Strona 1 z 15

SUSZENIE GRZYBÓW - SUSZARNIA

: czwartek, 30 marca 2006, 17:04
autor: lucyna
Jak prawidłowo suszyć grzyby?
Jakie wyposażenie, parametry powinna mieć suszarnia na ok 200 kg grzybów ( jednorazowo) ?
Gdzie szkać takich informacji, literatury?
Może ktoś z uczestników forum zajmuje sie tym i mógłby podzielić sie doświadczeniami ?
- lucyna

: czwartek, 30 marca 2006, 18:44
autor: Termit
lucyna, matko zakładasz jakąś hurtownię???? Grzyby powinno się suszyć w temp. około 40-50*C w fazie wstepnej , druga faza powinna mieć temperaturę 60-70*C; co do wyposażenia to jakaś elektronika do sterowania tego musi być, nie wiem jak to ma działać, elektrycznie czy opalane drzewem, podaj jakieś parametry tego, coś wymyślimy.

: czwartek, 30 marca 2006, 21:42
autor: Robi
Jasny gwint,200kg.jednorazowo? :cry: Nie mieści mi się to w głowie jakoś :)

: czwartek, 30 marca 2006, 22:14
autor: Zibi
Lucyna,jako stary praktyk mogę Ci podpowiedzieć ,że gorącym powietrzem i na siatkach. Nadmuch z dołu,grzyby dość luźno poukładane. Oczywiście całość obudowana,aby nie tracić ciepła. Ja suszę w całości,przy tej metodzie nie zmieniają koloru i po ususzeniu są dość łatwo rozpoznawalne. Przy takich ilościach proponuję siatki metalowe ułożone piętrowo. Ogrzwanie elektryczne około 4000 Wat.Dość kosztowne niestety. Podejrzewam,że chcesz prowadzić skup grzybów :?: :?: :?:

: czwartek, 30 marca 2006, 22:32
autor: Zenit
Przyznam że gdy byłem na kursie grzyboznawcy - było na nim dużo osób które prowadziły skupy grzybów, miały własne suszarnie ale naprawdę nie chcieli zdradzać swoich tajemnic jak to robią. Chodzi o to jak najmniejszym nakładem energii móc dobrze wysuszyć duża ilość grzybów. Mało jest fachowej literatury na ten temat (nie wiem może i są producenci takich suszarnia ale jak ktoś startuje w tej branży nie ma środków na profesjonalne maszyny... Każdy coś kombinuje aby było jak najtaniej a skutecznie ale nikt nie chce dzielić się tą wiedzą :) Tylko my robimy to bezinteresownie :)

: piątek, 31 marca 2006, 05:27
autor: Zibi
Widzisz Zenit,jest tani sposób,powolne suszenie na słoneczku.Ale to sprzyja szybkiemu rozwojowi robali i grzyby w marketach wyglą dają tak jak wyglądają. Zdjęcia Ci przesyłałem :evil: :evil: :evil:

: piątek, 31 marca 2006, 12:40
autor: lucyna
ZIBI- mam pow 2mx3m i wys 2,2 a ogrzewać chciałam nagrzewnicą z podmuchem na gaz. Siatki z jakiego materiału muszą być wykonane?i jaka odległośc między nimi i jak stwierdzić czy są już dobrze wususzone?
ZENIT-a kurs chcę zrobić jeszcze przed sezonem bo wiem że na suszenie trzeba specjalne pozwolenie
Miłego dnia - lucyna

: piątek, 31 marca 2006, 14:42
autor: Termit
siatki najlepiej druciane z nieszkodliwego metalu to raz odleglosci muszą być takie zeby był swobodny przepływ powietrza a co do samego suszenia to pierwsza faza musi miec temperature 40-50*C wyższa spowoduje spiekanie powierzchni co sprzyja powstawaniu trudno przepuszczalnej warstwy i grzyby w srodku sa mokre czarnieja i sa miekkie , znowu jak za dlugo bedziesz suszyc to straca aromat i beda zbyt twarde> takie piknie wysuszone gzryby powinny miec jasny kolorek aromatyczne i kruche. Ogolnie to musisz na zasadzie prób i błędow opanowac to suszenie Pozdrowkowo

: piątek, 31 marca 2006, 16:07
autor: Zenit
lucyna pisze:ZENIT-a kurs chcę zrobić jeszcze przed sezonem bo wiem że na suszenie trzeba specjalne pozwolenie
Ciekawe pierwsze słyszę - powiedz o jaki kurs chodzi ?
Pozdrawiam

: piątek, 31 marca 2006, 16:27
autor: Zibi
Jak to Zenit nie kapujesz,kurs grzyboznawcy :idea: :idea: :idea:

: piątek, 31 marca 2006, 17:58
autor: Zenit
Zibi pisze:Jak to Zenit nie kapujesz,kurs grzyboznawcy :idea: :idea: :idea:
Do sprzedaży, skupu świeżych grzybów wystarczy kurs klasyfikatora grzybów. Do handlu suszonymi grzybami trzeba mieć tytuł grzyboznawcy. Nie rozumiałem tego zdania że do samego suszenia trzeba mieć specjalny kurs. Wystarczy aby grzyboznawca obejrzał grzyby on wystawia certyfikat. Moim skromnym zdaniem firma która sama sobie ocenia jakość swojego produktu nigdy nie jest bezstronna :) i takie są efekty - pokazywałeś kiedyś grzyby suszone widziane w sklepie... To jest takie moje prywatne zadanie :)

: piątek, 31 marca 2006, 18:56
autor: Zibi
Zenit,a czym się różni tytuł klasyfikatora od grzyboznawcy :?: :?: :?: . Chyba nie wiedzą o grzybach :evil: :evil:

: piątek, 31 marca 2006, 19:34
autor: Zenit
Zibi pisze:Zenit,a czym się różni tytuł klasyfikatora od grzyboznawcy :?: :?: :?:
Klasyfikator może wystawić certyfikat na grzyby świeże, a grzyboznawca na grzyby świeże i suszone. Kurs na grzyboznawcę jest obszerniejszy a zarazem droższy (trwa do 6 dni) kurs na klasyfikatora to chyba 2-3 dni. Uprawnienia grzyboznawcy może mieć osobą mająca co najmniej wykształcenie średnie.

: piątek, 31 marca 2006, 19:50
autor: Zenit
Zibi, a Tobie, to po co takie papiery?. :?: :shock:
jak to po co ? Wpdanie do sklepu sprawdzi grzybki że suszone sito i wezwie sanepid :)

: piątek, 31 marca 2006, 20:41
autor: Zibi
Vito,w zupełności masz rację,szkoda czasu i pieniędzy. Moja wiedza amatorska dla moich potrzeb wystarczy :roll: :roll: