Strona 1 z 2
jak najlepiej przyrządzić zimówki???
: piątek, 14 grudnia 2007, 14:48
autor: jurekli
: piątek, 14 grudnia 2007, 15:46
autor: Hudy
jurekli, to pierwsze zdjęcie kojarzy mi się z tyłkiem słonia
nie powiem co z niego wychodzi
: piątek, 14 grudnia 2007, 15:57
autor: jurekli
: piątek, 14 grudnia 2007, 17:33
autor: Pawlo
jurekli, marynowane zimówki są super, ja robie bo nich zalewę w proporcji woda-ocet 2:1
: piątek, 14 grudnia 2007, 17:34
autor: Termit
: piątek, 14 grudnia 2007, 18:17
autor: Waldemar
Pawlo pisze:zalewę w proporcji woda-ocet 2:1
Ostre muszą być...
: piątek, 14 grudnia 2007, 18:45
autor: Baśka
Kiedyś walnęłam zimówki w sosie pomidorowym. To na pewno kwestia gustu, według mnie były bardzo dobre
: piątek, 14 grudnia 2007, 22:43
autor: Wito
jurekli, mam w swojej biblioteczce książeczkę w której jest taki przepis. Jeszcze nie próbowałem skorzystać z niego, ale teraz się przymierzam, bo na moich stanowiskach pokazały się flamulinki.
Oto on:
Są to tzw. "grzyby utajone": szczyty średniej wielkości pomidorów należy odciąć, pomidory wydrążyć i lekko posolić w środku. Usmażyć na tłuszczu przez 5 minut kapelusze zimówki, następnie przewrócić je i dosmażyć w ciągu 2 minut. Do każdego pomidora włożyć po jednym kapeluszu blaszkami w dół. resztę miejsca wypełnić farszem sporządzonym z miąższu pomidorów zmieszanego z tartą bułką, odrobiną cebuli, siekaną pietruszką i sosem z patelni, który pozostał po smażeniu grzybów, dodając przyprawy, tzn. sól i pieprz. Napełnione pomidory przykryć odciętymi kawałkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać z wierzchu tartym serem i piec przez 20 minut w niezbyt gorącym piekarniku.
Tyle. Dość skomplikowane, ale może warto.
Poniżej moje flamulinki, które musza czekać, aż stopnieje śnieg.
SMACZNEGO!!!
: piątek, 14 grudnia 2007, 22:54
autor: Baśka
Uuuu, Wito, na pewno warto
Już zgłodniałam na zimówki według Twojego sposobu
: piątek, 14 grudnia 2007, 22:55
autor: Hudy
Wito, mnie tam tylko jakiegoś mięska brakuje, no ale zawsze można przepis ciut zmodyfikować
: piątek, 14 grudnia 2007, 23:00
autor: Wito
Baśka, mnie też burczy w brzuchu.
Hudy, modyfikacje wskazane.
: piątek, 14 grudnia 2007, 23:26
autor: Pawlo
Waldemar, jakie ostre jak woda 2 a ocet 1, są w sam raz
Dla uszaków to za mocna proporcja ale dla zimówek w sam raz
: sobota, 15 grudnia 2007, 00:04
autor: Zygmunt
Proporcje woda:ocet to rzecz gustu i zapewne każdy ma swoje ulubione
Często smażę zimówki z cebulą. Na maśle, można na oleju. Jak jeszcze do tego wbije się jajeczka, palce lizać
: poniedziałek, 17 grudnia 2007, 09:37
autor: jurekli
Dziękuję Wszystkim za przepisy
Wczoraj nie mając dostępu do neta zrobiłem zimówki na masełku. Palce lizać, ale dzisiaj po pracy lecę do warzywniaka po pomidory i pietruszkę. Jak przeczytałem przepis Wita to aż mi silinianki zabuzowały
: wtorek, 18 grudnia 2007, 10:31
autor: Wito
jurekli, wielka prośba, jak już zrobisz potrawę i skonsumujesz daj nam znać jak smakowała i czy warto ją gotować. Czekamy z zaciekawieniem i życzymy smacznego.