Co dziś na obiad

Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 503
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 22 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Jozefg » sobota, 21 stycznia 2017, 18:41

Paweł pisze:QR_BBPOST Henryk pisze:
Źródło postu ziemniaki albo kartofle

wolę pyruszki :mrgreen: .
A ja dziś tytułem eksperymentu zrobiłem na obiad bataty(pataty) pieczone w piekarniku ... :D
Muszę powiedzieć że to jest całkiem dobre.... :eat:


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Zenit » sobota, 21 stycznia 2017, 23:53

Jozefg pisze:QR_BBPOST zrobiłem na obiad bataty(pataty) pieczone w piekarniku ...
a gdzie fotki ?


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 503
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 22 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Jozefg » niedziela, 22 stycznia 2017, 08:21

Zenit pisze:QR_BBPOST
Jozefg pisze:QR_BBPOST zrobiłem na obiad bataty(pataty) pieczone w piekarniku ...
a gdzie fotki ?
:oops: Nie zdążyłem, za szybko znikły.... :D


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Zenit » niedziela, 22 stycznia 2017, 10:00

Jozefg pisze:QR_BBPOST za szybko znikły....
same łakomczuchy z Was :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Wojtas » niedziela, 22 stycznia 2017, 20:11

Zenit pisze:QR_BBPOST na pasteryzowanych kureczkach
Mrożenie to ostateczność, gdy po powrocie z lasu nie mamy już na nic siły. Mnie mrożenie nie pasuje, grzybki nabierają smaku i zapachu lodówki, stają się takie "metaliczne". Pasteryzowanie jest fajne, łatwe, i ma sens. Jest to wstępna obróbka, przed podaniem ich w innej formie na ciepło :ok:


Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » niedziela, 22 stycznia 2017, 20:14

Wojtas pisze:QR_BBPOST gdy po powrocie z lasu nie mamy już na nic siły.

Ja ładuję w takich momentach bezsilności do solanki , robota idzie piorunem :D woda , sól , grzybki i chop do słoika ;)


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Wojtas » niedziela, 22 stycznia 2017, 20:22

Henryk pisze:QR_BBPOST Ja ładuję w takich momentach bezsilności do solanki , robota idzie piorunem woda , sól , grzybki i chop do słoika
Solanka to nie kiszenie :?: Kiszenie mi nie wychodzi :placze:


Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » niedziela, 22 stycznia 2017, 20:25

Wojtas pisze:QR_BBPOST Solanka to nie kiszenie
:nie: :nie: kiszenie to inna bajka .
Grzybki wrzucam na wrzątek na 3-4 minut , odsączone ładuję do słoików ( do pełna ) na litrowy słoik dodaję dużą czubatą łyżkę soli , zalewam wrzątkiem , zamykam i 10 minut pasteryzuję ;)


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Wojtas » niedziela, 22 stycznia 2017, 21:24

Henryk pisze:QR_BBPOST Grzybki wrzucam na wrzątek na 3-4 minut , odsączone ładuję do słoików ( do pełna ) na litrowy słoik dodaję dużą czubatą łyżkę soli , zalewam wrzątkiem , zamykam i 10 minut pasteryzuję
Ale mieszasz, to pasteryzaja w Twoim wydaniu :x


Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » niedziela, 22 stycznia 2017, 21:27

Wojtas pisze:QR_BBPOST Ale mieszasz, to pasteryzaja w Twoim wydaniu
Jest skuteczna a grzybki nie tracą na swojej wartości , nie narzucam się nikomu by tak robił .

-> http://straga.pl/marynaty/grzyby-solance/ :figielek: :D


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Wojtas » niedziela, 22 stycznia 2017, 22:00

Henryk, Już wiem o co Ci chodziło.

Dla mnie solanka kojarzyła sie z kiszeniem grzybów, (sól, grzyby, sól, grzyby i tak do końca naczynia, na koniec zalewamy wodą).
Ty nazwałeś to w troche niezrozumiały dla mnie sposób:
"Ja ładuję w takich momentach bezsilności do solanki , robota idzie piorunem :D woda , sól , grzybki i chop do słoika ;) "
Da mnie jest już wszystko jasne, solanka to nie solanka, pasteryzowanie to nie weklowanie lecz wekowanie i ... :beer: :beer: :beer:



ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Co dziś na obiad

Post autor: ajlaa » poniedziałek, 23 stycznia 2017, 08:51

Wojtas pisze:QR_BBPOST Henryk, Już wiem o co Ci chodziło.

Dla mnie solanka kojarzyła sie z kiszeniem grzybów, (sól, grzyby, sól, grzyby i tak do końca naczynia, na koniec zalewamy wodą).
Ty nazwałeś to w troche niezrozumiały dla mnie sposób:
"Ja ładuję w takich momentach bezsilności do solanki , robota idzie piorunem :D woda , sól , grzybki i chop do słoika ;) "
Da mnie jest już wszystko jasne, solanka to nie solanka, pasteryzowanie to nie weklowanie lecz wekowanie i ... :beer: :beer: :beer:

No nieżle pomieszaliście :zdziwiony: w tym temacie :lol: .Ile głów tyle racji :nie: do końca.Poszliście na skróty i uproścliście niektóre czynności związane z obróbką grzybów.Teraz przez zimę dobry temat do dyskusji i wymiany doświadczeń. Ale aby było wesoło zobaczcie ;Ile Gotować.pl temat grzybóy.Nie czepiam się fotografii[bo zgroza np gąski] ale czas gotowania POWALA :glupek:


Ajla
Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » poniedziałek, 23 stycznia 2017, 09:19

ajlaa, :witam: każdy ma własne sprawdzone skróty :tak: nie widzę tu niczego złego , a różne nazywanie pewnych czynności czy procesów przeróbki , uważam za normalne jak różne nazwy regionalne tego samego grzybka ;)

Ile gotujemy :zhm: powalił mnie czas gotowania koźlaków 40-50 minut :o


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Zenit » poniedziałek, 23 stycznia 2017, 17:07

Dziś gotowałem zupkę grzybową ale taką specjalną :) ewoluowała z biegiem czasu była spontanicznie gotowana miała być początkowo tylko z maślaków pasteryzowanych i grzybów suszonych ale stało się inaczej... Zrobiła się z tego wykwintna zupa : "Grzybowe szaleństwo"

Ale po kolei w kolejnych fragmentach filmu które niestety nie udaje mi się połączyć na tą chwilę w jedną całość przedstawię całą proces powstawanie tej zupy...
`Krok jeden składniki Oczywiście zapomniałem pokazać wszystkich składników... I tu znowu kolejna modyfikacja... dodaję kurki pasteryzowane Jedyne co nie uległo modyfikacji to duszenie cebulki i jej zeszklenie...
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Su94NRAv9mw[/youtube] Po krojeniu grzybków suszonych pora na duszenie w cebulce...
Tak pięknie wyglądały te grzybki przed duszeniem...
Kolejny składnik zupki o którym zapomniałem :)

Do uduszonych grzybków dolewam wodę i dodaję jarzyny...
Nie zapominam o przyprawach które dodadzą smaczku...
Do gotującej się zupki dodaje przyprawy... Kolejna zmiana planu... dodaję jeszcze słoiczek pasteryzowanych smardzówek czeskich z Węgier Gotuje się a jak pachnie... Pora na dodanie kostek rosołowych Dodaję dość dużo pieprzu... Pora na dodanie pokrojonych w kostkę ziemniaków
Dodajemy pod koniec pietruszkę...
Pora na dodanie śmietany i smacznego...
Dziękuje za uwagę :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1921
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1585 razy
Pochwalony: 1778 razy
Kontakt:

Co dziś na obiad

Post autor: Henryk » poniedziałek, 23 stycznia 2017, 20:20

Zenit, zupka na bogato :ok: niezły szał dla podniebienia :D


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat