodać odcedzony wywar z grzybów i masło. Zupę przyprawić do smaku śmietaną, sokiem z cytryny, zmielonym pieprzem i solą. Podawać z uszkami, łazankami lub kapuśniaczkami.
Barszcz po podlasku
10 dag suszonych grzybów
10 dag suszonych śliwek bez pestek
2 buraki
1/2 małej główki kapusty
marchewka
cebula
2 łyżki oleju
2 koncentratu pomidorowego
sok z cytryny, cukier, sól
Umyte grzyby i śliwki namoczyć w osobnych rondelkach, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić, wywary zachować. Umyte buraki upiec w piekarniku, obrać i pokroić w cienkie słupki. Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, zalać gorącym wywarem z grzybów i ze śliwek, gotować na niewielkim ogniu kilka minut. Obraną marchew zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchew i chwilę smażyć, mieszając. Na końcu dodać pokrojone w paseczki grzyby, koncentrat pomidorowy i wlać 2-3 szklanki przegotowanej wody. Wszystko gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut. Potem włożyć śliwki, połączyć z ugotowaną kapustą i burakami, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą. Wymieszać i gotować razem kilka minut.
Przepisy z książki "Dania na Boże Narodzenie" T. Barowicz
Później dopiszę inne na drugie dania
5-8 dag grzybów suszonych
2-3 cebule
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
łyżka masła
szklanka kwaśnej śmietany
sok z cytryny, sól, pieprz
Umyte grzyby moczyć przez 6-12 godzin w przegotowanej wodzie. Gdy napęcznieją, ugotować je w tej samej wodzie pod przykryciem, z dodatkiem cebuli, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Oddzielnie ugotować wywar z warzyw pokrojonych na niewielkie kawałki. Odcedzić włoszczyznę, a do wywaru dodać odcedzony wywar z grzybów i masło. Zupę przyprawić do smaku śmietaną, sokiem z cytryny, zmielonym pieprzem i solą. Podawać z uszkami, łazankami lub kapuśniaczkami.
Barszcz po podlasku
10 dag suszonych grzybów
10 dag suszonych śliwek bez pestek
2 buraki
1/2 małej główki kapusty
marchewka
cebula
2 łyżki oleju
2 koncentratu pomidorowego
sok z cytryny, cukier, sól
Umyte grzyby i śliwki namoczyć w osobnych rondelkach, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić, wywary zachować. Umyte buraki upiec w piekarniku, obrać i pokroić w cienkie słupki. Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, zalać gorącym wywarem z grzybów i ze śliwek, gotować na niewielkim ogniu kilka minut. Obraną marchew zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchew i chwilę smażyć, mieszając. Na końcu dodać pokrojone w paseczki grzyby, koncentrat pomidorowy i wlać 2-3 szklanki przegotowanej wody. Wszystko gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut. Potem włożyć śliwki, połączyć z ugotowaną kapustą i burakami, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą. Wymieszać i gotować razem kilka minut.
Przepisy z książki "Dania na Boże Narodzenie" T. Barowicz
Później dopiszę inne na drugie dania
...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania
_________________________
Ania
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Ania, Przepisy specjalnie dla trojaczków z Gdańska Aniu ?
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Zamieściłem już te przepisy na portalu:
http://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam" onclick="window.open(this.href);return false; ... &topicid=7
Są jeszcze do zamieszczenia inne przepisy które pokazywane były ostatnio na portalu - zima to dobry sposób na uzupełnienie księgi kucharskiej portalu. Podajcie czego jeszcze tam brakuje to zamieszczę (podajcie linki do przepisów z forum)
http://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam" onclick="window.open(this.href);return false; ... &topicid=7
Są jeszcze do zamieszczenia inne przepisy które pokazywane były ostatnio na portalu - zima to dobry sposób na uzupełnienie księgi kucharskiej portalu. Podajcie czego jeszcze tam brakuje to zamieszczę (podajcie linki do przepisów z forum)
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18098
- Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
- Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
- Lokalizacja: Krosno
- Pochwalił: 297 razy
- Pochwalony: 1523 razy
Kotlety mielone z grzybów świeżych lub suszonych
40 dag grzybów świeżych lub 8 dag suszonych
6 dag cebuli
9 dag tłuszczu
10 dag czerstwej bułki
ok. 1/8 litra mleka
1 jajo
sól, pieprz
1 łyżka siekanego koperku i natki
5 dag tartej bułki
Świeże grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować (grzyby suszone odpowiednio wcześniej namoczyć i ugotować do miękkości). Udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i tłuszczem (3 dag). O ile potrzeba, wlać 2-3 łyżki wody, następnie odparować. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z grzybami, dodać jajo, sól, pieprz, zieleninę i starannie wymieszać. Jeżeli masa jest za rzadka, wsypać 2-3 łyżki bułki tartej. Kształtować w bułce nieduże kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor. Ułożyć na półmisku, podawać z sosem chrzanowym lub grzybowym i z ziemniakami, z kapustą, z surówkami z warzyw.
Zrazy po nelsońsku z grzybów suszonych
4-6 dag grzybów suszonych
1/4 litra mleka
1 kg ziemniaków
8-10 dag cebuli
3 dag tłuszczu
sól, pieprz
1/8 litra śmietany
2 dag tłuszczu do smarowania rondla
Średniej wielkości grzyby opłukać i bardzo dokładnie umyć, namoczyć w mleku na 1 godzinę i ugotować w tym samym płynie, odcedzić. Osobno ugotować w skórce, na półmiękko ziemniaki, obrać, pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w krążki, zasmażyć na tłuszczu. Rondel wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki kłaść grzyby, cebulę, osolić, posypać pieprzem. Przykryć ziemniakami, zalać śmietaną, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec. Podawać z surówkami z warzyw.
Przepisy z "Kuchni polskiej"
40 dag grzybów świeżych lub 8 dag suszonych
6 dag cebuli
9 dag tłuszczu
10 dag czerstwej bułki
ok. 1/8 litra mleka
1 jajo
sól, pieprz
1 łyżka siekanego koperku i natki
5 dag tartej bułki
Świeże grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować (grzyby suszone odpowiednio wcześniej namoczyć i ugotować do miękkości). Udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i tłuszczem (3 dag). O ile potrzeba, wlać 2-3 łyżki wody, następnie odparować. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z grzybami, dodać jajo, sól, pieprz, zieleninę i starannie wymieszać. Jeżeli masa jest za rzadka, wsypać 2-3 łyżki bułki tartej. Kształtować w bułce nieduże kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor. Ułożyć na półmisku, podawać z sosem chrzanowym lub grzybowym i z ziemniakami, z kapustą, z surówkami z warzyw.
Zrazy po nelsońsku z grzybów suszonych
4-6 dag grzybów suszonych
1/4 litra mleka
1 kg ziemniaków
8-10 dag cebuli
3 dag tłuszczu
sól, pieprz
1/8 litra śmietany
2 dag tłuszczu do smarowania rondla
Średniej wielkości grzyby opłukać i bardzo dokładnie umyć, namoczyć w mleku na 1 godzinę i ugotować w tym samym płynie, odcedzić. Osobno ugotować w skórce, na półmiękko ziemniaki, obrać, pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w krążki, zasmażyć na tłuszczu. Rondel wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki kłaść grzyby, cebulę, osolić, posypać pieprzem. Przykryć ziemniakami, zalać śmietaną, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec. Podawać z surówkami z warzyw.
Przepisy z "Kuchni polskiej"
...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania
_________________________
Ania