Nasze cudowne nalewki

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Nasze cudowne nalewki

Postautor: kombiii » wtorek, 3 lutego 2015, 16:49

Jak wiecie, jestem człowiekiem renesansu, posiadam liczne zainteresowania. Ostatnio moją uwagę przyciągnęło pewne szlachetne zajęcie, które dostarcza niewymowną wręcz satysfakcję a jeszcze większą gotowy produkt ...

Dla równowagi, dodam jednak, że alkohol szkodzi zdrowiu. :)

Produkuję nalewki cytrynową i grejpfrutową. Są to stosunkowo proste do zrobienia nalewki. Cytrynowa jest gotowa po 2 dniach, grejpfrutowa po tygodniu.
Wierzcie mi, naprawdę ciężko wytrzymać ten nerwowy okres, gdy nalewka dojrzewa :roll:
Ale za to później...
Po bokach stoi cytrynówka, w środku grejpfrutówka.

Obrazek

Dla zainteresowanych podam przepisy.


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Leszek/S
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8130
Rejestracja: piątek, 17 czerwca 2011, 00:32
Imię: Лешек
Ulubione grzyby: Drożdże gorzelnicze
Pochwalił: 778 razy
Pochwalony: 2773 razy
Kontakt:

Postautor: Leszek/S » wtorek, 3 lutego 2015, 17:54

Przykazania
10 przykazań pijaka
Jam spirytus twój,który cię wywiódł ze stanu trzeźwości pełnego niedoli:
1.Nie będziesz miał drinków cudzych przede mną.
2.Nie będziesz lał alkoholu swego nadaremno.
3.Pamiętaj abyś dzień święty oblał.
4.Pij zdrowie ojca i matki swojej.
5.Nie wylewaj.
6.Nie spijaj.
7.Nie mieszaj.
8.Nie rozcieńczaj.
9.Nie pożądaj kieliszka bliźniego swego.
10.Ani żadnej nalewki która jego jest.

rotfl rotfl rotfl rotfl :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ;)



Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » wtorek, 3 lutego 2015, 18:59

10.Ani żadnej nalewki która jego jest.
:lol:


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » wtorek, 3 lutego 2015, 19:00

kombiii, wiem że nalewki są super bo od roku jestem ich "fanem" :) te moje nalewki niestety są wymagające i muszę na nie długo czekać teraz robi się pigwówka jestem na 2 etapie jej robienia jeszcze z miesiąc i może będzie do picia :) Gotowe mam już z czarnej porzeczki i truskawek i tak lubię je sączyć... :) samo zdrowie i witaminki :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » wtorek, 3 lutego 2015, 19:20

te moje nalewki niestety są wymagające i muszę na nie długo czekać teraz robi się pigwówka jestem na 2 etapie jej robienia jeszcze z miesiąc i może będzie do picia :)
Ja dopiero jestem na początku nalewkowej drogi. Wiem, że są nalewki, które muszą postać i 2 lata, by nabrać "czadu".
Jako, że mieszkam w Bielsku a jak wiadomo, Bielsko słynie z Polmosu, mam dostęp do spirytu po 26 zł/litr :!: :!: :!:
Zatem będę próbował produkować przeróżne nalewki :roll:


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » wtorek, 3 lutego 2015, 19:23

I pomyśleć, że kiedyś spirytus kupowałem w sklepie po 40 zł za PÓŁ LITRA! :x


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5863 razy
Kontakt:

Postautor: Sensibility » wtorek, 3 lutego 2015, 20:10

kombiii, ja jestem chętna na przepisy. Takie kolorowe te nalewki więc sobie zrobię. :ok:
Nie muszą zbyt dług :beer: o dojrzewać więc pewnie i przepisy niezbyt skomplikowane.



Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Postautor: Nadir » wtorek, 3 lutego 2015, 21:53

Dla równowagi, dodam jednak, że alkohol szkodzi zdrowiu. :)
Ale tylko w dużych ilościach :lol:
I wtedy raczej trudno jest utrzymać równowagę, nawet trudno o niej mówić ...a co tam, w ogóle trudno jest cokolwiek mówić! :mrgreen:



Awatar użytkownika

Rodzina
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 720
Rejestracja: wtorek, 20 lipca 2010, 10:55
Ulubione grzyby: Borowiki,kożlarze
Lokalizacja: spod Warszawy
Pochwalony: 221 razy
Kontakt:

Postautor: Rodzina » wtorek, 3 lutego 2015, 22:05

Dla zainteresowanych podam przepisy.

Czekam cierpliwie :)



Awatar użytkownika

Ronka
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3631
Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 769 razy
Pochwalony: 2390 razy
Kontakt:

Postautor: Ronka » wtorek, 3 lutego 2015, 22:19

Miałam okazję popróbować nalewek zrobionych przez Rodzina. Najbardziej smakowała mi "sosnówka". Smak był mniam mniam i pachniało malizną.
Jeszcze będąc z Agroszczyk w Praczce odwiedziłyśmy pszczelarza, który też zajmował się produkcją nalewek i poczęstował nas nalewką "litewską" smak do tej pory pamiętam. Smak jest nie do opisania. :)



Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » środa, 4 lutego 2015, 16:45

Rodzina, widzę, że mam do czynienia z profesjonalistą, sądząc z postu Ronki :)
Podaję przepis na najprostszą z możliwych, czyli cytrynówkę, od której wszystko się zaczęło.

- pół litra spirytusu 95 %
- 10 cytryn
- mały słoiczek miodu lipowego
- 1/4 szklanki cukru
- 500 ml przegotowanej wody

Cytryny sparzamy porządnie, by pozbyć się gnoju, którym są oblepione. Obieramy je skrobakiem, uważając, by nie skrobać zbyt dużo "białego", które zawiera sporo goryczy.
Obierki wkładam w słój i zalewam spirolem połączonym wcześniej z 200 ml wody i zakręcam. W garnku łączę 300 ml z miodzikiem i cukrem, podgrzewam i jeszcze cieplą miksturą zalewam w drugim słoju wyciśnięte cytryny. Oba naczynia odkładam na kilka dni, potrząsając energicznie raz na dobę. Następnie przecedzam zawartość słojów, łączę ją i filtruję z osadu przez filtr do kawy. Zasada jest taka, im dłużej stoi nalewka i dojrzewa, tym lepiej. Ja ją żłopię po dwóch dniach. Smacznego :eat:


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Rodzina
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 720
Rejestracja: wtorek, 20 lipca 2010, 10:55
Ulubione grzyby: Borowiki,kożlarze
Lokalizacja: spod Warszawy
Pochwalony: 221 razy
Kontakt:

Postautor: Rodzina » czwartek, 5 lutego 2015, 12:28

Smacznego :eat:
Dzięki :brawo:
Ja cytrynówkę robię troszkę inaczej.

12 cytryn ( umytych gorącą wodą)
1l spirytusu
3/4 l wody
1.5 szklanki cukru
Cytryny przekrojone na pół(w poprzek) zalewam 1l spirytusu w misce(garnku).Okręcam folią aby nie ulatywały % i odstawiam na jedną dobę.Z cukru i wody przygotowuję syrop.Cytryny wyciskam i sok wlewam do miski ze spirytusem.Dodaję syrop,mieszam i przecedzam przez 2x złożoną gazę.Można przez filtr do kawy , ale...................trwałoby to nadal :) I gotowe :) Osad w butelce w niczym nie przeszkadza.Im dłużej cytrynówka stoi tym staje się bardzej klarowna i nieco zmienia smak,ale mi pasuje w każdej fazie :tak:



Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » czwartek, 5 lutego 2015, 14:09

pasuje w każdej fazie :tak:
:brawo: I o to chodzi.


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Przepis na grejpfrutówkę

Postautor: kombiii » czwartek, 5 lutego 2015, 17:20

- 0,5 l spirytu 95 %
- dwa wielgachne grejpfruty pomarańczowe
- 0,5 szklanki cukru
- 500 ml wody
- opcjonalnie 1 limonka

Dalsze działania są analogiczne do cytrynówki.
Smaczności! :mrgreen:


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » środa, 11 lutego 2015, 07:11

Obecnie chodzi mi po głowie porterówka. Kolega dał mi do spróbowania, mmmm...
Piliście?


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość