Potrawy z grzybów suszonych

Awatar użytkownika

Ewka56
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8924
Rejestracja: poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 14:57
Ulubione grzyby: wszystkie oprócz trujących
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 1333 razy
Kontakt:

Post autor: Ewka56 » wtorek, 20 listopada 2007, 18:13

Wysłany: 2007-11-18, 15:11
Zamieściłem już te przepisy na portalu:
http://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam" onclick="window.open(this.href);return false; ... &topicid=7 zamieścił przepis
i stamtąt wzięłam :)
Ostatnio zmieniony środa, 21 listopada 2007, 06:47 przez Ewka56, łącznie zmieniany 2 razy.


Awatar użytkownika

Malgi
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
Posty: 2646
Rejestracja: środa, 28 września 2005, 22:40
Ulubione grzyby: prawdziwki, rydze i kurki
Lokalizacja: powiat Bytów
Pochwalony: 33 razy

Post autor: Malgi » wtorek, 20 listopada 2007, 20:47

maniolka pisze:jeszcze się nie śnią
No to niedługo będą!!!!! :wink:

[ Dodano: 2007-11-20, 20:49 ]
maniolka,
Witaj Krajanko na forum!!!
Nie było mnie kilka dni i mam zaległóści w powitaniach też!!! :wink:


Małgi
nawet muchomor może być piękny!!!
a najpiękniejszy był pierwszy prawdziwek!!!
Awatar użytkownika

Lusi
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1479
Rejestracja: wtorek, 25 września 2007, 12:35
Ulubione grzyby: czubajka kania,prawdziwek....i inne
Lokalizacja: Poznań
Pochwalony: 486 razy

Post autor: Lusi » środa, 21 listopada 2007, 13:36

Grzybki już namoczyłam i jutro zrobię kotlety z przepisu Ani :P
maniolka napisał/a:
Wczoraj godzina ok.22, dzieci dawno śpią, razem z mężem oglądamy coś w tv, nagle ja wstaję
-a ty gdzie idziesz?
-NaGrzyby
U mnie jest podobnie: rozmowa w drugim pokoju między dzieciakami:
-a mama gdzie?
-na grzybach :cry:
W wolnym tłumaczeniu:brak szans na dostęp do kompa- mama rozwiązuje zagadki.


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » środa, 21 listopada 2007, 16:18

Lusi pisze:brak szans na dostęp do kompa- mama rozwiązuje zagadki.
i robi to baaaardzo dobrze :) tylko gratulować takiej mamy :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Lusi
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1479
Rejestracja: wtorek, 25 września 2007, 12:35
Ulubione grzyby: czubajka kania,prawdziwek....i inne
Lokalizacja: Poznań
Pochwalony: 486 razy

Post autor: Lusi » środa, 21 listopada 2007, 18:10

Dziękuję Prezesie :oops: :)


Awatar użytkownika

Autor tematu
Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Post autor: Ania » środa, 21 listopada 2007, 19:50

Lusi, napisz potem jak smakują, a możesz jeszcze strzelić fotkę :D


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)
Awatar użytkownika

maniolka
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 15 listopada 2007, 14:17
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: maniolka » czwartek, 22 listopada 2007, 14:33

Aniu zrobiłam te kotlety, ale coś chyba nie takie zachowałam proporcje, bo mi wyszły raczej placki a nie kotlety, ale i tak były pyszne.

Celem wyjaśnienia nie mam pojecia ile to jest np 8 dag suszonych grzybów, 10 dag czerstwej bułki (garść grzybów i jedna bułka?)


Awatar użytkownika

Lusi
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1479
Rejestracja: wtorek, 25 września 2007, 12:35
Ulubione grzyby: czubajka kania,prawdziwek....i inne
Lokalizacja: Poznań
Pochwalony: 486 razy

Post autor: Lusi » czwartek, 22 listopada 2007, 16:16

Też zrobiłam kotleciki i wyszły super :D :P
Maniolka , masa musi mieć odpowiednią "gęstość" i tak jak pisała Ania można to wyregulować dodając więcej lub mniej bułki tartej :)
Zrobiłam malutkie( na wypadek ,gdyby chciały się rozlecieć) i podałam z ziemniakami i surówką marchwiowo-porową.
Wszystko zmieliłam w malakserze :) (łatwo i szybko!)


Awatar użytkownika

maniolka
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 15 listopada 2007, 14:17
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: maniolka » czwartek, 22 listopada 2007, 17:03

moje tez były pyszne i robiło sie je wyjątkowo szybko :) Ja wiem gdzie popełniłam błąd, źle wycisnęłam bułkę i potem tej bułki tartej sypałam , sypałam i sypałam.


Awatar użytkownika

Ewka56
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8924
Rejestracja: poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 14:57
Ulubione grzyby: wszystkie oprócz trujących
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 1333 razy
Kontakt:

Post autor: Ewka56 » czwartek, 22 listopada 2007, 17:29

maniolka to na drugi raz będziesz wiedziała,że bułka namoczona musi być dobrze wyciśnięta ,dobrze też mieć wagę :D


Awatar użytkownika

Frania
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 22 listopada 2007, 23:27

Post autor: Frania » piątek, 23 listopada 2007, 19:48

A moje ulubione danie to Tagliatelle z grzybami :)
Fachowo brzmi, prawda? ;) a danko najzwyczajniejsze pod słońcem, ale pyszne :)
Więc:
podgrzybki (ja mam ich najwięcej, ale mogą być dowolne suszone) opłukać
włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem, odstawić.
2-3 dorodne cebule pokroić w piórka, lub kostkę i poddusić na patelni
dodać pokrojone podgrzybki z miseczki;
dusić.
Można dodać kawałeczki pokrojonej piersi drobiowej ale jak ktoś nie je mięsa- niekoniecznie.
Dolać nieco wody z miseczki z grzybami, jak wszystko zgęstnieje i troszke odparuje, dodać gęstej śmietany, mieszać.
Do smaku dodać sól i pieprz.

W drugim garnku ugotować makaron, wiadomo posolić, dodać oliwy i takie tam :)
- powinny to być szerokie wstążki, ale jak ktoś się spieszy to dowolny.
Makaron odcedzić.
Rozłożyć na talerze i polać sosem z grzybami.
Można posypać np. koperkiem lub pietruszką...
Naokoło dania ułożyć cząstki świeżego pomidora.
I już! :)
Mniam, mniam - polecam.
Do tego jeszcze białe wytrawne lub półwytrawne winko i normalnie niebo w gębie!

ps. Oczywiście całe to danie można też spokojnie zrobić ze świeżych grzybów i wtedy jest 1000 x bardziej aromatyczne :) ale zimą... mówię Wam - pycha!

Smacznego :)
Franka
Ostatnio zmieniony piątek, 23 listopada 2007, 20:00 przez Frania, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

Ewka56
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8924
Rejestracja: poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 14:57
Ulubione grzyby: wszystkie oprócz trujących
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 1333 razy
Kontakt:

Post autor: Ewka56 » piątek, 23 listopada 2007, 20:30

Frania cebula sklepowa dorodna ,czy własna :?: :D


Awatar użytkownika

Frania
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 22 listopada 2007, 23:27

Post autor: Frania » sobota, 24 listopada 2007, 23:40

U mnie wlasna :oops: ale i sklepowa bedzie dobra :)


Awatar użytkownika

WERTTREW
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 7
Rejestracja: środa, 28 listopada 2007, 10:31

Post autor: WERTTREW » wtorek, 4 grudnia 2007, 15:26

Buszuję po suszonych, bo tylko takie mam obecnie w domu. Zaraz sobie coś wybiorę, a potem spóbuję spreparować! :wink:


Z niskim ukłonem - WERTTREW
------------------------------------------
Tajemnice Wawy&Mazowsza: http://www.werttrew.fora.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

Malgi
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
Posty: 2646
Rejestracja: środa, 28 września 2005, 22:40
Ulubione grzyby: prawdziwki, rydze i kurki
Lokalizacja: powiat Bytów
Pochwalony: 33 razy

Post autor: Malgi » wtorek, 4 grudnia 2007, 19:29

WERTTREW pisze:bo tylko takie mam obecnie w domu
No to na wycieczkę do lasu zapraszamy!!!!
Tam czekają zimóweczki, boczniaczki, uszaki i pewnie jeszcze inne smaczne :wink:


Małgi
nawet muchomor może być piękny!!!
a najpiękniejszy był pierwszy prawdziwek!!!
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat