Moje grzybki w kuchni

Awatar użytkownika

Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 805 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Post autor: Traper » czwartek, 26 maja 2016, 18:50

Zenit pisze:QR_BBPOST Niebawem pojawią się tu fotki i filmiki
Czekam z niecierpliwością :tak: :eat:


Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Post autor: Zenit » czwartek, 26 maja 2016, 20:05

Traper pisze:QR_BBPOST Czekam z niecierpliwością :tak: :eat:
cały tekst ze zdjęciami i filmikami w niusie >>>
http://nagrzyby.pl/kuchnia/sos-z-borowi ... wdy-i-mity


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 805 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Post autor: Traper » czwartek, 26 maja 2016, 20:13

Bardzo apetycznie to wygląda i na pewno smakuje również :brawo: :ok:

Dobry z Ciebie kucharz :tak: :ok:

Obrazek


Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Post autor: Zenit » czwartek, 26 maja 2016, 21:57

Traper pisze:QR_BBPOST Dobry z Ciebie kucharz :tak: :ok:
nie chcę ale muszę :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 956
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 948 razy
Pochwalony: 520 razy

Moje grzybki w kuchni

Post autor: PawelJeleniaGora » piątek, 27 maja 2016, 07:44

Dokładnie tak robi kolega bez gotowania tylko do razu na patelnie i dusi a ze mnie się zawsze śmieje , że tracę cały smak grzybków. Kani i kurek nie gotuję :ok:


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Post autor: Zenit » piątek, 27 maja 2016, 19:02

PawelJeleniaGora pisze:QR_BBPOST a ze mnie się zawsze śmieje , że tracę cały smak grzybków.
i słusznie :) jedz grzyby bez obgotowania.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1509 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Post autor: Agnes » piątek, 27 maja 2016, 20:52

Zenit pisze:
Agnes pisze:QR_BBPOST Chyba zaraz polecę na Lisią Górę sprawdzić, czy te żółciaki jeszcze się nadają Obrazek
bezpiecznego lotu życzę i owocnego grzybobrania :) Jak tam padało u Was dużo ? Czekam na te pierwsze borowiki :)
Oj Zenit, :hehe: Widać, że masz w Rzeszowie czytelników :D
Zanim doleciałam, to z moich pięknych żółciaków zostały nędzne kikuty. Trzeba było jednak włączyć ten dop...alacz :mrgreen:
Co więcej: zauważyłam, że ktoś wyciął również inne grzybki. Sorry za jakość zdjęć, ale nie było do nich dobrego dostępu. Da się rozpoznać co to? - wygląda trochę jak młoda opieńka miodowa, ale to chyba dużo za wcześnie na nią...


Coś tam jednak znalazłam z żółciaków i zrobiłam degustację. Chyba jednak były za stare, albo ja popełniłam jakiś błąd, bo smakowały trochę jak ... miękkie drewno :? I ten specyficzny intensywny zapach jakoś mi nie odpowiadał. Szkoda, że nie wiedziałam o tych frytkach, jak te żółciaczki były takie młódziutkie, śliczne i apetyczne. Ale nic to, ponowię próbę w odpowiednim czasie :D




Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Post autor: Zenit » piątek, 27 maja 2016, 22:04

Agnes pisze:QR_BBPOST Chyba jednak były za stare
dokładnie na takie mi wyglądają - powinny być mięciutkie.
Agnes pisze:QR_BBPOST Ale nic to, ponowię próbę w odpowiednim czasie :D
dokładnie tak zrób wtedy pewnie będą Ci smakowały.
Agnes pisze:QR_BBPOST Oj Zenit, :hehe: Widać, że masz w Rzeszowie czytelników :D
tak to już jest :)

Agnes pisze:QR_BBPOST jak młoda opieńka miodowa, ale to chyba dużo za wcześnie na nią...
może nie na 100% miodowa ale opieńka a wcale nie za wcześnie wiesz że grzyby nie mają rozumu a tylko "instynkt" jak odczuwają pogodę podobną do jesieni to rosną jak jesienne grzyby. Podgrzybki brunatne to też nie wiosenne grzyby a rosną na wiosnę w Nowej Dębie :)
Swoją drogą gratuluje jesteś pierwsza co znalazła opieńki w tym roku :brawo: :brawo: :brawo:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Post autor: Wojtas » środa, 8 czerwca 2016, 14:43

Smażony boleń, puree z młodych ziemniaczków i ceglasie podsmażane na masełku :eat:


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Post autor: Wojtas » czwartek, 9 czerwca 2016, 16:46

Jajeczniczka na siatkusiu :eat:


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Post autor: Zenit » czwartek, 9 czerwca 2016, 16:49

Wojtas pisze:QR_BBPOST Jajeczniczka na siatkusiu :eat:
no chyba starczyło nie na jedną :) ile on ważył ponad 1 kg ?


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Post autor: Wojtas » czwartek, 9 czerwca 2016, 16:53

1.02 kg przeważyło szalkę :) Źle zrobiłem zdjęcie, powinno być odwrotnie, grzybek na dole, ciężarki na górze. Przez poprzedni ubogi sezon, wyszedłem z wprawy :(


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Post autor: Paweł » sobota, 11 czerwca 2016, 22:06

Żagiew łuskowata a'la frytki

wstępnie opracowana :D , teraz tylko jutrzejsze za- :oops: ;)


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Post autor: Zenit » sobota, 11 czerwca 2016, 22:47

Paweł pisze:QR_BBPOST Żagiew łuskowata a'la frytki
i jak smaczne ?


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Post autor: Paweł » niedziela, 12 czerwca 2016, 18:19

Zenit, chyba za cienko pokroiłem :cry: gdyż tak 0.5 cm . W sumie stwierdzam , że można wykorzystać kapelusz do grubości prawie 2 cm i pasek 1 cm.
W smaku podobne jak boczniaki :D , ale każdy ma indywidualne odczucia , a ja lubię mocno pieprzne :D - czyli wykasowany smak :lol: .


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat