Moje grzybki w kuchni
-
- Grzybobiorca
- Posty: 1321
- Rejestracja: sobota, 19 lipca 2014, 13:36
- Ulubione grzyby: Opieńka Miodowa
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
- Pochwalił: 18 razy
- Pochwalony: 556 razy
- Kontakt:
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Ja nie korzystałam tylko z jej przepisu ale również z innych wyszperanych w necie i je ze sobą pomieszałam i z każdego wzięłam, to co mi odpowiadało dlatego napisałam ogólnie, że przepis z netu, bo nie był to stricte przepis Pyzy.Zenit pisze:zobacz ja nam się dostało za Twój przepis musisz zawsze reklamować stronę z jakiej kuchenne inspiracje pochodzą
Gdybym podała link do jej przepisu to miałaby pretensje, że jest niekompletny,zmodyfikowany i z innymi dodatkami.
Przepis czytałam ale nie miałam wszystkich składników np. masło klarowane,chilli, przyprawa ognista, wino ( podałam w składnikach ale zastąpiłam je odrobiną wódki), dlatego musiałam przepis zmodyfikować i przystosować do swoich celów i powinnam podać kilka linków, bo z każdego przepisu coś zapozyczałam.
Bez przesady.
Dziś znowu robiłam faszerowane kanie, z tych, co mi mąż przytargał już bez zaglądania do jakiegokolwiek przepisu w necie.
Mięso przyprawiłam jak na mielone z jajkiem i przyprawami ( jakie miałam pod ręką). Dodałam łyżkę proszku kaniowego, kopru ( bo zaczynał mi więdnąć), paprykę czerwoną i od strony nadzienia umoczyłam w bułce tartej. Tekst wytłuszczony zapożyczyłam z przepisu Pyzy.
Potem to wszystko wrzuciłam na patelnię, obsmażyłam, dodałam tylko pokrojoną cebulę , masło i kilka łyżek śmietany, trochę mleka i to dusiłam pod przykryciem tym razem do końca na patelni przez 15 do 20 minut.
Wtedy zapiekałam w piekarniku co też było zupełnie odmiennie niż u Pyzy.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Jako, że już 2 razy robiłam flaczki z boczniaka, wrzucam tutaj przepis.
Po necie owszem buszowałam ale na stronę Pyzy nie zaglądałam.
Jadąc kiedyś do Uniejowa zauważyłam z samochodu pniak obrośnięty boczniakami. Oczywiście wyskoczyłam z auta, pozyskałam boczniaki i niżej przedstawiam efekt kulinarny.
Składniki :
- boczniaki
- włoszczyzna ( por, seler, marchew, pietruszka)
- cebula
- przyprawy ( majeranek, sól, pieprz, papryka, gałka muszkatałowa, imbir, liść laurowy,tymianek, ziele ang. i reszta wg uznania)
- kostka rosołowa
Wykonanie:
Boczniaki pokroiłam w wąskie paseczki i podsmażyłam na patelni z cebulką.
Dodałam warzywa, które wcześniej starłam na tarce ( por pokroiłam drobno) i wszystko razem podsmażyłam.
Do garnka wlałam wodę, zagotowałam ją z kostką rosołową i wrzuciłam do niej podsmażone boczniaki z warzywami.
Dodałam pozostałe przyprawy i wszystko razem się gotowało przez pół godziny.
Na koniec kto woli bardziej gęste to zagęszcza flaczki mąką a kto woli rzadsze to już nic nie grzebie.
Smacznego !!
Smakowały bardzo podobnie, jak normalne flaki, których nie jem a te z boczniaków zjadłam i mi smakowały.
Po necie owszem buszowałam ale na stronę Pyzy nie zaglądałam.
Jadąc kiedyś do Uniejowa zauważyłam z samochodu pniak obrośnięty boczniakami. Oczywiście wyskoczyłam z auta, pozyskałam boczniaki i niżej przedstawiam efekt kulinarny.
Składniki :
- boczniaki
- włoszczyzna ( por, seler, marchew, pietruszka)
- cebula
- przyprawy ( majeranek, sól, pieprz, papryka, gałka muszkatałowa, imbir, liść laurowy,tymianek, ziele ang. i reszta wg uznania)
- kostka rosołowa
Wykonanie:
Boczniaki pokroiłam w wąskie paseczki i podsmażyłam na patelni z cebulką.
Dodałam warzywa, które wcześniej starłam na tarce ( por pokroiłam drobno) i wszystko razem podsmażyłam.
Do garnka wlałam wodę, zagotowałam ją z kostką rosołową i wrzuciłam do niej podsmażone boczniaki z warzywami.
Dodałam pozostałe przyprawy i wszystko razem się gotowało przez pół godziny.
Na koniec kto woli bardziej gęste to zagęszcza flaczki mąką a kto woli rzadsze to już nic nie grzebie.
Smacznego !!
Smakowały bardzo podobnie, jak normalne flaki, których nie jem a te z boczniaków zjadłam i mi smakowały.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Sensibility, przepisik na stronę
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Właśnie zrobiłem sosik składający się z łuszczaków zmiennych, opieniek i kilku łyczaków późnych co za zapach co za smak Naprawdę łuszczaki zmienne są przepyszne w smaku - ich było najwięcej.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Kebab na frytkach
Przepis wzięty z jakiejś grupy kulinarnej na fb więc nie mój ale mi smakował.
Składniki:
- filet z kurczaka
- frytki 600g, mogą być mrożone( do smażenia na oleju lub do piekarnika)
- kapusta pekińska
- ogórek konserwowy
- pomidory
- majonez, sól, pieprz, przyprawa Gyros, papryka w proszku
- można grzybki przemycić
Wykonanie:
Smażymy mięso na rozgrzanej patelni z tłuszczem, dodajemy przyprawę kebab-gyros, paprykę, sól i pieprz.
Gdy mięso jest gotowe, nakładamy na talerze gorące frytki, na frytki kładziemy pierś z kurczaka,ogórek, smarujemy lekko majonezem , posypujemy kapustą pekińską,na
kapuście pekińskiej układamy pomidory, polewamy keczupem.
Podajemy od razu gorące.
Smakosze grzybów mogą dodać do potrawy podsmażone z cebulką grzybki i położyć je na kurczaku zanim posypiemy kapustą pekińską.
Przepis wzięty z jakiejś grupy kulinarnej na fb więc nie mój ale mi smakował.
Składniki:
- filet z kurczaka
- frytki 600g, mogą być mrożone( do smażenia na oleju lub do piekarnika)
- kapusta pekińska
- ogórek konserwowy
- pomidory
- majonez, sól, pieprz, przyprawa Gyros, papryka w proszku
- można grzybki przemycić
Wykonanie:
Smażymy mięso na rozgrzanej patelni z tłuszczem, dodajemy przyprawę kebab-gyros, paprykę, sól i pieprz.
Gdy mięso jest gotowe, nakładamy na talerze gorące frytki, na frytki kładziemy pierś z kurczaka,ogórek, smarujemy lekko majonezem , posypujemy kapustą pekińską,na
kapuście pekińskiej układamy pomidory, polewamy keczupem.
Podajemy od razu gorące.
Smakosze grzybów mogą dodać do potrawy podsmażone z cebulką grzybki i położyć je na kurczaku zanim posypiemy kapustą pekińską.