Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Nadir » czwartek, 28 lipca 2016, 19:45

QR_BBPOST Natomiast aparaty kompaktowe w większości typów posiadają tryb ustawień ręcznych :D
W którym można zmienić ...tylko ISO :lol:
QR_BBPOST a mój coolpix nie posiada :rotfl: :rotfl: :lol:
:lol: :lol:
QR_BBPOST
Ustawień ręcznych nie mają tylko najprostsze aparaciki typu "idioten kamera" a wszystkie powyżej mają.
Taki właśnie mam :roll: :hihi:



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1850
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1447 razy
Pochwalony: 1515 razy
Kontakt:

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Henryk » czwartek, 28 lipca 2016, 19:52

QR_BBPOST W którym można zmienić ...tylko ISO
no nie wiem czy tylko ISO ;) mam szajsunga WB150F kupiony za marne 400 stówki i mogę bawić się ISO , przysłoną , migawką ,ekspozycją itd. :figielek: :D
Niestety w ograniczonym zakresie :( za te pieniądze na więcej nie liczyłem ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Nadir » czwartek, 28 lipca 2016, 20:07

:oops: zapomniałem że moja idioten kamera pozwala w trybie ręcznym na nastawienie poziomu EV, no i jeszcze mogę sobie wybrać format zdjęcia :mrgreen:
...a więc nie tylko ISO :roll: :lol: :lol:
Ale żeby samodzielnie regulować przysłonę i migawkę to musiałbym użyć śrubokręta i przemocy :rotfl:



Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1459 razy
Kontakt:

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Agnes » czwartek, 28 lipca 2016, 20:09

QR_BBPOST Ale żeby samodzielnie regulować przysłonę i migawkę to musiałbym użyć śrubokręta i przemocy
:brawo: :rotfl:



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1850
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1447 razy
Pochwalony: 1515 razy
Kontakt:

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Henryk » czwartek, 28 lipca 2016, 20:17

Nadir tak naprawdę nie ważne jaki fociak posiadamy ;) liczy się to co z nim potrafimy zdziałać ( czytaj znajomość sprzętu ) :D
Oceń moje fotki z linku -> https://plus.google.com/114189980822703891326 fotki , nie to co robię , nie szukam reklamy itp.
Po twojej ocenie odpowiem jak i czym je robiłem ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Nadir » czwartek, 28 lipca 2016, 20:32

QR_BBPOST Oceń moje fotki z linku -> https://plus.google.com/114189980822703891326 fotki , nie to co robię , nie szukam reklamy itp.
Po twijej ocenie odpowiem jak i czym je robiłem ;)
Wstawię tylko :ok: :)
Dokładnej oceny nie podam, bo użyte słowo musiałbym sam ocenzurować :oops: :mrgreen:
QR_BBPOST Nadir tak naprawdę nie ważne jaki fociak posiadamy ;) liczy się to co z nim potrafimy zdziałać ( czytaj znajomość sprzętu ) :D
:tak: :ok: :beer:

Ja nie zmierzałem do tego "kto jaki posiada", tylko do tego że te już posiadane nie zawsze pozwalają w pełni wykorzystać wspomniany trójkąt ekspozycji, bo w wielu przypadkach ten trójkąt sprowadza się do jednej liniowej skali, na resztę nie mamy wpływu, reszta "dzieje się sama" :)
Odnośnie "mierz siły na zamiary" w tej kwestii, to przyznam że od jakiegoś czasu nie chce mi się nawet brać naszego aparaciku do lasu, bo jak już w ogóle mi się zdarzy tam pójść :mrgreen: , to wolę wykorzystać "fotopstryk" z telefonu (smartfonu), który i tak przy doopsku noszę. Fotki wychodzą czasem nawet lepsze, jedyne czego w telefonie brak do szczęścia to optyczny zoom, poza tym na potrzeby upamiętnienia znalezisk taki pstrykacz mi w zupełności wystarcza. Gdy już idę do lasu to staram się minimalizować cały asortyment rupieci zabieranych ze sobą. Kiedyś to szlo u mnie w odwrotną stronę, ale pewnego dnia przyszedł moment opamiętania... :zhm: :lol:



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1850
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1447 razy
Pochwalony: 1515 razy
Kontakt:

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Henryk » czwartek, 28 lipca 2016, 20:52

Odpowiadam co do fotek ;)
Większość fotek robiłem -> https://www.google.pl/search?q=K770&rlz ... x5DN2pM%3A 80% reszta 20% obróbka w kompie dla lepszych powiększeń :D można :?: można ;)

Teraz odnośnie komentarza , jeśli byś poświęcił odrobinę czasu na zabawę nawet smartfonem , można uzyskać dobre fotki :D ale to już zależy ile mamy wolnego czasu w tych naszych zagonionych czasach ;) wiadomo , kto nie ma dostępu do podstawowych parametrów jest "skazany" na to co posiada .
Ważne , że mamy czas pogadać na ten temat :fotka: :D


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Nadir » czwartek, 28 lipca 2016, 21:40

QR_BBPOST Ważne , że mamy czas pogadać na ten temat :fotka: :D
:ok: :beer:



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1850
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1447 razy
Pochwalony: 1515 razy
Kontakt:

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Henryk » wtorek, 24 lipca 2018, 21:46

Paweł, :witam: :D
QR_BBPOST Wczoraj wybrałem sie na polowanie z Canonem i już przy niedostatecznym oświetleniu żałowałem , że nie mam Olympusa.
Bardzo dużo zdjęć bez należytej ostrości , pomimo super makro od 1 cm. Ręczne ustawienia niewiele pomogły - widocznie operator do luftu.
Trochę mnie dziwi to ,że Canonem wychodzą takie fotki :zhm: canon nie odbiega wiele możliwościami od Olimpusa .
Link do porównania -> klik
Ustaw w obu aparatach rozdzielczość fotki na 1600x1200 , pozostałe parametry jak w olimpusie i pstryknik próbne fotki .
Koniecznie ze statywu i z wyzwalaczem czasowym ;) .


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26406
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8059 razy
Pochwalony: 19008 razy
Kontakt:

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Paweł » środa, 25 lipca 2018, 13:19

Henryk, :ok: :zdziwiony: , że nawet Canon ma więcej pozytywów :D . Niestety , gdy trochę ciemniej , natychmiast włącza się dalmierz :) i ostrość fiksuje, a komary mają ucztę. :lol:

W sumie to banialuki w danych , gdyż Olympus :nie: ma 2304 x 1728, 1600 x 1200, 1280 x 960, 1024 x 768 ;) . Mam ustawione SQ1 - 2048 x 1536.
Ustawię w Canonie M3- 1600 x 1200 - może nie będzie aż takiej kaszy i problemów z ostrością.

Henryk, QR_BBPOST Koniecznie ze statywu i z wyzwalaczem czasowym
To odpada w przedbiegach - najwyżej nie będzie :fotka: :fotka: :D .



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1850
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1447 razy
Pochwalony: 1515 razy
Kontakt:

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Henryk » środa, 25 lipca 2018, 13:50

Paweł,
QR_BBPOST W sumie to banialuki w danych , gdyż Olympus ma 2304 x 1728, 1600 x 1200, 1280 x 960, 1024 x 768
Nie mam tych aparatów w ręku , tak mogę tylko bazować na banialukach w instrukcjach :lol:
QR_BBPOST To odpada w przedbiegach
Dlaczego odpada w przedbiegach , nie masz statywu :?:

Nie widzę problemu ! mam dwa statywy ( rozłożony na max 1,24 m ) odstaniesz w prezencie jeden , pod warunkiem , że będziesz robił fotki ze statywu :D :?:
Daj dane od wysyłki na PW i masz statyw :D


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1850
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1447 razy
Pochwalony: 1515 razy
Kontakt:

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Henryk » środa, 25 lipca 2018, 14:08

Nie miał chłop kłopotu , to teraz będzie się uczył obsługi nowej cegły :roll:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26406
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8059 razy
Pochwalony: 19008 razy
Kontakt:

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Paweł » środa, 25 lipca 2018, 17:03

Henryk, QR_BBPOST Dlaczego odpada w przedbiegach , nie masz statywu
Nie mam i zrezygnowałem z zakupu. Kombinuję w terenie z różnymi podpórkami :D . Dziękuję za dobre chęci :drink: .

Henryk, QR_BBPOST Nie miał chłop kłopotu
Też ~~ trzy lata temu jak wysiadł mój Olympus Camedia , myślałem o czymś lepszejszym :mrgreen: . Koniec końców odpuściłem sobie ten temat - w sumie na potrzeby Forum , Atlasu , zawsze jakieś :fotka: :fotka: się zakwalifikują. Teraz mam możliwość wykonania Olympusem ponad 2500 :fotka: w trakcie wypadu do lasu :D . Jak wpadłem w szał :fotka: , udało mi się machnąć ponad 350 . Wystarczy , jak 50 pozostanie do wmontowania do Galerii.


Henryk, zacna maszyna i wagowo niezbyt obciążająca fotomaniaka. :mrgreen: Ja musiałbym dokupić obiektyw makro. :fotka: zapewne będą super i będziemy mogli je podziwiać :zdziwiony: :o . Zatem ucz się pilnie wieczory i ranki
z grubej :zdziwiony: nikoczytanki ;) .



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1850
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1447 razy
Pochwalony: 1515 razy
Kontakt:

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Henryk » środa, 25 lipca 2018, 18:46

Paweł,
QR_BBPOST Nie mam i zrezygnowałem z zakupu. Kombinuję w terenie z różnymi podpórkami
Skoro wolisz naturalnie , nie będę zmuszał do taszczenia dodatkowego sprzęta :D

Uczę się pilnie :lol: pierwsze macanie i kręcenie pierścieniami mam za sobą ;)
Z kitowych obiektywów szału się nie spodziewam , ale od czegoś trzeba zacząć .


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Podzielmy się własnymi doświadczeniami.

Postautor: Zenit » sobota, 28 lipca 2018, 08:17

QR_BBPOST W sumie to banialuki w danych , gdyż Olympus ma 2304 x 1728, 1600 x 1200, 1280 x 960, 1024 x 768 . Mam ustawione SQ1 - 2048 x 1536.
Ustawię w Canonie M3- 1600 x 1200 - może nie będzie aż takiej kaszy i problemów z ostrością.
ustawianie na takie małe rozdzielczości to jest tak jakbyś miał Mercedesa a jeździł z szybkością i jakością Fiata 126 - zawsze powinienieneś ustawić na maksymalną rozdzielczość bo wtedy możesz wyciąć ze zdjęcia to co cię najbardziej interesuje bez straty jakości. A statyw to konieczność gdy chcesz robić zdjęcia dużą głębią ostrości - ustawiasz na jak największą przysłonę a wtedy długi czas naświetlania sprawia że statyw to konieczność.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Wróć do „Fotografia - pomoc”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości