Przyprawy, zioła etc.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 734
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 106 razy
Szkoda, że nie mam zbyt dużo czasu, może na weekend coś się uda popisać
PS. W tej chwili polecam wybrać się na mniszka lekarskiego. Obecnie kwiaty są w pełni rozwinięte. Stworzenie z nich zdrowego syropu zajmuje od godzinki do dwóch wliczając zbieranie, ścinanie płatków oraz gotowanie. Ja zbieram kwiaty całe bo bardzo szybko się takie zbiera, kwiat przeginam na bok i wtedy "odłamuje" się on od łodygi. Można odrazu wyrywać same płatki, ale jest to bardziej czasochłonne. Następnie w domu przy stole odcinam nożyczkami zieloną część i zostają prawie same płatki, odrobinka zieleniny nie zaszkodzi. Do całości dodaję pokrojoną cytrynę. Następnie dolewam wody, ale tylko trochę, tak by dało się to zagrzać i zagotować. Gdy się zagotuje garnek stawiam na kocach i owijam kolejnymi, tak samo jak np. ryż. Zostawiam to na całą noc. Rano odcedzam wyciskając cały sok, znów podgrzewam by łatwiej rozpuścić cukier, dodaję go sporo, ile dokładnie to nie wiem, zalezy jaką konsystencję chcesz osiągnąć. Jeśli ma powstać gęsty syrop na kromeczki czy jako lekarstwo na gardło to więcej cukru by było gęstsze. Jeśli natomiast chciałbyś dodać deczko % by sobie popijac powolutku w czasie przeziębienia to wtedy można dać mniej cukru, po skończeniu fermentacji i tak trzeba będzie winko dosłodzić. Efekt - taki dziki biowital syrop z dodatkiem % posiadający bardzo ciekawe właściwości.
Wino z płatków mniszka ma właściwości lecznicze, jest bogate w witaminy, flawonidy i sole mineralne. Wspomaga procesy trawienne, wydzielanie żółci i oczyszczanie organizmu. Więcej informacji znajdziecie bez problemów na innych stronach www.
"Mniszek lekarski w magii: likwiduje smutek i melancholię, pozwala zachować równowagę psychiczną; posiada właściwości łagodzące pracoholizm, lęki związane z pracą; przyciąga okazję do zarobienia pieniędzy, ochrania przed zawiścią i zazdrością na tle materialnym; gdy dokucza nam chandra czy też inne rozterki serca, wystarczy zerwać kilka kwiatów mniszka, przytulić do siebie i cicho wyszeptać im swoje strapienia i zgryzoty - jego magiczna moc jeszcze tego samego dnia da nam o sobie znać."
PS. W tej chwili polecam wybrać się na mniszka lekarskiego. Obecnie kwiaty są w pełni rozwinięte. Stworzenie z nich zdrowego syropu zajmuje od godzinki do dwóch wliczając zbieranie, ścinanie płatków oraz gotowanie. Ja zbieram kwiaty całe bo bardzo szybko się takie zbiera, kwiat przeginam na bok i wtedy "odłamuje" się on od łodygi. Można odrazu wyrywać same płatki, ale jest to bardziej czasochłonne. Następnie w domu przy stole odcinam nożyczkami zieloną część i zostają prawie same płatki, odrobinka zieleniny nie zaszkodzi. Do całości dodaję pokrojoną cytrynę. Następnie dolewam wody, ale tylko trochę, tak by dało się to zagrzać i zagotować. Gdy się zagotuje garnek stawiam na kocach i owijam kolejnymi, tak samo jak np. ryż. Zostawiam to na całą noc. Rano odcedzam wyciskając cały sok, znów podgrzewam by łatwiej rozpuścić cukier, dodaję go sporo, ile dokładnie to nie wiem, zalezy jaką konsystencję chcesz osiągnąć. Jeśli ma powstać gęsty syrop na kromeczki czy jako lekarstwo na gardło to więcej cukru by było gęstsze. Jeśli natomiast chciałbyś dodać deczko % by sobie popijac powolutku w czasie przeziębienia to wtedy można dać mniej cukru, po skończeniu fermentacji i tak trzeba będzie winko dosłodzić. Efekt - taki dziki biowital syrop z dodatkiem % posiadający bardzo ciekawe właściwości.
Wino z płatków mniszka ma właściwości lecznicze, jest bogate w witaminy, flawonidy i sole mineralne. Wspomaga procesy trawienne, wydzielanie żółci i oczyszczanie organizmu. Więcej informacji znajdziecie bez problemów na innych stronach www.
"Mniszek lekarski w magii: likwiduje smutek i melancholię, pozwala zachować równowagę psychiczną; posiada właściwości łagodzące pracoholizm, lęki związane z pracą; przyciąga okazję do zarobienia pieniędzy, ochrania przed zawiścią i zazdrością na tle materialnym; gdy dokucza nam chandra czy też inne rozterki serca, wystarczy zerwać kilka kwiatów mniszka, przytulić do siebie i cicho wyszeptać im swoje strapienia i zgryzoty - jego magiczna moc jeszcze tego samego dnia da nam o sobie znać."
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 kwietnia 2014, 09:38 przez viragolo, łącznie zmieniany 2 razy.
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 734
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 106 razy
PS. wiele przepisów w necie podaje by gotować 10, a nawet 15 minut. Ja jednak biorę pod uwagę, iż wysoka temperatura przyśpiesza rozpadanie się bardziej skomplikowanych związków tak więc nie gotuję praktycznie wcale, przetrzymanie na gorąco przez noc w kocach również powoduje uwolnienie soku z komórek. Spotkałem też przepisy w których dodawano razem z cytryną kilka goździków.
Wkleję jeszcze ciekawą mieszankę uspokajającą, w dzisiejszych czasach stres to poważne zagrożenie dla zdrowia. Mieszanka opracowana osobiście przez Kubę Babickiego, etnobotanika który bada lecznicze oraz terapeutyczne właściwości polskich (i nie tylko) ziół i jest w tym prawdziwym ekspertem: ( ps. mieszanka odchudzająca gratis )
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ql6a2VcJwp8[/youtube]
Wkleję jeszcze ciekawą mieszankę uspokajającą, w dzisiejszych czasach stres to poważne zagrożenie dla zdrowia. Mieszanka opracowana osobiście przez Kubę Babickiego, etnobotanika który bada lecznicze oraz terapeutyczne właściwości polskich (i nie tylko) ziół i jest w tym prawdziwym ekspertem: ( ps. mieszanka odchudzająca gratis )
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ql6a2VcJwp8[/youtube]
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 kwietnia 2014, 10:13 przez viragolo, łącznie zmieniany 2 razy.
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Przypominam o suszeniu majowej pokrzywy. Gumowe[długie ]rękawiczki i noż[ja łamię je nie tnę].Wybieram miejsca mało uczęszczane ,rwe pokrzywy i wiążę w spore pęki.Suszę wieszając pęki na strychu lub w przewiewnym , osłoniętym od slońca miejscu. Gdy są dobrze suche ocieram je z łodyg i susz umieszczam w słojach lub woreczkach strunowych.
Tak samo postępuję z miętami.Majowa mięta i pokrzywa najlepsze :tak
Nie wspomnę o nalewce na świeżych listkach mięty....-miodzio[wlaśnie z dodatkiem miodu... .
Super sprawą są małe strunowe woreczki w które wkładamy po kilka listków mięty ,układamy w plastikowym pudełku i mrozimy[pudelko po to aby zamrożone listki nie polamały się]-super dodatek do wody miodowej i do..drinków
Tak samo postępuję z miętami.Majowa mięta i pokrzywa najlepsze :tak
Nie wspomnę o nalewce na świeżych listkach mięty....-miodzio[wlaśnie z dodatkiem miodu... .
Super sprawą są małe strunowe woreczki w które wkładamy po kilka listków mięty ,układamy w plastikowym pudełku i mrozimy[pudelko po to aby zamrożone listki nie polamały się]-super dodatek do wody miodowej i do..drinków
Ajla
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Odważnym polecam pesto pokrzywowo-czosnkowe lub oszukany szpinak z pokrzywy[liści]..
Ajla
-
- Moderator
- Posty: 2310
- Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
- Imię: Mirosław
- Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
- Lokalizacja: wodzisław śląski
- Pochwalił: 76 razy
- Pochwalony: 598 razy
Przyprawy, zioła etc.
Naprawdę? Muszę spróbować.zeta pisze:QR_BBPOST Pesto bardzo pyszne.
Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2264
- Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
- Ulubione grzyby: czerwone :)
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 211 razy
- Pochwalony: 1509 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
Z pokrzywy wprawdzie nie próbowałam, ale robiłam i bardzo lubię młode listki lebiody (komosy ) a'la szpinak, z dodatkiem jaja. A w Szwajcarii jadałam lasagne z lebiodą "prosto z pola", ależ to było pyszne Ten przepis sobie "zapożyczyłam" i czasem robię, jak nie mam lebiody, to daję szpinak.
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
Przypominam o soleniu , suszeniu i mrożeniu koperku.Niezastąpiona przyprawa w kuchni ... i składnik wegety robionej jesienią.Wiosenny koper ma najsilniejszy aromat i smak [oj te ziemniaczki z koperkiem i zsiadłym mlekiem, krupniki,rybki i mizerje]
Ajla
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
KOPEREK!!!
Niezastąpiony przy likwidacji czkawki-3/4 szklanki ciepło/letniej wody+ czubata łyżka posiekanego koperku i to wypić.Pomaga w trawieniu i oczyszcza układ moczowy.Ma dużo mikroelementów i witaminy.Nie mylić koperku z koprem[to tak jak śmietanka i śmietana]...
Niezastąpiony przy likwidacji czkawki-3/4 szklanki ciepło/letniej wody+ czubata łyżka posiekanego koperku i to wypić.Pomaga w trawieniu i oczyszcza układ moczowy.Ma dużo mikroelementów i witaminy.Nie mylić koperku z koprem[to tak jak śmietanka i śmietana]...
Ajla
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Przyprawy, zioła etc.
KWIAT BZU
-40 baldachów kwiatu bzu
-1l wody
-1kg cukru
-sok z 1 cytryny
Kwiaty bzu rwiemy rano lub wieczorem w słoneczny dzień.Baldachy lekko otrzepujemy i nożyczkami obcinamy biały kwiat [aby nie było zielonych gałązek].Wodę i cukier zagotować wystudzić i dodać sok cytrynowy .Kwiaty bzu zalać w misce tym syropem i odstawić na 2 dni.Następnie odlac syrop[kwiaty wycisnąć] przecedzić i zlać do małych butelek lub słoików.Przechowywać w lodówce.
Własciwości ; wykrztuśne, napotne,antywirusowe,wzmacniające błony śluzowe i naczynia włosowate,usmierzające ból,oczyszczające i zawiera choline.Zawiera dużo witamin i minerałów .
Polecam; OLEJ Z KWIATU BZU -[ma dobry wpływ na przemianę ,krążenie,system odpornościowy i skórę ] zawierający witaminy i kwasy rozpuszczalne tylko w tłuszczach.Bardzo przydatny do masażu.
-1l dobrego oleju
-sporo kwiaty z czarnego bzu[może byc i suszony]e.
Kwiat umieszczamy w butelkach i zalewamy olejem, przykrywamy lnianą sciereczką i odstawiamy na 3tygodnie w słoneczne miejsce[mieszac co 4 dni].Następnie zlać [cedząc] do ciemnych btelek i przechowywać w lodówce.
Polecam też suszenie kwiatów [na jesienno-zimowe herbatki ]rozkładając je na siatkach lub wieszając w przewiewnym miejscu.Po wysuszeniu atrzec i przechowywac szczelnie zamkniete.
-40 baldachów kwiatu bzu
-1l wody
-1kg cukru
-sok z 1 cytryny
Kwiaty bzu rwiemy rano lub wieczorem w słoneczny dzień.Baldachy lekko otrzepujemy i nożyczkami obcinamy biały kwiat [aby nie było zielonych gałązek].Wodę i cukier zagotować wystudzić i dodać sok cytrynowy .Kwiaty bzu zalać w misce tym syropem i odstawić na 2 dni.Następnie odlac syrop[kwiaty wycisnąć] przecedzić i zlać do małych butelek lub słoików.Przechowywać w lodówce.
Własciwości ; wykrztuśne, napotne,antywirusowe,wzmacniające błony śluzowe i naczynia włosowate,usmierzające ból,oczyszczające i zawiera choline.Zawiera dużo witamin i minerałów .
Polecam; OLEJ Z KWIATU BZU -[ma dobry wpływ na przemianę ,krążenie,system odpornościowy i skórę ] zawierający witaminy i kwasy rozpuszczalne tylko w tłuszczach.Bardzo przydatny do masażu.
-1l dobrego oleju
-sporo kwiaty z czarnego bzu[może byc i suszony]e.
Kwiat umieszczamy w butelkach i zalewamy olejem, przykrywamy lnianą sciereczką i odstawiamy na 3tygodnie w słoneczne miejsce[mieszac co 4 dni].Następnie zlać [cedząc] do ciemnych btelek i przechowywać w lodówce.
Polecam też suszenie kwiatów [na jesienno-zimowe herbatki ]rozkładając je na siatkach lub wieszając w przewiewnym miejscu.Po wysuszeniu atrzec i przechowywac szczelnie zamkniete.
Ajla
-
- Grzyb prosty
- Posty: 166
- Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2013, 11:52
- Pochwalił: 1 raz
- Pochwalony: 59 razy
Przyprawy, zioła etc.
Na 'bzinę' mam chyba lepszy przepis - na 40 baldachów zagotować 1,5 l wody, 1,5 kg cukru i 3 łyżki kwasku cytrynowego, wystudzić. Sparzyć 3 pomarańcze, 4 cytryny, pokroić w plastry i wrzucić do syropu z kwiatami na 48 godzin. Po tym czasie wszystko odcedzić, przelać do słoiczków i zapasteryzować. GE-NIAL-NE (i sprawdzone niejednokrotnie )
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
Przyprawy, zioła etc.
Co do oleju to chyba najgorsze co można z nim zrobić to trzymać w słonecznym miejscu.
Tego wręcz nie wolno robić.
Tego wręcz nie wolno robić.
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię