Moje grzybki w kuchni

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » niedziela, 19 października 2014, 12:31

Ale afera :o Strach teraz jakiś przepis zapodać ;)

Sprawdziłem w necie i jest przepis na knedle z grzybami, lecz ja zrobiłem nie korzystając z żadnego przepisu, wymyśliłem i zrobiłem a teraz go udoskonalam :eat:
Obrazek


Awatar użytkownika

damianeczunieczek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1321
Rejestracja: sobota, 19 lipca 2014, 13:36
Ulubione grzyby: Opieńka Miodowa
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Pochwalił: 18 razy
Pochwalony: 556 razy
Kontakt:

Post autor: damianeczunieczek » niedziela, 19 października 2014, 12:44

Wojtas pisze:Ale afera :o Strach teraz jakiś przepis zapodać ;)
Nie wolno i tego pisać bo ktoś już to kiedyś napisał rotfl ... Wojtas moim zdaniem nie powinniśmy popadać w skrajności.

Dajmy se po razie :doh: potem :przytul: a potem :beer: :wino: :gitara: :520:


https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2 ... zunieczek/" onclick="window.open(this.href);return false;

:cool2: :beer: :hyhy: :piwo: 8)
Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 225 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » niedziela, 19 października 2014, 16:52

Faszerowane kanie i knedelki pycha :eat: :eat: :eat:


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » piątek, 24 października 2014, 20:45

Zenit pisze:zobacz ja nam się dostało za Twój przepis :) musisz zawsze reklamować stronę z jakiej kuchenne inspiracje pochodzą :)
Ja nie korzystałam tylko z jej przepisu ale również z innych wyszperanych w necie i je ze sobą pomieszałam i z każdego wzięłam, to co mi odpowiadało dlatego napisałam ogólnie, że przepis z netu, bo nie był to stricte przepis Pyzy. :)
Gdybym podała link do jej przepisu to miałaby pretensje, że jest niekompletny,zmodyfikowany i z innymi dodatkami. :?
Przepis czytałam ale nie miałam wszystkich składników np. masło klarowane,chilli, przyprawa ognista, wino ( podałam w składnikach ale zastąpiłam je odrobiną wódki), dlatego musiałam przepis zmodyfikować i przystosować do swoich celów i powinnam podać kilka linków, bo z każdego przepisu coś zapozyczałam.
Bez przesady. :?
Dziś znowu robiłam faszerowane kanie, z tych, co mi mąż przytargał już bez zaglądania do jakiegokolwiek przepisu w necie.
Mięso przyprawiłam jak na mielone z jajkiem i przyprawami ( jakie miałam pod ręką). Dodałam łyżkę proszku kaniowego, kopru ( bo zaczynał mi więdnąć), paprykę czerwoną i od strony nadzienia umoczyłam w bułce tartej. Tekst wytłuszczony zapożyczyłam z przepisu Pyzy. :mrgreen:
Potem to wszystko wrzuciłam na patelnię, obsmażyłam, dodałam tylko pokrojoną cebulę , masło i kilka łyżek śmietany, trochę mleka i to dusiłam pod przykryciem tym razem do końca na patelni przez 15 do 20 minut. :)
Wtedy zapiekałam w piekarniku co też było zupełnie odmiennie niż u Pyzy. :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » piątek, 24 października 2014, 21:18

Chyba jutro wyskoczę na kanie i coś sobie upichcę :eat:


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » sobota, 25 października 2014, 01:38

Proszę, nie załamujcie mnie : ( ja pewnie rok mam już zakończony tzn stracony :( gratuluje radości z zdobyczy oraz tych gotujących co czują to coś w kuchni a do tego z grzybkami :) mi to nie dane w tym roku :( :?


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » sobota, 1 listopada 2014, 16:02

Jako, że już 2 razy robiłam flaczki z boczniaka, wrzucam tutaj przepis. :)
Po necie owszem buszowałam ale na stronę Pyzy nie zaglądałam. :nie:
Jadąc kiedyś do Uniejowa zauważyłam z samochodu pniak obrośnięty boczniakami. Oczywiście wyskoczyłam z auta, pozyskałam boczniaki i niżej przedstawiam efekt kulinarny. :eat:

Składniki :
- boczniaki
- włoszczyzna ( por, seler, marchew, pietruszka)
- cebula
- przyprawy ( majeranek, sól, pieprz, papryka, gałka muszkatałowa, imbir, liść laurowy,tymianek, ziele ang. i reszta wg uznania)
- kostka rosołowa

Wykonanie:

Boczniaki pokroiłam w wąskie paseczki i podsmażyłam na patelni z cebulką.
Dodałam warzywa, które wcześniej starłam na tarce ( por pokroiłam drobno) i wszystko razem podsmażyłam.
Do garnka wlałam wodę, zagotowałam ją z kostką rosołową i wrzuciłam do niej podsmażone boczniaki z warzywami.
Dodałam pozostałe przyprawy i wszystko razem się gotowało przez pół godziny.
Na koniec kto woli bardziej gęste to zagęszcza flaczki mąką a kto woli rzadsze to już nic nie grzebie. ;)
Smacznego !!!!
Smakowały bardzo podobnie, jak normalne flaki, których nie jem a te z boczniaków zjadłam i mi smakowały. :eat:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 1 listopada 2014, 18:48

Sensibility, :ok: przepisik na stronę :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » sobota, 1 listopada 2014, 19:23

Już dałam. :)


Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 225 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » poniedziałek, 3 listopada 2014, 20:27

Pycha flaczki :eat: :eat: :eat:


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » poniedziałek, 3 listopada 2014, 21:57

Właśnie zrobiłem sosik składający się z łuszczaków zmiennych, opieniek i kilku łyczaków późnych :) co za zapach co za smak :) Naprawdę łuszczaki zmienne są przepyszne w smaku - ich było najwięcej.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » wtorek, 4 listopada 2014, 06:41

Sensibility, :brawo: :brawo: :) pysznie to wygląda :) Ja w końcu może w swojej nowej kuchni coś przygotuje :) W czwartek jadę do lasu :) Grzybki jednak jeszcze będą :0 tzn powinny po 16 stopni ma być :)


Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 734
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 106 razy

Post autor: viragolo » wtorek, 4 listopada 2014, 09:37

Wypróbuję ten przepis na flaczki ;) jak długo gotowałaś te boczniaki ?


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » piątek, 7 listopada 2014, 18:32

viragolo pisze:Wypróbuję ten przepis na flaczki ;) jak długo gotowałaś te boczniaki ?
Jest w przepisie. :)
Sensibility pisze:Dodałam pozostałe przyprawy i wszystko razem się gotowało przez pół godziny.


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » piątek, 7 listopada 2014, 18:57

Kebab na frytkach

Przepis wzięty z jakiejś grupy kulinarnej na fb więc nie mój ale mi smakował.
Składniki:
- filet z kurczaka
- frytki 600g, mogą być mrożone( do smażenia na oleju lub do piekarnika)
- kapusta pekińska
- ogórek konserwowy
- pomidory
- majonez, sól, pieprz, przyprawa Gyros, papryka w proszku
- można grzybki przemycić ;)

Wykonanie:
Smażymy mięso na rozgrzanej patelni z tłuszczem, dodajemy przyprawę kebab-gyros, paprykę, sól i pieprz.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Gdy mięso jest gotowe, nakładamy na talerze gorące frytki, na frytki kładziemy pierś z kurczaka,ogórek, smarujemy lekko majonezem , posypujemy kapustą pekińską,na
kapuście pekińskiej układamy pomidory, polewamy keczupem.
Podajemy od razu gorące.
Smakosze grzybów mogą dodać do potrawy podsmażone z cebulką grzybki i położyć je na kurczaku zanim posypiemy kapustą pekińską. :)
Obrazek Obrazek Obrazek


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat