Piestrzyca zwyczajna Helvella acetabulum
: środa, 23 listopada 2011, 19:32
Ryamnów Zdrój 13-06-2010
Piestrzyca zwyczajna Helvella acetabulum
link do atlasu na portalu >>> KLIKNIJ
Owocnik - składa się z pucharowatego kapelusza i pofałdowanego trzonu; 2-10 cm wysokości i 2-6 cm szerokości, trzon stanowi około 1/3 owocnika. Część owocnika jest nieregularnie półkulista, potem miseczkowata z porozrywanym brzegiem. Wewnętrzna, płodna część jest gładka, szarobrązowa, czerwonobrązowa, zwykle z fioletowym odcieniem, zewnętrzna, płonna jest jaśniejsza, pokryta drobnym nalotem i z białawymi żebrami odchodzącymi od trzonu. Trzon białawy, żebrowany.
Miąższ - białobrudny, cienki, kruchy; bez smaku i zapachu.
Wysyp zarodników - biały.
Występowanie - częsta. Owocniki wyrastają wiosną, od końca kwietnia do czerwca, pojedynczo lub w grupach, w lasach mieszanych, na glebach wapiennych.
Zastosowanie - jadalny.
Opracował: Termit- Jarosław Szlegier, Zenit
Piestrzyca zwyczajna Helvella acetabulum
link do atlasu na portalu >>> KLIKNIJ
Owocnik - składa się z pucharowatego kapelusza i pofałdowanego trzonu; 2-10 cm wysokości i 2-6 cm szerokości, trzon stanowi około 1/3 owocnika. Część owocnika jest nieregularnie półkulista, potem miseczkowata z porozrywanym brzegiem. Wewnętrzna, płodna część jest gładka, szarobrązowa, czerwonobrązowa, zwykle z fioletowym odcieniem, zewnętrzna, płonna jest jaśniejsza, pokryta drobnym nalotem i z białawymi żebrami odchodzącymi od trzonu. Trzon białawy, żebrowany.
Miąższ - białobrudny, cienki, kruchy; bez smaku i zapachu.
Wysyp zarodników - biały.
Występowanie - częsta. Owocniki wyrastają wiosną, od końca kwietnia do czerwca, pojedynczo lub w grupach, w lasach mieszanych, na glebach wapiennych.
Zastosowanie - jadalny.
Opracował: Termit- Jarosław Szlegier, Zenit