Borowik ceglastopory - Boletus erythropus
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19027
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16712 razy
- Kontakt:
Borowik ceglastopory - Boletus erythropus
Borowik ceglastopory - Boletus erythropus
Link do atlasu na portalu >>> KLIKNIJ
Kapelusz- 5-20 cm średnicy; ciemny, barwy zazwyczaj ciemnobrązowej rzadko jaśniejszy (kasztanowobrązowy); może też być ciemnoceglastoczerwony lub z oliwkowym odcieniem; kształt kapelusza u młodych egzemplarzy półkulisty, potem poduszkowaty, u starych płaski, mocny i mięsisty; sucha powierzchnia jest matowa, zamszowata, lepka tylko podczas deszczu; skórka nie daje się oddzielić od miąższu.
Rurki- drobne, za młodu żółtawooliwkowe, szybko pomarańczowe do krwistoczerwonych (ceglastoczerwone, ciemnokarminowe), stare bledsze, z oliwkowym odcieniem; pory i rurki po uszkodzeniu momentalnie sinieją; rurki żółte, z wiekiem oliwkowe; dość długie, 10 - 30 mm, zatokowato wycięte przy trzonie; miąższ nad rurkami barwy żółtej.
Trzon- na żółtym tle są widoczne czerwone kosmki lub ziarenka, brak rysunku siateczki,
powierzchnia lekko filcowata. Już przy lekkim ucisku przebarwia się ciemnogranatowo. Za młodu pękaty lub nieco maczugowaty (ze zgrubiałą podstawą), potem coraz bardziej cylindryczny i smukły.
Miąższ- żółty, po przecięciu momentalnie intensywnie sinieje, staje się czarnobłękitny; przebarwienie po pewnym czasie ustępuje. Bardzo zwarty i twardy, jędrny; smak łagodny; zapach słaby, przyjemny.
Występowanie- częsty w górach, w lasach świerkowych i pod jodłami, poza górami rzadki; rośnie na ziemi, w lasach iglastych, liściastych (pod dębami i bukami) i mieszanych; preferuje kwaśne gleby; owocniki od maja do października (listopada); częściej latem i wczesną jesienią.
Uwagi- jadalny po dokładnym ugotowaniu lub usmażeniu; surowy lub częściowo surowy jest trujący - powoduje wtedy zaburzenia przewodu pokarmowego; bardzo smaczny.
Kapelusz- 5-20 cm średnicy; ciemny, barwy zazwyczaj ciemnobrązowej rzadko jaśniejszy (kasztanowobrązowy); może też być ciemnoceglastoczerwony lub z oliwkowym odcieniem; kształt kapelusza u młodych egzemplarzy półkulisty, potem poduszkowaty, u starych płaski, mocny i mięsisty; sucha powierzchnia jest matowa, zamszowata, lepka tylko podczas deszczu; skórka nie daje się oddzielić od miąższu.
Rurki- drobne, za młodu żółtawooliwkowe, szybko pomarańczowe do krwistoczerwonych (ceglastoczerwone, ciemnokarminowe), stare bledsze, z oliwkowym odcieniem; pory i rurki po uszkodzeniu momentalnie sinieją; rurki żółte, z wiekiem oliwkowe; dość długie, 10 - 30 mm, zatokowato wycięte przy trzonie; miąższ nad rurkami barwy żółtej.
Trzon- na żółtym tle są widoczne czerwone kosmki lub ziarenka, brak rysunku siateczki,
powierzchnia lekko filcowata. Już przy lekkim ucisku przebarwia się ciemnogranatowo. Za młodu pękaty lub nieco maczugowaty (ze zgrubiałą podstawą), potem coraz bardziej cylindryczny i smukły.
Miąższ- żółty, po przecięciu momentalnie intensywnie sinieje, staje się czarnobłękitny; przebarwienie po pewnym czasie ustępuje. Bardzo zwarty i twardy, jędrny; smak łagodny; zapach słaby, przyjemny.
Występowanie- częsty w górach, w lasach świerkowych i pod jodłami, poza górami rzadki; rośnie na ziemi, w lasach iglastych, liściastych (pod dębami i bukami) i mieszanych; preferuje kwaśne gleby; owocniki od maja do października (listopada); częściej latem i wczesną jesienią.
Uwagi- jadalny po dokładnym ugotowaniu lub usmażeniu; surowy lub częściowo surowy jest trujący - powoduje wtedy zaburzenia przewodu pokarmowego; bardzo smaczny.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sierpnia 2010, 22:52 przez gonzo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 6416
- Rejestracja: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 16:08
- Ulubione grzyby: Grzybki w pomidorach
- Lokalizacja: Dietzenbach
- Pochwalił: 65 razy
- Pochwalony: 1182 razy
- Kontakt:
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 5191
- Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
- Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 400 razy
- Kontakt:
Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
-
- Grzybobiorca
- Posty: 1413
- Rejestracja: niedziela, 26 lipca 2009, 18:06
- Ulubione grzyby: Boletus Edulis, Boletus luridiformis, Macrolepiota procera, Auricularia auricula-judae
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Pochwalony: 356 razy
- Kontakt:
Zapraszam do mojej galerii zdjęć
---> https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2/Alex/" onclick="window.open(this.href);return false;
oraz na mój grzybowy blog :ceglaś:
---> http://grzyby-lasy-zachodniopomorskie.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
---> https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2/Alex/" onclick="window.open(this.href);return false;
oraz na mój grzybowy blog :ceglaś:
---> http://grzyby-lasy-zachodniopomorskie.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19027
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16712 razy
- Kontakt: