A czemuż tak? Poszedłem z radą sectroyer'a i wszystkie grzyby z gąbką (oraz boczniaki i shitake) smażę bez gotowania w tym sporo podgrzybków brunatnych w ostatnim czasie i żyję. A tematem przewodnim mojego wątku było obgotowywanie przed spożyciem (smażeniem, duszeniem, pieczeniem), a jedzenie na surowo to przy okazji (tak jak pieczarki czy shitake)
Które grzyby nie wymagają gotowania?
-
Autor tematu - Zarodnik
- Posty: 15
- Rejestracja: środa, 13 września 2017, 19:50
- Imię: Tomasz
- Ulubione grzyby: Podgrzybek Brunatny
Które grzyby nie wymagają gotowania?
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
Które grzyby nie wymagają gotowania?
[ref]dedert[/ref], Masz takie odpowiedzi, jak napisałeś pytanie,dedert pisze:QR_BBPOST Witam. Chciałbym tutaj zapytać czy orientuje się ktoś, które grzyby trzeba koniecznie gotować przed spożyciem, a które można od razu smażyć, dusić albo i nawet jeść na surowo? Chciałbym wydobyć z tego cudownego tworu natury jak najwięcej aromatów i uniknąć gotowania, które z odlaną wodą wytraca smak i aromat jakże szlachetny Dziś uzbierałem:
-
Autor tematu - Zarodnik
- Posty: 15
- Rejestracja: środa, 13 września 2017, 19:50
- Imię: Tomasz
- Ulubione grzyby: Podgrzybek Brunatny
Które grzyby nie wymagają gotowania?
No tak ale czemu nagle podgrzybka trzeba obgotowywać? Wydziela śluz? Minęło sporo czasu od ostatniej konsumpcji, mam się dobrze ale wolałbym wiedzieć na następny raz.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Które grzyby nie wymagają gotowania?
Ja tam na surowo nie polecamdedert pisze:QR_BBPOST A czemuż tak? Poszedłem z radą sectroyer'a i wszystkie grzyby z gąbką (oraz boczniaki i shitake) smażę bez gotowania w tym sporo podgrzybków brunatnych w ostatnim czasie i żyję. A tematem przewodnim mojego wątku było obgotowywanie przed spożyciem (smażeniem, duszeniem, pieczeniem), a jedzenie na surowo to przy okazji (tak jak pieczarki czy shitake)
Jeśli słyszysz, że jakiegoś grzyba przed smażeniem "należy najpierw obgotować", to na 90% jest TRUJĄCY i nie powinno się go spożywać Jadalne grzyby można od razu smażyćdedert pisze:QR_BBPOST No tak ale czemu nagle podgrzybka trzeba obgotowywać? Wydziela śluz? Minęło sporo czasu od ostatniej konsumpcji, mam się dobrze ale wolałbym wiedzieć na następny raz.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 956
- Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
- Pochwalił: 948 razy
- Pochwalony: 520 razy
Które grzyby nie wymagają gotowania?
Mój kolega tak robi, ja zaś wszystkie oprócz kurek i oczywiście kań obgotowuję. Ogólnie polecam raz na jakiś czas zrobić dwa badania ALT i Bilirubinę.sectroyer pisze:QR_BBPOST Jadalne grzyby można od razu smażyć