Moje grzybki w kuchni

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » środa, 27 sierpnia 2014, 23:40

Zenit pisze: dodałbyś jeszcze krótki opis składniki i wykonanie i niusik do potraw z grzybów :)
Proszę bardzo
DOMOWE HOT-DOGI Z borowikami i gołąbkami od Mefiu

Składniki:

2 bułki typu paluchy
grzyby leśne
2 cebule
2 łyżka startego sera żółtego
sól
pieprz
słodka papryka (ja dodałem świeżą paprykę)
olej
szynka
pomidor

Wykonanie:

Każdą z bułek kroimy na pół, wydrążamy środek.
Grzyby cebulę kroimy drobno w kostkę, odsmażamy na oleju, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekanego pomidora i paprykę. Mieszamy całość i dodajemy starty żółty ser. Do wydrążonych bułeczek dodajemy nasz farsz i podgrzewamy wystarczy 5 minut w gorącym piekarniku, aby zrobiły się gorące a skórka chrupiąca.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

POLECAM


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » niedziela, 7 września 2014, 15:26

Kebab żonki :) chciałem tam jeszcze wepchać jakieś grzybki typu borowiczki, ale nie nie nie ... więc takie gołe kebaby były :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 225 razy
Urodziny
Kontakt:

Post autor: Moniś » niedziela, 7 września 2014, 19:00

:eat: :eat: :eat: często robię takie a mimo to zjadlabym natychmiast :) A ja jeszcze zapiekam chwilę w tosterze polecam.


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » niedziela, 7 września 2014, 20:15

Moniś, ja pite podgrzewam 1min przed...


Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 225 razy
Urodziny
Kontakt:

Post autor: Moniś » poniedziałek, 8 września 2014, 20:25

Mefiu pisze:Moniś, ja pite podgrzewam 1min przed...
To nie pita :P wrap vel tortilla ;)

Domyslam się że podgrzewasz, ale po zgrilowaniu takiej zawinietej jest fajna chrupiaca :) Coś w tym stylu...

Obrazek


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

damianeczunieczek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1321
Rejestracja: sobota, 19 lipca 2014, 13:36
Ulubione grzyby: Opieńka Miodowa
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Pochwalił: 18 razy
Pochwalony: 556 razy
Kontakt:

Post autor: damianeczunieczek » poniedziałek, 8 września 2014, 23:35

Jako, że już są opieńki to i ja się podzielę pewnym przepisem. Mianowicie wigilia w mojej rodzinie nie może obejść się bez pączków z grzybkami.

Najlepsze do tego są opieńki :eat:, pączki smakują najlepiej na ciepło.

Obrazek

Co potrzeba ?

Farsz :

Opieńki ok 200g.
2 Cebule
sól
pieprz

- gotujemy grzyby jak każde inne i pozostawiamy do ostygniecia, kroimy cebulkę w kostkę i razem smażymy z grzybkami, doprawiamy do smaku. ( jak ktoś lubi grzybki, to farszu może założyć więcej bo znika z patelni ;) wiadomo trzeba sprawdzać jak się doprawiło). Po usmażeniu, farsz pozostawiamy do ostygnięcia.

ciacho drożdżowe : (I tutaj jest dość duża dowolność, kto jakie robi, oczywiście nie dodajemy cukru.)

Obrazek

- ciasto musi wyrosnąć, powinno lekko lepić się do rąk ( ważne ciasto musi być mocno napowietrzone).

- formowanie pączków - najłatwiej jest zrobić placek, a małą łyżeczką z patelni nakładać farsz do środka i formować kulki.

Obrazek

Jak mamy przygotowane pączki, rozgrzewamy głęboki tłuszcz i smażymy po każdej stronie, aż się zarumieni ;) Czasami jest z tym niezła zabawa.

finalnie wygląda tak :

Obrazek

A smakuje ....

"NIEBO w GĘBIE"


https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2 ... zunieczek/" onclick="window.open(this.href);return false;

:cool2: :beer: :hyhy: :piwo: 8)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » poniedziałek, 8 września 2014, 23:35

Moniś, o widzisz :D następnym razem robię tak jak Ty :) dzięki za pomysł :)


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » poniedziałek, 8 września 2014, 23:37

damianeczunieczek, :brawo: :brawo: :brawo: Jeszcze nigdy w takiej postaci opieniek nie jadłem :) muszę spróbować :) czyli taką wigilie małą zrobiłeś sobie we wrześniu :D taka rozgrzewkę :D


Awatar użytkownika

damianeczunieczek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1321
Rejestracja: sobota, 19 lipca 2014, 13:36
Ulubione grzyby: Opieńka Miodowa
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Pochwalił: 18 razy
Pochwalony: 556 razy
Kontakt:

Post autor: damianeczunieczek » poniedziałek, 8 września 2014, 23:44

Mefiu pisze:damianeczunieczek, :brawo: :brawo: :brawo: Jeszcze nigdy w takiej postaci opieniek nie jadłem :) muszę spróbować :) czyli taką wigilie małą zrobiłeś sobie we wrześniu :D taka rozgrzewkę :D
Tak, zawsze pierwsze w roku opieńki lądują w pączki. Świeże wiadomo nie takie jak w grudniu mrożone. Choć i tak są przepyszne.


https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2 ... zunieczek/" onclick="window.open(this.href);return false;

:cool2: :beer: :hyhy: :piwo: 8)
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » wtorek, 9 września 2014, 00:02

damianeczunieczek, :ok: super przepis - zamieszczę na głównej stronie portalu w przepisach


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Post autor: Paweł » wtorek, 9 września 2014, 07:24

damianeczunieczek, :P :ok: :tak: :tak: :beer: :beer: :brawo: :brawo: :eat: :eat:


Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 734
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 106 razy

Post autor: viragolo » wtorek, 9 września 2014, 09:06

damianeczunieczek, u mnie jest podobna tradycja :), na wigilię muszą być krokiety z grzybami i serem żółtym. Niestety często są to kupne pieczarki z braku leśnych smakołyków. Twój przepis wypróbuję na 100% :)


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
Awatar użytkownika

damianeczunieczek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1321
Rejestracja: sobota, 19 lipca 2014, 13:36
Ulubione grzyby: Opieńka Miodowa
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Pochwalił: 18 razy
Pochwalony: 556 razy
Kontakt:

Post autor: damianeczunieczek » wtorek, 9 września 2014, 10:59

viragolo pisze:damianeczunieczek, u mnie jest podobna tradycja :), na wigilię muszą być krokiety z grzybami i serem żółtym. Niestety często są to kupne pieczarki z braku leśnych smakołyków. Twój przepis wypróbuję na 100% :)
Wiem, raz u nas też były z pieczarką :( ble. A to opieńka jest najlepsza do tego. Jest grzybem zachowującym twardość,po obróbce termicznej, wiec jest najlepsza. Były próby, ze wszystkimi grzybami, ale mi osobiście najlepiej smakuje z opieńką.


https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2 ... zunieczek/" onclick="window.open(this.href);return false;

:cool2: :beer: :hyhy: :piwo: 8)
Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 225 razy
Urodziny
Kontakt:

Post autor: Moniś » wtorek, 9 września 2014, 20:20

damianeczunieczek, super przepis :eat:


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

damianeczunieczek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1321
Rejestracja: sobota, 19 lipca 2014, 13:36
Ulubione grzyby: Opieńka Miodowa
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Pochwalił: 18 razy
Pochwalony: 556 razy
Kontakt:

Post autor: damianeczunieczek » wtorek, 9 września 2014, 22:04

Moniś pisze:damianeczunieczek, super przepis :eat:
Dzięki dziś 4 nowych ludzi jadło pączki ;) smakowały. ;)


https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2 ... zunieczek/" onclick="window.open(this.href);return false;

:cool2: :beer: :hyhy: :piwo: 8)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat