Opieńki

Awatar użytkownika

Czarodziejka78
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 886
Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 20:21
Ulubione grzyby: płachetka kołpakowata
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pochwalony: 8 razy

Post autor: Czarodziejka78 » sobota, 25 października 2008, 19:36

Sławek 42,
coś mi się wydaje, że to coś, to wcale nie miłe słowo :wink:


Awatar użytkownika

Ranyjulek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1413
Rejestracja: czwartek, 23 października 2008, 22:45
Lokalizacja: Śląsk
Pochwalony: 21 razy

Post autor: Ranyjulek » sobota, 25 października 2008, 19:43

Więc co? Sugerujecie, że na 1 zdj. to nie opieńka? Kurde! Bo wszystko wyciepne! :/ :D
A co do odwagi, to cholera, kiedyś trzeba umrzeć... :-/ :lol:


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 25 października 2008, 19:44

Ranyjulek pisze:Więc co? Sugerujecie, że na 1 zdj. to nie opieńka?
100% opieńka tylko na 2 fotce masz starsze owocniki.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

piaskowka
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 83
Rejestracja: wtorek, 23 września 2008, 21:24
Ulubione grzyby: borowik, podgrzybek
Lokalizacja: Miechów
Pochwalony: 2 razy

Post autor: piaskowka » sobota, 25 października 2008, 19:47

zenit, zbieram właśnie takie jak w podanym przez Ciebie linku - do marynaty i do zawekowania ugotowanych i zasolonych na sosy. Zbieram też ciut bardziej rozwinięte do suszenia.


Dlaczego kurki są tak poszukiwane?
Bo to grzyby wielokrotnego użycia!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 25 października 2008, 20:03

piaskowka pisze:Ciebie linku - do marynaty i do zawekowania ugotowanych i zasolonych na sosy. Zbieram też ciut bardziej rozwinięte do suszenia.
i bardzo dobrze :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Ranyjulek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1413
Rejestracja: czwartek, 23 października 2008, 22:45
Lokalizacja: Śląsk
Pochwalony: 21 razy

Post autor: Ranyjulek » sobota, 25 października 2008, 20:05

Dla jasności. Wklejam ostatnie zdjęcie grzybów, przygotowywanych właśnie do suszenia. Jeśli się narażam na niebezpieczeństwo, ostrzeżcie mnie! Czasem jestem wielkim zagrożeniem dla samego siebie... :D
A tak nawiasem mówiąc, w lesie spotkałem innego grzybiarza, który miał nazbierane dokładnie to co ja, więc chyba nie zrobiłem głupoty :?
Dziękuję za pomoc.

Obrazek


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 25 października 2008, 20:07

Ranyjulek pisze:Jeśli się narażam na niebezpieczeństwo, ostrzeżcie mnie! Czasem jestem wielkim zagrożeniem dla samego siebie... :D
spokojnie nic Ci nie grozi :) susz!


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Sławek 42
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 65
Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 16:51
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Łowicz
Pochwalony: 2 razy

Post autor: Sławek 42 » sobota, 25 października 2008, 21:17

Jeśli już zbieram grzybki, co do których tak do końca nie jestem pewien - nie bardzo młode i nie za stare. Że mówię prawdę, najlepiej świadczy moja tu obecność.
Jesień, kwiaty drogie ...


Awatar użytkownika

Ranyjulek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1413
Rejestracja: czwartek, 23 października 2008, 22:45
Lokalizacja: Śląsk
Pochwalony: 21 razy

Post autor: Ranyjulek » sobota, 25 października 2008, 22:24

Sławek! Jutro wcinam sznycle z moich opieniek, z ryżem i marchewką z groszkiem! A jak mnie nie będzie w poniedziałek na forum, będzie na Ciebie! Kraczesz i kraczesz... :? :lol:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 października 2008, 08:16 przez Ranyjulek, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

Sławek 42
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 65
Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 16:51
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Łowicz
Pochwalony: 2 razy

Post autor: Sławek 42 » niedziela, 26 października 2008, 00:13

Ranyjulek, smacznego !
Akurat po tych będziesz żył. Uważaj przy zbieraniu następnych, sympatyczny z Ciebie gość.


Awatar użytkownika

Ranyjulek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1413
Rejestracja: czwartek, 23 października 2008, 22:45
Lokalizacja: Śląsk
Pochwalony: 21 razy

Post autor: Ranyjulek » niedziela, 26 października 2008, 19:29

Sznycle mięsno-opieńkowe do d... znaczy, nie takie dobre są! :? Znajde na forum tego, kto je polecał... :x :lol:
Zupełnie bez smaku grzyba. A proporcje były większe pół na mniejsze pół, na korzyść opieniek. Dziwne, bo suszone tak ładnie pachną, a usmażonych wcale nie czuć. Może przez obgotowanie wcześniejsze?


Awatar użytkownika

Czarodziejka78
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 886
Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 20:21
Ulubione grzyby: płachetka kołpakowata
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pochwalony: 8 razy

Post autor: Czarodziejka78 » niedziela, 26 października 2008, 20:19

Ranyjulek, :lol:
śmieszny post, z drugiej strony też by mi nie było do śmiechu :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 października 2008, 08:17 przez Czarodziejka78, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

Ranyjulek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1413
Rejestracja: czwartek, 23 października 2008, 22:45
Lokalizacja: Śląsk
Pochwalony: 21 razy

Post autor: Ranyjulek » niedziela, 26 października 2008, 21:43

Nie było tak źle ale spodziewałem się, że będą bardziej smaczne. Oczywiście zjadłem, bo co, wyrzucę? :?
Spróbuję jeszcze smażonych opieniek ale bez gotowania wcześniejszego. Jeśli i to mnie zawiedzie, opieńki wyrzucę z jadłospisu, bo zostają jeszcze marynaty, a to jest... bleeeeee....! :dobani: :placze:


Awatar użytkownika

Waldemar
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10648
Rejestracja: środa, 1 grudnia 2004, 10:41
Lokalizacja: Skawina
Pochwalony: 847 razy

Post autor: Waldemar » poniedziałek, 27 października 2008, 07:55

Ranyjulek pisze:Spróbuję jeszcze smażonych opieniek ale bez gotowania wcześniejszego.
Ostrożnie. Niektórzy źle reagują na opieńki które nie były gotowane.


Waldek,
Awatar użytkownika

Joanna
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5152
Rejestracja: wtorek, 19 sierpnia 2008, 16:03
Ulubione grzyby: kurki, rydze, borowiki
Pochwalony: 987 razy
Kontakt:

Post autor: Joanna » poniedziałek, 27 października 2008, 08:37

Ranyjulek, a ja wyrzucilam opienki z jadlospisu i to bez zalu. :)
Moim zdaniem opienki sa najlepsze wlasnie marynowane.


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat