Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Awatar użytkownika

Autor tematu
mcg
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 25
Rejestracja: niedziela, 5 września 2010, 12:13
Ulubione grzyby: Podgrzybki
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 5 razy
Kontakt:

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: mcg » niedziela, 25 listopada 2018, 15:50

Witam
Zauważyłem w kilku słoikach białą zawiesine nie widziałem co do to końca jest wiec postanowiłem otworzyć słoik.
Zawiesina znajduje się głownie na spodzie słoików ale również w okolicach przylegania grzyba do ścianki słoika.

Niestety po otwarciu poczułem bardzo nieprzyjemny zapach skiśnietego/zepsutego nie wiem jak to określić ewidentnie popsute grzyby, Nawet ich nie próbowałem
Pisze ten post by przedyskutować ten temat i dowiedzieć się co zostało żle zrobionego , by w następnym sezonie nie mieć takiej "przygody"
Dlatego teraz opisze dokładnie jak robię grzyby marynowane:
Grzyby oczyszczone tylko zdrowe opłukane gotuje przez 10 minut.
Umieszczam w durszlaku i opłukuje zimna wodą, Następnie wkładam grzyby do słoików w których jest gorczyca i pokrojona w paski cebula.
Słoiki są umyte w zmywarce w 60 stopniach. Następnie robię zalewę. Zalewam wrzącą zalewa zakręcam słoiki odwracam do góry dnem i odstawiam do przestygniecie
Moja zalewa to
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
10 kopiatych łyżek cukru
3 płaskie łyzki soli
przyprawy ziele angielskie i liść laurowy .

Żaden ze słoików nie przeciekał i był szczelnie zamknięty.
:oops:
Obrazek Obrazek



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 25924
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 7813 razy
Pochwalony: 18438 razy
Kontakt:

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: Paweł » niedziela, 25 listopada 2018, 19:41

QR_BBPOST ... Następnie wkładam grzyby do słoików w których jest gorczyca i pokrojona w paski cebula.
Biały osad w słoiku to efekt działania zalewy na gorczycę. Nie wiem jaki wpływ ma cebula w paskach /krążkach .

Gorczycę , cukier , sól wsypuję / podobnie należałoby potraktować ziele i liść / do zalewy /woda + ocet/ i razem doprowadzam do wrzenia.
Cebula w krążkach , ale wcześniej sparzona , ląduje na dnie .



Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2251
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 67 razy
Pochwalony: 597 razy

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: Włóczykij » poniedziałek, 26 listopada 2018, 19:27

Bez gorczycy to zgodzę się,ALE BEZ CEBULI? :rotfl:


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.

Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7175
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Pochwalił: 3121 razy
Pochwalony: 6454 razy
Kontakt:

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: Sysunia » wtorek, 27 listopada 2018, 17:40

Mnie to wygląda na pleśń i wiązałabym to z niepasteryzowaniem. :(



Awatar użytkownika

Autor tematu
mcg
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 25
Rejestracja: niedziela, 5 września 2010, 12:13
Ulubione grzyby: Podgrzybki
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 5 razy
Kontakt:

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: mcg » wtorek, 27 listopada 2018, 18:05

Uhm
Tylko dlaczego pozostałe słoiki robione w ten sam sposób w ten sam dzień nie popleśniały
?



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 25924
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 7813 razy
Pochwalony: 18438 razy
Kontakt:

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: Paweł » wtorek, 27 listopada 2018, 18:34

QR_BBPOST Mnie to wygląda na pleśń
:zhm: , od kiedy pleśń tworzy się wewnątrz roztworu. ;)



Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2251
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 67 razy
Pochwalony: 597 razy

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: Włóczykij » czwartek, 6 grudnia 2018, 19:59

Sam usuniesz link reklamowy czy mamy Ci pomóc?


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.

Awatar użytkownika

Rodzina
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 720
Rejestracja: wtorek, 20 lipca 2010, 10:55
Ulubione grzyby: Borowiki,kożlarze
Lokalizacja: spod Warszawy
Pochwalony: 221 razy
Kontakt:

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: Rodzina » środa, 12 grudnia 2018, 11:53

Zaznaczam , że nie jestem specem kulinarnym ( a właściwie wprost przeciwnie) ,ale postawię tezę.
Osad na dnie słoika to bakterie kwasu mlekowego ponieważ zapoczątkował się proces kiszenia będący prawdopodobnie skutkiem nieszczelności zamknięcia słoika.



Awatar użytkownika

Autor tematu
mcg
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 25
Rejestracja: niedziela, 5 września 2010, 12:13
Ulubione grzyby: Podgrzybki
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 5 razy
Kontakt:

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: mcg » środa, 12 grudnia 2018, 15:46

Słoik był idealnie szczelny sprawdzałem to dokłanie .
Wieczko było wybulone po otwarciu był słychać charakterestyczny dzwięk zassangeo powietrza w tym przypadku zgazowanego.



Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2251
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 67 razy
Pochwalony: 597 razy

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: Włóczykij » środa, 12 grudnia 2018, 16:24

Zaryzykowałbym twierdzenie o nadmiarze cukru.Może cukier wytrąca się w kwasie octowym?


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.

Awatar użytkownika

skwiotm
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 26
Rejestracja: czwartek, 22 listopada 2018, 16:03
Imię: Maciej
Lokalizacja: Szczytno
Pochwalił: 9 razy
Pochwalony: 24 razy

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: skwiotm » wtorek, 8 stycznia 2019, 11:18

QR_BBPOST Zaryzykowałbym twierdzenie o nadmiarze cukru
Myślę, że to nie problem cukru. Ja do słabszej zalewy daje szklankę cukru. Tak samo daje surową cebulę i gorczyce. Z takiego przepisu kozystam już 4 rok i nigdy żadnych problemów. Obwiniałbym brak pasteryzacji, a bakterie w słoiku z cebuli. Tylko dziwne, że w tak kwaśnej zalewie jakimś bakteriom chce się żyć. A tak na marginesie zalanie grzybków wrzącą zalewą szybko ją wystudza do temp. przyjemniejszej dla rozwoju bakterii i wydaje mi się, że daje efekt odwrotny od zamierzonego tj. Wspomaga rozwój bakterii zamiast go hamować.




Renia777
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 6 stycznia 2019, 22:42
Imię: Renata
Ulubione grzyby: prawdziwki,gąski i wszystkie zjadliwe
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Pochwalił: 47 razy
Pochwalony: 5 razy

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: Renia777 » środa, 20 lutego 2019, 00:12

Witam-troszkę późno pewnie żeby odpowiedzieć na pytanie zadane w grudniu,ale....czemu nie.
Mój przepis na marynowanie grzybów jest podobny,różnica polega na tym , że wodę,ocet,cukier i cebulę zagotowuję(w wyparzonych słoiczkach czekają inne przyprawy)i do garnka z zalewą wrzucam umyte i raz zagotowane grzyby i gotuję w zalewie jeszcze przez 5 minut na maleńkim ogniu od momentu zagotowania-potem w sloiki i gotowe.
Przegotowane z octem nie zmiękną bardziej.Jeszcze nigdy nie wyrzuciłam marynowanych grzybów,więc chyba się sprawdza.



Awatar użytkownika

Autor tematu
mcg
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 25
Rejestracja: niedziela, 5 września 2010, 12:13
Ulubione grzyby: Podgrzybki
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 5 razy
Kontakt:

Biała zawiesina w marynowanych grzybach - co poszło nie tak?

Postautor: mcg » środa, 20 lutego 2019, 15:41

Dziękuje za odpowiedz, Musze wdrożyć te sposoby w tym sezonie.




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość