Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?
-
Autor tematu - Grzybuś malutki
- Posty: 28
- Rejestracja: niedziela, 5 września 2010, 12:13
- Ulubione grzyby: Podgrzybki
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 9 razy
- Pochwalony: 13 razy
- Kontakt:
Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?
Witam
Zauważyłem w kilku słoikach białą zawiesine nie widziałem co do to końca jest wiec postanowiłem otworzyć słoik.
Zawiesina znajduje się głownie na spodzie słoików ale również w okolicach przylegania grzyba do ścianki słoika.
Niestety po otwarciu poczułem bardzo nieprzyjemny zapach skiśnietego/zepsutego nie wiem jak to określić ewidentnie popsute grzyby, Nawet ich nie próbowałem
Pisze ten post by przedyskutować ten temat i dowiedzieć się co zostało żle zrobionego , by w następnym sezonie nie mieć takiej "przygody"
Dlatego teraz opisze dokładnie jak robię grzyby marynowane:
Grzyby oczyszczone tylko zdrowe opłukane gotuje przez 10 minut.
Umieszczam w durszlaku i opłukuje zimna wodą, Następnie wkładam grzyby do słoików w których jest gorczyca i pokrojona w paski cebula.
Słoiki są umyte w zmywarce w 60 stopniach. Następnie robię zalewę. Zalewam wrzącą zalewa zakręcam słoiki odwracam do góry dnem i odstawiam do przestygniecie
Moja zalewa to
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
10 kopiatych łyżek cukru
3 płaskie łyzki soli
przyprawy ziele angielskie i liść laurowy .
Żaden ze słoików nie przeciekał i był szczelnie zamknięty.
Zauważyłem w kilku słoikach białą zawiesine nie widziałem co do to końca jest wiec postanowiłem otworzyć słoik.
Zawiesina znajduje się głownie na spodzie słoików ale również w okolicach przylegania grzyba do ścianki słoika.
Niestety po otwarciu poczułem bardzo nieprzyjemny zapach skiśnietego/zepsutego nie wiem jak to określić ewidentnie popsute grzyby, Nawet ich nie próbowałem
Pisze ten post by przedyskutować ten temat i dowiedzieć się co zostało żle zrobionego , by w następnym sezonie nie mieć takiej "przygody"
Dlatego teraz opisze dokładnie jak robię grzyby marynowane:
Grzyby oczyszczone tylko zdrowe opłukane gotuje przez 10 minut.
Umieszczam w durszlaku i opłukuje zimna wodą, Następnie wkładam grzyby do słoików w których jest gorczyca i pokrojona w paski cebula.
Słoiki są umyte w zmywarce w 60 stopniach. Następnie robię zalewę. Zalewam wrzącą zalewa zakręcam słoiki odwracam do góry dnem i odstawiam do przestygniecie
Moja zalewa to
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
10 kopiatych łyżek cukru
3 płaskie łyzki soli
przyprawy ziele angielskie i liść laurowy .
Żaden ze słoików nie przeciekał i był szczelnie zamknięty.
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?
Biały osad w słoiku to efekt działania zalewy na gorczycę. Nie wiem jaki wpływ ma cebula w paskach /krążkach .mcg pisze:QR_BBPOST ... Następnie wkładam grzyby do słoików w których jest gorczyca i pokrojona w paski cebula.
Gorczycę , cukier , sól wsypuję / podobnie należałoby potraktować ziele i liść / do zalewy /woda + ocet/ i razem doprowadzam do wrzenia.
Cebula w krążkach , ale wcześniej sparzona , ląduje na dnie .
-
- Moderator
- Posty: 2310
- Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
- Imię: Mirosław
- Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
- Lokalizacja: wodzisław śląski
- Pochwalił: 76 razy
- Pochwalony: 598 razy
Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?
Bez gorczycy to zgodzę się,ALE BEZ CEBULI?
Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8040
- Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
- Imię: Krystyna
- Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
- Lokalizacja: Połaniec
- Pochwalił: 4625 razy
- Pochwalony: 7606 razy
- Kontakt:
Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?
Mnie to wygląda na pleśń i wiązałabym to z niepasteryzowaniem.
-
Autor tematu - Grzybuś malutki
- Posty: 28
- Rejestracja: niedziela, 5 września 2010, 12:13
- Ulubione grzyby: Podgrzybki
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 9 razy
- Pochwalony: 13 razy
- Kontakt:
Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?
Uhm
Tylko dlaczego pozostałe słoiki robione w ten sam sposób w ten sam dzień nie popleśniały
?
Tylko dlaczego pozostałe słoiki robione w ten sam sposób w ten sam dzień nie popleśniały
?
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?
, od kiedy pleśń tworzy się wewnątrz roztworu.Sysunia pisze:QR_BBPOST Mnie to wygląda na pleśń
-
- Moderator
- Posty: 2310
- Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
- Imię: Mirosław
- Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
- Lokalizacja: wodzisław śląski
- Pochwalił: 76 razy
- Pochwalony: 598 razy
Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?
Sam usuniesz link reklamowy czy mamy Ci pomóc?
Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 721
- Rejestracja: wtorek, 20 lipca 2010, 10:55
- Ulubione grzyby: Borowiki,kożlarze
- Lokalizacja: spod Warszawy
- Pochwalony: 224 razy
- Kontakt:
Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?
Zaznaczam , że nie jestem specem kulinarnym ( a właściwie wprost przeciwnie) ,ale postawię tezę.
Osad na dnie słoika to bakterie kwasu mlekowego ponieważ zapoczątkował się proces kiszenia będący prawdopodobnie skutkiem nieszczelności zamknięcia słoika.
Osad na dnie słoika to bakterie kwasu mlekowego ponieważ zapoczątkował się proces kiszenia będący prawdopodobnie skutkiem nieszczelności zamknięcia słoika.
-
Autor tematu - Grzybuś malutki
- Posty: 28
- Rejestracja: niedziela, 5 września 2010, 12:13
- Ulubione grzyby: Podgrzybki
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 9 razy
- Pochwalony: 13 razy
- Kontakt:
Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?
Słoik był idealnie szczelny sprawdzałem to dokłanie .
Wieczko było wybulone po otwarciu był słychać charakterestyczny dzwięk zassangeo powietrza w tym przypadku zgazowanego.
Wieczko było wybulone po otwarciu był słychać charakterestyczny dzwięk zassangeo powietrza w tym przypadku zgazowanego.
-
- Moderator
- Posty: 2310
- Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
- Imię: Mirosław
- Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
- Lokalizacja: wodzisław śląski
- Pochwalił: 76 razy
- Pochwalony: 598 razy
Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?
Zaryzykowałbym twierdzenie o nadmiarze cukru.Może cukier wytrąca się w kwasie octowym?
Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
-
- Grzybuś malutki
- Posty: 26
- Rejestracja: czwartek, 22 listopada 2018, 16:03
- Imię: Maciej
- Lokalizacja: Szczytno
- Pochwalił: 9 razy
- Pochwalony: 25 razy
Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?
Myślę, że to nie problem cukru. Ja do słabszej zalewy daje szklankę cukru. Tak samo daje surową cebulę i gorczyce. Z takiego przepisu kozystam już 4 rok i nigdy żadnych problemów. Obwiniałbym brak pasteryzacji, a bakterie w słoiku z cebuli. Tylko dziwne, że w tak kwaśnej zalewie jakimś bakteriom chce się żyć. A tak na marginesie zalanie grzybków wrzącą zalewą szybko ją wystudza do temp. przyjemniejszej dla rozwoju bakterii i wydaje mi się, że daje efekt odwrotny od zamierzonego tj. Wspomaga rozwój bakterii zamiast go hamować.Włóczykij pisze:QR_BBPOST Zaryzykowałbym twierdzenie o nadmiarze cukru
-
- Grzybuś malutki
- Posty: 48
- Rejestracja: niedziela, 6 stycznia 2019, 22:42
- Imię: Renata
- Ulubione grzyby: prawdziwki,gąski i wszystkie zjadliwe
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
- Pochwalił: 164 razy
- Pochwalony: 7 razy
Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?
Witam-troszkę późno pewnie żeby odpowiedzieć na pytanie zadane w grudniu,ale....czemu nie.
Mój przepis na marynowanie grzybów jest podobny,różnica polega na tym , że wodę,ocet,cukier i cebulę zagotowuję(w wyparzonych słoiczkach czekają inne przyprawy)i do garnka z zalewą wrzucam umyte i raz zagotowane grzyby i gotuję w zalewie jeszcze przez 5 minut na maleńkim ogniu od momentu zagotowania-potem w sloiki i gotowe.
Przegotowane z octem nie zmiękną bardziej.Jeszcze nigdy nie wyrzuciłam marynowanych grzybów,więc chyba się sprawdza.
Mój przepis na marynowanie grzybów jest podobny,różnica polega na tym , że wodę,ocet,cukier i cebulę zagotowuję(w wyparzonych słoiczkach czekają inne przyprawy)i do garnka z zalewą wrzucam umyte i raz zagotowane grzyby i gotuję w zalewie jeszcze przez 5 minut na maleńkim ogniu od momentu zagotowania-potem w sloiki i gotowe.
Przegotowane z octem nie zmiękną bardziej.Jeszcze nigdy nie wyrzuciłam marynowanych grzybów,więc chyba się sprawdza.
-
Autor tematu - Grzybuś malutki
- Posty: 28
- Rejestracja: niedziela, 5 września 2010, 12:13
- Ulubione grzyby: Podgrzybki
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 9 razy
- Pochwalony: 13 razy
- Kontakt:
Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?
Dziękuje za odpowiedz, Musze wdrożyć te sposoby w tym sezonie.