Opieńki

Awatar użytkownika

Waldemar
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10648
Rejestracja: środa, 1 grudnia 2004, 10:41
Lokalizacja: Skawina
Pochwalony: 847 razy

Post autor: Waldemar » poniedziałek, 27 października 2008, 08:52

Joanna pisze:Moim zdaniem opienki sa najlepsze wlasnie marynowane.
Jak opieńki - to tylko w marynacie. :wink:


Waldek,
Awatar użytkownika

piaskowka
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 83
Rejestracja: wtorek, 23 września 2008, 21:24
Ulubione grzyby: borowik, podgrzybek
Lokalizacja: Miechów
Pochwalony: 2 razy

Post autor: piaskowka » poniedziałek, 27 października 2008, 10:07

Jak opieńki - to tylko w marynacie.
Ja lubię pod wszystkimi postaciami.
A suszona opieńka ma zapach zbliżony do prawdziwego.


Dlaczego kurki są tak poszukiwane?
Bo to grzyby wielokrotnego użycia!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Ranyjulek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1413
Rejestracja: czwartek, 23 października 2008, 22:45
Lokalizacja: Śląsk
Pochwalony: 21 razy

Post autor: Ranyjulek » poniedziałek, 27 października 2008, 19:38

A ja nie cierpię marynowanych i już! Jedyny pożytek jaki mogę z nich mieć, to powiesić suszone grzyby we woreczku, w kuchni. Zapach będzie bajeczny.


Awatar użytkownika

Sławek 42
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 65
Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 16:51
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Łowicz
Pochwalony: 2 razy

Post autor: Sławek 42 » poniedziałek, 27 października 2008, 21:12

Ranyjulek, wszystko w zalewie octowej, czyli marynacie smakuje podobnie.
Np. mała cebulka, dynia, gruszki, grzybki, moja znajoma marynuje rzodkiewki i winogrona! Wszystko idealnie nadaje się na przekąskę po.
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 października 2008, 06:52 przez Sławek 42, łącznie zmieniany 1 raz.



EwaW
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 27 października 2008, 16:18

Post autor: EwaW » wtorek, 28 października 2008, 00:05

A ja najbardziej lubie pierogi z opieniek.


Awatar użytkownika

Maciej_370
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 877
Rejestracja: czwartek, 2 lutego 2006, 02:10
Ulubione grzyby: Prawdziwek, kania, gaska, opieńka
Lokalizacja: Wieliczka
Pochwalony: 16 razy

Post autor: Maciej_370 » wtorek, 28 października 2008, 08:04

Najlepsze są pierogi z farszem z opieniek. Opieńki trzeba przesmażyc z cebulką i dość mocno doprawić czarnym pieprzem no i oczywiście posolić.


Maciej_370
Awatar użytkownika

Czarodziejka78
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 886
Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 20:21
Ulubione grzyby: płachetka kołpakowata
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pochwalony: 8 razy

Post autor: Czarodziejka78 » wtorek, 28 października 2008, 08:45

no, my też, jak opieńki, to tylko ze słoiczka :) oczywiście przez nas wcześniej zebrane :)


Awatar użytkownika

piaskowka
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 83
Rejestracja: wtorek, 23 września 2008, 21:24
Ulubione grzyby: borowik, podgrzybek
Lokalizacja: Miechów
Pochwalony: 2 razy

Post autor: piaskowka » wtorek, 28 października 2008, 08:50

Maciej_370, dodaję jeszcze kiszoną kapust, ale to postne. Normalnie to również gotowane mielone mięso w proporcji fifty-fifty.


Dlaczego kurki są tak poszukiwane?
Bo to grzyby wielokrotnego użycia!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Pan K.
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6034
Rejestracja: piątek, 3 października 2008, 10:09
Ulubione grzyby: Borowik,podgrzybek,maślak,kurka,koźlaki przeróżne oraz kania.
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 759 razy

Post autor: Pan K. » wtorek, 28 października 2008, 12:16

Waldemar pisze:
Joanna pisze:Moim zdaniem opienki sa najlepsze wlasnie marynowane.
Jak opieńki - to tylko w marynacie. :wink:
:569: Tylko marynata, tylko, tylko. :mrgreen:
I popieram Cię Sławek 42, najlepsze po..... :wink:


Awatar użytkownika

krzysio
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5186
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2007, 22:10
Ulubione grzyby: borowiki,rydze,kanie
Lokalizacja: Krosno
Pochwalony: 289 razy

Post autor: krzysio » wtorek, 28 października 2008, 13:38

Pan K. pisze::569: Tylko marynata, tylko, tylko. :mrgreen:
Spróbuj kiedyś zrobić sobie sałatkę z opieniek. :eat: :super:


Ewa i Krzysztof
___________________________________________
.....żyjemy w czasach gdy kurewstwo wzbudza zachwyt, a cnota śmieszność....
Awatar użytkownika

Pan K.
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6034
Rejestracja: piątek, 3 października 2008, 10:09
Ulubione grzyby: Borowik,podgrzybek,maślak,kurka,koźlaki przeróżne oraz kania.
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 759 razy

Post autor: Pan K. » wtorek, 28 października 2008, 14:31

Hmm, sałatka, :? no nie wiem, ale czemu nie, zapodaj przepis.


Awatar użytkownika

krzysio
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5186
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2007, 22:10
Ulubione grzyby: borowiki,rydze,kanie
Lokalizacja: Krosno
Pochwalony: 289 razy

Post autor: krzysio » wtorek, 28 października 2008, 15:07

Pan K. pisze:zapodaj przepis.
Pan K., O to muszę zapytać moją żonkę, to jej specjalność. :D Przepis postaram się podać wieczorem w odpowiednim temacie. :D


Ewa i Krzysztof
___________________________________________
.....żyjemy w czasach gdy kurewstwo wzbudza zachwyt, a cnota śmieszność....
Awatar użytkownika

Tomasz
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5337
Rejestracja: piątek, 21 września 2007, 19:51
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 452 razy

Post autor: Tomasz » wtorek, 28 października 2008, 16:13

krzysio pisze:Spróbuj kiedyś zrobić sobie sałatkę z opieniek.
krzysio, muszę przyznać, że dobra była :)


Awatar użytkownika

Alex
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1413
Rejestracja: niedziela, 26 lipca 2009, 18:06
Ulubione grzyby: Boletus Edulis, Boletus luridiformis, Macrolepiota procera, Auricularia auricula-judae
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Pochwalony: 356 razy
Kontakt:

Post autor: Alex » sobota, 2 października 2010, 18:58

Kieruje się z pilną prośbą o poradę :)
Nazbierałem dziś sporo opieniek, a jako, że jest to mój tak naprawdę pierwszy porządny zbiór tych grzybów, zastanawiam się jak je zamarynować, to znaczy, czy razem z trzonami, czy same kapelusze?
W czwartek nazbierałem ich na dwa słoiczki to dałem z trzonami ale teraz się zastanawiam jak tu zrobić aby było ok :)
Opieńki są różnej wielkości, począwszy od malutkich po średnie, dużych nie brałem ;-)


Zapraszam do mojej galerii zdjęć ;)
---> https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2/Alex/" onclick="window.open(this.href);return false;
oraz na mój grzybowy blog :ceglaś:
---> http://grzyby-lasy-zachodniopomorskie.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

Garru
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6416
Rejestracja: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 16:08
Ulubione grzyby: Grzybki w pomidorach
Lokalizacja: Dietzenbach
Pochwalił: 65 razy
Pochwalony: 1182 razy
Kontakt:

Post autor: Garru » sobota, 2 października 2010, 19:04

__Alex__, ja robię opieńki bez trzonów, gdyż trzony są łykowate i do słoiczków albo do zupy czy sosu ładuję tylko same kapelutki, oczywiście zdrowe kapelutki :)


GALERIA GARRU

Mając grzyby i kwiaty nie wracam do chaty.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat