zamrozone borowiki proszę o pomoc!


Autor tematu
preston
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 134
Rejestracja: sobota, 20 września 2008, 09:17
Pochwalony: 1 raz

zamrozone borowiki proszę o pomoc!

Post autor: preston » sobota, 1 grudnia 2012, 15:49

witam , mam zamrożone borowiki z zeszlego roku , grzyby wyczyscilem i zamroziłem - surowe
czy mogę je teraz bezpiecznie zjeść czy może za długo były w zamrażarce? Ew jak sprawdzić czy grzyby nadają się do jedzenia i co z nich mogę przyrządzić proszę o szybką odpowiedz dziękuje z góry


Awatar użytkownika

Yakuza
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 07:31
Imię: Waldemar
Ulubione grzyby: Borowik,Czubajka Kania
Lokalizacja: Sandomierz
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 126 razy
Kontakt:

Post autor: Yakuza » sobota, 1 grudnia 2012, 15:55

jeśli dobrze pamiętam to zamrożone grzyby można przechowywać 2 lata ,Ktoś pisał na forum , osobiście nigdy tyle nie trzymałem, u mnie idą na bieżąco :eat:



Autor tematu
preston
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 134
Rejestracja: sobota, 20 września 2008, 09:17
Pochwalony: 1 raz

Post autor: preston » sobota, 1 grudnia 2012, 16:15

dziekuje a co z nich najlepiej zrobic , pytam poniewaz jakis czas temu rozmrozilem 1 partie i mają baaardzo intensywny smak mocny jak diabli


Awatar użytkownika

Yakuza
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 07:31
Imię: Waldemar
Ulubione grzyby: Borowik,Czubajka Kania
Lokalizacja: Sandomierz
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 126 razy
Kontakt:

Post autor: Yakuza » sobota, 1 grudnia 2012, 18:45

preston pisze:dziekuje a co z nich najlepiej zrobić
ja przeważnie robię sosy do dań ale czasami wyciągnę do jajecznicy :eat:
preston pisze:pytam poniewaz jakis czas temu rozmrozilem 1 partie i mają baaardzo intensywny smak mocny jak diabli
jeśli rozmroziłeś to drugi raz raczej się ich nie zamraża tylko spożywa , u mnie jak otworzysz drzwiczki od zamrażarki to tylko grzyby pachną :borowik:



Autor tematu
preston
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 134
Rejestracja: sobota, 20 września 2008, 09:17
Pochwalony: 1 raz

Post autor: preston » niedziela, 2 grudnia 2012, 08:58

u mnie tez , tylko ze nawet czuje te grzyby na mięsie niestety....


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Post autor: Paweł » niedziela, 2 grudnia 2012, 10:07

preston z rozmrożonych grzybów robi się wszystko to co z normalnych, świeżo zebranych !! :eat: byle za długo nie 'odpoczywały' po rozmrożeniu :x



Autor tematu
preston
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 134
Rejestracja: sobota, 20 września 2008, 09:17
Pochwalony: 1 raz

Post autor: preston » niedziela, 2 grudnia 2012, 15:57

dzieki za info , myslalem aby take rozmrozone surowe grzyby wrzucic z mięsem do maszynki do miesa i tym samym zrobic mielone z grzybami probowal ktos tak? z tego pozniej zrobic klopsy i doprawic


Awatar użytkownika

ewar
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1842
Rejestracja: środa, 2 listopada 2011, 15:33
Pochwalony: 454 razy

Post autor: ewar » niedziela, 2 grudnia 2012, 16:24

preston,

Jak zamrażałam grzyby w woreczkach foliowych, to cała zamrażarka nimi pachniała.
Teraz wkładam je do pojemniczków po lodach i mam święty spokój. :) :papa:


_________________________________
Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Post autor: Paweł » niedziela, 2 grudnia 2012, 16:35

preston pisze: zrobić mielone z grzybami
??
nie szkoda borowików :shock: mielone to z belejakich jadalnych :lol: a :borowiczki: to dodatek do mięska duszonego :eat: jak wchłoną sosik to i mięsko można ominąć :p :eat:


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat