Dlaczego grzyby wymagają gotowania


Autor tematu
Marcin111
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: środa, 16 października 2019, 23:30
Imię: Marcin

Dlaczego grzyby wymagają gotowania

Postautor: Marcin111 » środa, 16 października 2019, 23:41

Czytałem tu jeden wątek o gotowania grzybów przed smażeniem, gdzieś o uszy mi się obiło że niektóre grzyby trzeba obgotowywać przez jakiś czas żeby jakieś tam substancje trujące z nich wypłukać.

I moje pytanie jest czy ktoś się orientuje może dlaczego i które grzyby należy obgotowywać?

Na przykład słyszałem od grzybiarza w Bieszczadach że borowika ceglastoporego, trzeba obgotować i faktycznie gdzieś wyczytałem że ma jakieś substancje które mogą być ciężkostrawne lub dla niektórych podrażniające.

Pytanie dodatkowe czy po obgotowanie grzybów wodę można użyć na przykład do zrobienia zupy Grzybowej ?
Wiadomo same takie obgotowanie może być korzystne dla pozbycia się wszelkiego rodzaju bakterii, wirusów, czy jakiś innych zarodników które mogły na grzybie opaść wraz z odchodami zwierząt?
Sądzę że wtedy taką wodę można użyć do zupy ponieważ te wszystkie drobnoustroje są już nieaktywne niegroźne.
Jednak wody po grzybach które mają jakieś związki ciężkostrawne czy podrażniające czy jakieś inne lekko trujące sądzę że powinno się wylać . No bo te niepożądane związki są w tej wodzie?
Ale to tylko moje takie przemyślenia gdzie Nie jestem ani znawcą, ani fachowcem tylko poddałem ten temat taki analizie po swojemu.
Zadałem tu to pytanie, aby dowiedzieć się co właśnie sądzą na ten temat osoby które siedzą w temacie.
To jest mój pierwszy post tutaj więc wszystkich Witam serdecznie



Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości