zamrozone borowiki proszę o pomoc!

zamrozone borowiki proszę o pomoc!

Postprzez preston » sobota, 1 grudnia 2012, 16:49

witam , mam zamrożone borowiki z zeszlego roku , grzyby wyczyscilem i zamroziłem - surowe
czy mogę je teraz bezpiecznie zjeść czy może za długo były w zamrażarce? Ew jak sprawdzić czy grzyby nadają się do jedzenia i co z nich mogę przyrządzić proszę o szybką odpowiedz dziękuje z góry
preston
Grzybeczek
Grzybeczek
 
Posty: 128
Dołączył(a): sobota, 20 września 2008, 09:17
Pochwały: 1

Postprzez Yakuza » sobota, 1 grudnia 2012, 16:55

jeśli dobrze pamiętam to zamrożone grzyby można przechowywać 2 lata ,Ktoś pisał na forum , osobiście nigdy tyle nie trzymałem, u mnie idą na bieżąco :eat:
Avatar użytkownika
Yakuza
Grzyb prosty
Grzyb prosty
 
Posty: 159
Dołączył(a): sobota, 18 sierpnia 2012, 07:31
Lokalizacja: Sandomierz
Pochwały: 67
Ulubione grzyby: Borowik,Czubajka Kania

Postprzez preston » sobota, 1 grudnia 2012, 17:15

dziekuje a co z nich najlepiej zrobic , pytam poniewaz jakis czas temu rozmrozilem 1 partie i mają baaardzo intensywny smak mocny jak diabli
preston
Grzybeczek
Grzybeczek
 
Posty: 128
Dołączył(a): sobota, 20 września 2008, 09:17
Pochwały: 1

Postprzez Yakuza » sobota, 1 grudnia 2012, 19:45

preston napisał(a):dziekuje a co z nich najlepiej zrobić


ja przeważnie robię sosy do dań ale czasami wyciągnę do jajecznicy :eat:

preston napisał(a):pytam poniewaz jakis czas temu rozmrozilem 1 partie i mają baaardzo intensywny smak mocny jak diabli


jeśli rozmroziłeś to drugi raz raczej się ich nie zamraża tylko spożywa , u mnie jak otworzysz drzwiczki od zamrażarki to tylko grzyby pachną :borowik:
Avatar użytkownika
Yakuza
Grzyb prosty
Grzyb prosty
 
Posty: 159
Dołączył(a): sobota, 18 sierpnia 2012, 07:31
Lokalizacja: Sandomierz
Pochwały: 67
Ulubione grzyby: Borowik,Czubajka Kania

Postprzez preston » niedziela, 2 grudnia 2012, 09:58

u mnie tez , tylko ze nawet czuje te grzyby na mięsie niestety....
preston
Grzybeczek
Grzybeczek
 
Posty: 128
Dołączył(a): sobota, 20 września 2008, 09:17
Pochwały: 1

Postprzez PAWEŁ54 » niedziela, 2 grudnia 2012, 11:07

preston z rozmrożonych grzybów robi się wszystko to co z normalnych, świeżo zebranych !! :eat: byle za długo nie 'odpoczywały' po rozmrożeniu :x
Avatar użytkownika
PAWEŁ54
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
 
Posty: 10749
Dołączył(a): czwartek, 6 stycznia 2011, 19:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwały: 2113
Ulubione grzyby: ceglastopory i sosnowy

Postprzez preston » niedziela, 2 grudnia 2012, 16:57

dzieki za info , myslalem aby take rozmrozone surowe grzyby wrzucic z mięsem do maszynki do miesa i tym samym zrobic mielone z grzybami probowal ktos tak? z tego pozniej zrobic klopsy i doprawic
preston
Grzybeczek
Grzybeczek
 
Posty: 128
Dołączył(a): sobota, 20 września 2008, 09:17
Pochwały: 1

Postprzez ewar » niedziela, 2 grudnia 2012, 17:24

preston,

Jak zamrażałam grzyby w woreczkach foliowych, to cała zamrażarka nimi pachniała.
Teraz wkładam je do pojemniczków po lodach i mam święty spokój. :) :papa:
Avatar użytkownika
ewar
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
 
Posty: 1842
Dołączył(a): środa, 2 listopada 2011, 16:33
Pochwały: 83
_________________________________

Postprzez PAWEŁ54 » niedziela, 2 grudnia 2012, 17:35

preston napisał(a): zrobić mielone z grzybami
??
nie szkoda borowików :shock: mielone to z belejakich jadalnych :lol: a :borowiczki: to dodatek do mięska duszonego :eat: jak wchłoną sosik to i mięsko można ominąć :p :eat:
Avatar użytkownika
PAWEŁ54
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
 
Posty: 10749
Dołączył(a): czwartek, 6 stycznia 2011, 19:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwały: 2113
Ulubione grzyby: ceglastopory i sosnowy


Powrót do Kulinaria

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Margolcia i 0 gości