Opieńki
Opieńki
Czy opieńki trzeba zawsze gotować, czy nie wystarczy usmażyć Prosze o szybką odpowiedz, z góry dziekuje i pozdrawiam
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
bezpieczniej jest obgotować i odlać pierwszą wodę... zależy to od "właściwości" żołądkowych konsumenta jednemu nie zaszkodzą duszone bez odlewania wody innemu mogą.Kristofss pisze:Prosze o szybką odpowiedz, z góry dziekuje i pozdrawiam
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Zarodnik
- Posty: 7
- Rejestracja: sobota, 29 września 2007, 00:56
- Pochwalony: 1 raz
Witam
zaczne moze od tego, ze sie przedstawie..Maciachowa- miejsce gdzie mieszkam Pabianice.
Sama grzybow od kilkudziesietu lat znalezc nie potrafie, ale mam meza, ktory chyba wszedzie znajdzie jakies dary lasu
I znosi do domu kosze duze, bo akurat grzybobranie lubi wielce
A dla mnei radoscia wielka jest ...........oczyszczanie tego wszystkiego (im wiecej tym fajniej) i segregowanie : susz, mrozenie,farsz, marynata.
W tym roku nareszcie znalazlam kilka koszy maslakow i borowiki pojedyncze. No i ...przeboj opienki
Obgotowuje WSZYSTKIE grzyby i wode odlewam. Zapewne wiele trace ze smaku, ale za to chyba oszczedam watrobe jako organ pojedynczy ;p;p i niezastapiony
gorzej z kania, bo ta nie lubi byc gotowana...-zdecydowanie zmienia smak na "blotny".
Ale opienki obgotowane, odcedzone i : zamarynowane, zmielone na farsz do pizzy na zime, pokrojone drobno do sosow juz mam w zapasach tegorocznych.
Trafilam na miejsce opienkowe - gdzie po 18 koszy tzw"kartoflanych" moznaby znosic z kazdego wyjscia , az tyle nei zbieram, ale fakt, ze znajomym w tym roku podaruje marynaty opienkowe
No i byl wysyp maslakow, ale te to glownie w marynacie spoczely
dwa koszte grzybow na wieczor do oczyszczenia to jest to co lubie najwiecej i moge siedziec i czyscic (jak juz bywalo) do 3-4 nad ranem
Ot na tym polega chyba wzajemne uzupelnianie sie malzenstw, maz lubi zbierac i robi to skutecznie, ja moge czyscic i NIE POZWOLE sobie pomagac
A przepis na golabki z grzybami- poprosze
zaczne moze od tego, ze sie przedstawie..Maciachowa- miejsce gdzie mieszkam Pabianice.
Sama grzybow od kilkudziesietu lat znalezc nie potrafie, ale mam meza, ktory chyba wszedzie znajdzie jakies dary lasu
I znosi do domu kosze duze, bo akurat grzybobranie lubi wielce
A dla mnei radoscia wielka jest ...........oczyszczanie tego wszystkiego (im wiecej tym fajniej) i segregowanie : susz, mrozenie,farsz, marynata.
W tym roku nareszcie znalazlam kilka koszy maslakow i borowiki pojedyncze. No i ...przeboj opienki
Obgotowuje WSZYSTKIE grzyby i wode odlewam. Zapewne wiele trace ze smaku, ale za to chyba oszczedam watrobe jako organ pojedynczy ;p;p i niezastapiony
gorzej z kania, bo ta nie lubi byc gotowana...-zdecydowanie zmienia smak na "blotny".
Ale opienki obgotowane, odcedzone i : zamarynowane, zmielone na farsz do pizzy na zime, pokrojone drobno do sosow juz mam w zapasach tegorocznych.
Trafilam na miejsce opienkowe - gdzie po 18 koszy tzw"kartoflanych" moznaby znosic z kazdego wyjscia , az tyle nei zbieram, ale fakt, ze znajomym w tym roku podaruje marynaty opienkowe
No i byl wysyp maslakow, ale te to glownie w marynacie spoczely
dwa koszte grzybow na wieczor do oczyszczenia to jest to co lubie najwiecej i moge siedziec i czyscic (jak juz bywalo) do 3-4 nad ranem
Ot na tym polega chyba wzajemne uzupelnianie sie malzenstw, maz lubi zbierac i robi to skutecznie, ja moge czyscic i NIE POZWOLE sobie pomagac
A przepis na golabki z grzybami- poprosze
Pozdrawiam
Maciachowa
Maciachowa
-
- Grzyb prosty
- Posty: 164
- Rejestracja: czwartek, 4 października 2007, 18:47
- Ulubione grzyby: muchomor czerwony
- Lokalizacja: Gliwice
- Pochwalony: 3 razy
- Kontakt:
Witaj Maciachowa u mnie jest akurat na odwrót ja uwielbiam przebywać w lesie i to nie istotne czy z niego coś do domu pozyskam,czyszczeniem grzybków zajmuje sie druga połowa,ja tylko zaprawiam a opienki zawsze obgotowuję zresztą ten grzyb ile by się nie gotowało to pozostaje zawsze twardy:)
Pozdrawiam serdecznie....
Anna
https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2/Anna/2012/" onclick="window.open(this.href);return false;
Anna
https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2/Anna/2012/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 22555
- Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus
- Lokalizacja: M Kotlinka
- Pochwalił: 14 razy
- Pochwalony: 1458 razy
- Kontakt:
Maciachowa,
Idealna żona dla grzybiarza istne cudo skarb jedyny Witaj wśród grzybnietych
ja moge czyscic i NIE POZWOLE sobie pomagac
Idealna żona dla grzybiarza istne cudo skarb jedyny Witaj wśród grzybnietych
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
-
- Zarodnik
- Posty: 7
- Rejestracja: sobota, 29 września 2007, 00:56
- Pochwalony: 1 raz
Nooo... przez wrodzoną "skromność" oczywiscie.nie zaprzeczęTermit pisze: Idealna żona dla grzybiarza istne cudo skarb jedyny Witaj wśród grzybniętych
Podczytuję Was od najmarniej tygodnia , a trafiłam w poszukiwaniu przepisów na Kanie,
No i w efekcie mam suszone kanie i marynowane. Czy będą smakowite? nie wiem
Pozdrawiam
Maciachowa
Maciachowa
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 22555
- Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus
- Lokalizacja: M Kotlinka
- Pochwalił: 14 razy
- Pochwalony: 1458 razy
- Kontakt:
Maciachowa,
czekamy jak tam przepis dojrzeje żeby stwierdzić jak smakowało
odważna kobieta jesteś bo jedna nas przez 52 tygodnie poczytywała zanim coś napisała to taki żarcikPodczytuję Was od najmarniej tygodnia
czekamy jak tam przepis dojrzeje żeby stwierdzić jak smakowało
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
jadłem kiedyś kanie panierowane jak np rybki a potem zalane zalewą octową można poeksperymentować.Maciachowa pisze:suszone kanie i marynowane
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 488
- Rejestracja: niedziela, 22 lipca 2007, 18:41
- Ulubione grzyby: Borowiki,Kurki,Podgrzybki,Kozak czerwony
- Lokalizacja: Łomża
- Pochwalony: 2 razy
Ja mam tyle opieniek, że nie wiem co z nimi robić i oddaję znajomym. Jeśli ktoś chce to zapraszam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 października 2007, 23:16 przez Greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Kocham Cię Ewelinko
-
- Grzybior właściwy
- Posty: 2905
- Rejestracja: poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 21:53
- Lokalizacja: Dobranowice
- Pochwalony: 211 razy
Temat chyba bardzo "na czasie"
Szkoda że tylko 10 postów. Mam więc pytanko, jak można przetwarzać opieńki, czy zbierać duże czy raczej małe i czy coś powinienem wiedzieć o tych grzybkach
Ja opieńki widywałem do tej pory tylko w słoikach, oczywiście nie ja je robiłem.
A może jakiś konkurs fotek "opieńkowych"
Szkoda że tylko 10 postów. Mam więc pytanko, jak można przetwarzać opieńki, czy zbierać duże czy raczej małe i czy coś powinienem wiedzieć o tych grzybkach
Ja opieńki widywałem do tej pory tylko w słoikach, oczywiście nie ja je robiłem.
A może jakiś konkurs fotek "opieńkowych"
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
dobry pomysłyanek pisze:A może jakiś konkurs fotek "opieńkowych"
co do opieniek to ważny jest moment kiedy się pokazują młode są najlepsze jeszcze w z pełni rozwiniętymi kapeluszami. Gdy są starsze zbieraj same kapelusze (oczywiście wcześniej upewnij się czy to opieńki)
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzybeczek
- Posty: 146
- Rejestracja: poniedziałek, 1 września 2008, 13:59
- Ulubione grzyby: kozaki,kozaki,kozaki:)
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 3 razy
Ja generalnie zbieram same kapelusze, bez trzonów. Polecam również pierwsze, krótkie ok. 5 min. obgotowanie i wymianę wody. Póżniej, jeśli chcę je marynować, gotuję jeszcze ok. 20 min. w osolonej wodzie z jedną cebulą (oczywiście obraną). I tak jak pisał Zenit, upewnij się, że to faktycznie opieńki. Powodzenia.
chodź ze mną cieniu, znikniemy oboje w leśnych parowach