Strona 1 z 1

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

: niedziela, 25 listopada 2018, 15:50
autor: mcg
Witam
Zauważyłem w kilku słoikach białą zawiesine nie widziałem co do to końca jest wiec postanowiłem otworzyć słoik.
Zawiesina znajduje się głownie na spodzie słoików ale również w okolicach przylegania grzyba do ścianki słoika.

Niestety po otwarciu poczułem bardzo nieprzyjemny zapach skiśnietego/zepsutego nie wiem jak to określić ewidentnie popsute grzyby, Nawet ich nie próbowałem
Pisze ten post by przedyskutować ten temat i dowiedzieć się co zostało żle zrobionego , by w następnym sezonie nie mieć takiej "przygody"
Dlatego teraz opisze dokładnie jak robię grzyby marynowane:
Grzyby oczyszczone tylko zdrowe opłukane gotuje przez 10 minut.
Umieszczam w durszlaku i opłukuje zimna wodą, Następnie wkładam grzyby do słoików w których jest gorczyca i pokrojona w paski cebula.
Słoiki są umyte w zmywarce w 60 stopniach. Następnie robię zalewę. Zalewam wrzącą zalewa zakręcam słoiki odwracam do góry dnem i odstawiam do przestygniecie
Moja zalewa to
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
10 kopiatych łyżek cukru
3 płaskie łyzki soli
przyprawy ziele angielskie i liść laurowy .

Żaden ze słoików nie przeciekał i był szczelnie zamknięty.
:oops:
Obrazek Obrazek

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

: niedziela, 25 listopada 2018, 19:41
autor: Paweł
mcg pisze:QR_BBPOST ... Następnie wkładam grzyby do słoików w których jest gorczyca i pokrojona w paski cebula.
Biały osad w słoiku to efekt działania zalewy na gorczycę. Nie wiem jaki wpływ ma cebula w paskach /krążkach .

Gorczycę , cukier , sól wsypuję / podobnie należałoby potraktować ziele i liść / do zalewy /woda + ocet/ i razem doprowadzam do wrzenia.
Cebula w krążkach , ale wcześniej sparzona , ląduje na dnie .

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

: poniedziałek, 26 listopada 2018, 19:27
autor: Włóczykij
Bez gorczycy to zgodzę się,ALE BEZ CEBULI? :rotfl:

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

: wtorek, 27 listopada 2018, 17:40
autor: Sysunia
Mnie to wygląda na pleśń i wiązałabym to z niepasteryzowaniem. :(

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

: wtorek, 27 listopada 2018, 18:05
autor: mcg
Uhm
Tylko dlaczego pozostałe słoiki robione w ten sam sposób w ten sam dzień nie popleśniały
?

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

: wtorek, 27 listopada 2018, 18:34
autor: Paweł
Sysunia pisze:QR_BBPOST Mnie to wygląda na pleśń
:zhm: , od kiedy pleśń tworzy się wewnątrz roztworu. ;)

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

: czwartek, 6 grudnia 2018, 19:59
autor: Włóczykij
Sam usuniesz link reklamowy czy mamy Ci pomóc?

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

: środa, 12 grudnia 2018, 11:53
autor: Rodzina
Zaznaczam , że nie jestem specem kulinarnym ( a właściwie wprost przeciwnie) ,ale postawię tezę.
Osad na dnie słoika to bakterie kwasu mlekowego ponieważ zapoczątkował się proces kiszenia będący prawdopodobnie skutkiem nieszczelności zamknięcia słoika.

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

: środa, 12 grudnia 2018, 15:46
autor: mcg
Słoik był idealnie szczelny sprawdzałem to dokłanie .
Wieczko było wybulone po otwarciu był słychać charakterestyczny dzwięk zassangeo powietrza w tym przypadku zgazowanego.

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

: środa, 12 grudnia 2018, 16:24
autor: Włóczykij
Zaryzykowałbym twierdzenie o nadmiarze cukru.Może cukier wytrąca się w kwasie octowym?

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

: wtorek, 8 stycznia 2019, 11:18
autor: skwiotm
Włóczykij pisze:QR_BBPOST Zaryzykowałbym twierdzenie o nadmiarze cukru
Myślę, że to nie problem cukru. Ja do słabszej zalewy daje szklankę cukru. Tak samo daje surową cebulę i gorczyce. Z takiego przepisu kozystam już 4 rok i nigdy żadnych problemów. Obwiniałbym brak pasteryzacji, a bakterie w słoiku z cebuli. Tylko dziwne, że w tak kwaśnej zalewie jakimś bakteriom chce się żyć. A tak na marginesie zalanie grzybków wrzącą zalewą szybko ją wystudza do temp. przyjemniejszej dla rozwoju bakterii i wydaje mi się, że daje efekt odwrotny od zamierzonego tj. Wspomaga rozwój bakterii zamiast go hamować.

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

: środa, 20 lutego 2019, 00:12
autor: Renia777
Witam-troszkę późno pewnie żeby odpowiedzieć na pytanie zadane w grudniu,ale....czemu nie.
Mój przepis na marynowanie grzybów jest podobny,różnica polega na tym , że wodę,ocet,cukier i cebulę zagotowuję(w wyparzonych słoiczkach czekają inne przyprawy)i do garnka z zalewą wrzucam umyte i raz zagotowane grzyby i gotuję w zalewie jeszcze przez 5 minut na maleńkim ogniu od momentu zagotowania-potem w sloiki i gotowe.
Przegotowane z octem nie zmiękną bardziej.Jeszcze nigdy nie wyrzuciłam marynowanych grzybów,więc chyba się sprawdza.

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

: środa, 20 lutego 2019, 15:41
autor: mcg
Dziękuje za odpowiedz, Musze wdrożyć te sposoby w tym sezonie.