- kiedyś zainteresowałem się ciekawym składem takiego soku (o ile masz na myśli zieloną część, natkę) z punktu widzenia ziołolecznictwa i dokopałem się do informacji, że sok ma bardzo dobre, ale silne działanie i należy go dawkować z głową. Możliwe jest przedawkowanie.kasia98 pisze:soki z pietruszki są mega zdrowe. Dzisiaj czytałam, że są dobre na oczyszczanie organizmu. Zaczynam je robić!
Soki - z czego robimy , sokownik !
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 734
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 106 razy
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 503
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pochwalił: 22 razy
- Pochwalony: 216 razy
- Kontakt:
Po co reklamujesz tu jakieś wynalazki z importu? Polska wyciskarka Zelmer z serii JP1xx jest bardzo dobra i o połowę tańsza.MarysiaSierotka pisze:No dlatego dobrze jest dodawać do innych soków - polecam ananas-pietruszka, przepyszny! Tylko pamiętajcie że musicie mieć wyciskarkę która da radę wycisnąć pietruszkę i do tego nie zniszczy witamin, czyli musi mieć male obroty a mocny silnik. Ta sobie świetnie radzi. A z tej stronki dostaję też diety i porady zdrowotne i stąd się dowiedziałam że w ciąży i przy nadciśnieniu trrzeba uważać na pietruchę. Ale póki co piję na zdrowie
Wiem bo trzeci rok takiej używam.....
Kiedyś robiło się soki sokownikiem termicznym, potem sokowirówką - obie metody są dobre ale niszczą witaminy i zmieniają smak soku.
No i nie potrafią tego co wyciskarka: wycisnąć sok z ziół i traw a to jak wiadomo samo zdrowie. Również do wyciskania pomidorów wyciskarka jest świetna!
Z czego robię sok? Z tego co rośnie wokół domu. A więc jabłka, jeżyny, maliny, brzoskwinie, wiśnie, pomidory, marchew, itd... z czego się tylko da...
W piwnicy półki zajęte, słoiki i butelki zagospodarowane....
Wnuki jak się zjawiają wiedzą że u dziadka nie ma coli, sprite ani podobnych wynalazków ale za to sok, kompot czy swojski dżemik zawsze jest
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8040
- Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
- Imię: Krystyna
- Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
- Lokalizacja: Połaniec
- Pochwalił: 4625 razy
- Pochwalony: 7606 razy
- Kontakt:
Już od dawna chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszny i megazdrowy kiszony sok z buraków. Problem był w tym, że kserówka "poszła w naród" i dopiero dziś do mnie wróciła. Ale... odnalazłam przepis w sieci, na pewno ten sam, bo te same byki ortograficzne w nim są, więc nie muszę go przepisywać. http://www.zyj-zdrowo.aras.pl/index.php?start=6" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój znajomy dzięki niemu zbił sobie cholesterol, znam też osobę, która pijąc go regularnie, doprowadziła wyniki krwi do poziomu "książkowych", a miała fatalne. Ja go pijam z przyjemnością i nie do końca przejmuję się proporcjami. Jest naprawdę smaczny i jest to nie tylko moja opinia. Nie dodaję do niego cebuli, pierwszy raz starałam się podejść do przepisu z czołobitnością, ale potem mi przeszło, za to nie żałuję czosnku i pietruszki. Myślę, że można sobie trochę poeksperymentować ze smakami. Smacznego.
Mój znajomy dzięki niemu zbił sobie cholesterol, znam też osobę, która pijąc go regularnie, doprowadziła wyniki krwi do poziomu "książkowych", a miała fatalne. Ja go pijam z przyjemnością i nie do końca przejmuję się proporcjami. Jest naprawdę smaczny i jest to nie tylko moja opinia. Nie dodaję do niego cebuli, pierwszy raz starałam się podejść do przepisu z czołobitnością, ale potem mi przeszło, za to nie żałuję czosnku i pietruszki. Myślę, że można sobie trochę poeksperymentować ze smakami. Smacznego.
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
-
Autor tematu - Grzyb prosty
- Posty: 246
- Rejestracja: niedziela, 15 września 2013, 22:37
- Ulubione grzyby: wszystkie
- Pochwalony: 33 razy
w tym roku narobiłem taką ilosć soków ze chyba zapas na 3 lata będzie ,
Było niesamowity wysyp jeżyn w Beskidach , krzaki aż się uginały, nie byłem w stanie obrobić tego co widziałem, wiele polanek po prostu odpuściłem,
A jakie piękne były leśne te takie nisko płożące sie, duże , grube , dorodne ..... ach ..
Narobiłem soki z jeżyn, malin , malina z aronią - pychota , sama aronia nie bo jest lekko cierpkawa , w połaczeniu z maliną zyskała na smaku , z czarnej porzeczki - super zdrowie, z czerwonej porzeczki .
Nie obrodził agrest i nie załapałem sie na niego , moze w przyszłym roku .
Lekko wszystkiego ponad 100 flaszek będzie .
Dodatkowow narobiliśmy przecierów pomidorowych moc i kiszonej kapusty z marchweczką ....
Tylko zimy ni ma .....
Było niesamowity wysyp jeżyn w Beskidach , krzaki aż się uginały, nie byłem w stanie obrobić tego co widziałem, wiele polanek po prostu odpuściłem,
A jakie piękne były leśne te takie nisko płożące sie, duże , grube , dorodne ..... ach ..
Narobiłem soki z jeżyn, malin , malina z aronią - pychota , sama aronia nie bo jest lekko cierpkawa , w połaczeniu z maliną zyskała na smaku , z czarnej porzeczki - super zdrowie, z czerwonej porzeczki .
Nie obrodził agrest i nie załapałem sie na niego , moze w przyszłym roku .
Lekko wszystkiego ponad 100 flaszek będzie .
Dodatkowow narobiliśmy przecierów pomidorowych moc i kiszonej kapusty z marchweczką ....
Tylko zimy ni ma .....
-
- Zarodnik
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 20 października 2018, 20:49
- Imię: Marcella
- Ulubione grzyby: Kania
- Pochwalił: 1 raz
Soki - z czego robimy , sokownik !
Dla zdrowia przede wszystkim aronia i czarny bez. Polecam bo działają. Warto pić codziennie aż do wiosny.
-
- Grzybobiorca
- Posty: 1400
- Rejestracja: niedziela, 23 września 2012, 17:32
- Imię: Emil
- Ulubione grzyby: Mleczaj rydz
- Lokalizacja: Białystok
- Pochwalił: 25 razy
- Pochwalony: 323 razy
Soki - z czego robimy , sokownik !
My dajemy soki z czarnego bzu dla półtora rocznego syna. Szwagierka narobiła mnóstwo butelek i jest co pić. W tym roku robiliśmy także soki z Świerzo wyciskanych jabłek bo obrodziły jabłonie na Podlasiu.
Pozdrawiam
-
- Zarodnik
- Posty: 9
- Rejestracja: niedziela, 19 grudnia 2010, 16:13
- Imię: Krzysztof
- Lokalizacja: Podlasie Białystok
Soki - z czego robimy , sokownik !
Ja robię soki z sokownika z jagody kamczackiej, derenia jadalnego i malin czarnych. Z jabłek sam nie robię soku. Jabłka wożę na tłocznię. Wychodzą w workach 5litrowych. Nie wymagają słodzenia. Dzieciaki je uwielbiają.
Pozdrawiam Krzysztof