Moje grzybki w kuchni

Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 225 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » sobota, 13 września 2014, 23:55

Rybki mniam :eat: uwielbiam pod każdą postacią :ok:

Mam propozycję, czytalam ze szukasz podgrzybkowo - niespodziankowych lasów. Bierz te rybki i grzybki i wpadaj w okolice Bełchatowa ;)


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » niedziela, 14 września 2014, 00:05

Moniś pisze:Bierz te rybki i grzybki i wpadaj w okolice Bełchatowa ;)
Za daleko, ale może kiedyś :oops:


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » niedziela, 14 września 2014, 09:00

Moniś, :brawo: :brawo: supcio przepisek, ale jeszcze lepszy kubek i talerzyk. super :)


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » poniedziałek, 15 września 2014, 01:20

Moniś, pychota i to jeszcze z rydzami... :roll: :brawo:


A tymczasem... moja fotorelacja z pączkobrania ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek


Obrazek Obrazek
Pączusie powstały sobotniego wieczoru, ale wrzucam relację dopiero teraz, bo za dnia galeria nie dawała mi się okiełznać.

Na farsz poszło około 0,7kg opieniek, ale ciasto nam się tak rozszalało, rosło i rosło, że trzeba było resztę zapchać dżemikiem. A mogę przysiąc, że w trakcie nie podjadałem farszu ...chociaż to było arcytrudne :|
Podczas produkcji robiłem za "piecowego" i pilnowałem pączkowego piekiełka, bo do lepienia to tak jak przewidywałem, mam dwie lewe ręce. Lepienie zakończyłem na pierwszym egzemplarzu i żona przegoniła mnie od stolnicy żebym nie marnował cennego towaru.
Ponieważ już od pierwszego spróbowanego egzemplarza zacząłem dokuczliwie jęczeć: - za mało farszu! :mrgreen: , małżonka musiała uruchomić swoją fantazję i tak to zaczęły powstawać kolejne przedziwne kształty: pieroga ruskiego, wielkiej ostrygi, a nawet tęgoskóra cytrynowego.
To były takie jadalne tęgoskóry ;) Pod koniec produkcji opanowała już także pączkowe kulki i wypełnianie ich po brzegi farszem.
Jeżeli komuś lepienie z dużą ilością farszu sprawiałoby trudności, to mogę podpowiedzieć że lepienie w kształcie pieroga jest najbardziej wydajne, wtedy najwięcej i najłatwiej da się upchnąć :eat: :lol:
A pieróg jak to pieróg, podczas smażenia czasem się "rozdziawi" i wychodzą z tego całkiem ciekawe kształty :D

Pączusie przypominają mi smakiem tradycyjne pieczone drożdżowe bułeczki z farszem grzybowym (lub kapuściano-grzybowym), ale jest to atrakcja kulinarna, gdy się człek wgryza w pączka, a tam :grzyb1: :grzyb1: :grzyb1: :shock: :D
Chociaż powstała ich "słuszna" ilość, to muszę się przyznać że już drugą dobę nic innego nie jem i właściwie to już się kończą... :oops: rotfl

Polecam wszystkim wypróbowanie, dla mnie "bomba" :ok: :)
Do tego... pierwszy raz w życiu jadłem pączki popijając je :piwo: :roll: :roll: :roll: :D


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » poniedziałek, 15 września 2014, 05:54

Nadir, ale apetycznie wyglądają :) :eat: :eat: :eat: :eat: :o


Awatar użytkownika

damianeczunieczek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1321
Rejestracja: sobota, 19 lipca 2014, 13:36
Ulubione grzyby: Opieńka Miodowa
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Pochwalił: 18 razy
Pochwalony: 556 razy
Kontakt:

Post autor: damianeczunieczek » poniedziałek, 15 września 2014, 11:04

Nadir, :jupi: :jupi: :brawo: :brawo:

Zapomniałem napisać, że dużo się zjeść nie da :) a co do reszty to cała prawda ... ;) no i z :piwo: smakuje wyśmienicie oczywiście nie podczas Wigilii.


https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2 ... zunieczek/" onclick="window.open(this.href);return false;

:cool2: :beer: :hyhy: :piwo: 8)
Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » poniedziałek, 15 września 2014, 12:48

damianeczunieczek pisze:Zapomniałem napisać, że dużo się zjeść nie da :)
Oj da się dużo, da się... :tak: :oops: :mrgreen:
Zwykłe, takie na słodko zjadam na raz maksymalnie dwa - i to raz do roku, wiadomo kiedy. Tych z opieńkami to wolę nie mówić ile naraz upchnąłem, bo tego żadna ustawa nie przewiduje :mrgreen:


Awatar użytkownika

damianeczunieczek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1321
Rejestracja: sobota, 19 lipca 2014, 13:36
Ulubione grzyby: Opieńka Miodowa
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Pochwalił: 18 razy
Pochwalony: 556 razy
Kontakt:

Post autor: damianeczunieczek » poniedziałek, 15 września 2014, 12:51

Nadir pisze:Tych z opieńkami to wolę nie mówić ile naraz upchnąłem, bo tego żadna ustawa nie przewiduje :mrgreen:
ROTFL ROTFL aż się zaplułem.
Nadir pisze:Oj da się dużo, da się... :tak: :oops: :mrgreen:
jeden posiłek na 3 dni :D


https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2 ... zunieczek/" onclick="window.open(this.href);return false;

:cool2: :beer: :hyhy: :piwo: 8)
Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » poniedziałek, 15 września 2014, 16:56

damianeczunieczek pisze:jeden posiłek na 3 dni :D
Czy ja wiem... raczej trzy posiłki na jeden dzień. Wczoraj te pączki naprawdę były dla mnie śniadaniem, obiadem i kolacją ... i nic innego nie jadłem, dziś na śniadanie kończyłem "resztki", tak więc od soboty to już teraz chętnie bym coś innego zjadł... :| rotfl


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » środa, 17 września 2014, 22:46

Wreszcie znalazłem chwilę aby pączusie zrobić. Już wiem, że ten przepis trochę przerobię pod siebie czyli, zero obgotowywania grzybów, dużo soli i pieprzu. Danie wyśmienite, coś ala krokiety w sam raz do barszczyku ale i jako przekąska także się nada :eat: :eat: :eat: Brawa dla wynalazcy :brawo: :brawo: :brawo:
Obrazek


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » środa, 17 września 2014, 22:49

Nadir pisze:moja fotorelacja z pączkobrania ;)
fajnie byłoby dać ten przepis na głowną stronę do potraw :brawo: :brawo: super smacznie wygląda.
Jakbyś miał chwilę czasu dodaj proszę.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » czwartek, 18 września 2014, 06:05

widzę, że jest akcja pączki z opieniek :) dziś pewnie po pracy uda mi się wyskoczyć na chwile, może i ja zrobię :D choć wydaje mi się ze u mnie grzybków nie ma


Awatar użytkownika

damianeczunieczek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1321
Rejestracja: sobota, 19 lipca 2014, 13:36
Ulubione grzyby: Opieńka Miodowa
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Pochwalił: 18 razy
Pochwalony: 556 razy
Kontakt:

Post autor: damianeczunieczek » czwartek, 18 września 2014, 10:53

Wojtas, :brawo: :brawo: :beer: :beer:


https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2 ... zunieczek/" onclick="window.open(this.href);return false;

:cool2: :beer: :hyhy: :piwo: 8)
Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » czwartek, 18 września 2014, 18:51

Dawno tutaj nie zaglądałam a widzę, że damianeczunieczek, tu taki hit wstawił. :brawo:
Ja wprawdzie do pieczenia się nie bardzo nadaję, jedynie na zimno ciasta robię ale może te pączki by mi jakoś wyszły? ;)
Niemniej apetycznie wyglądają i ja też jak przeczytałam w innym temacie o pączkach z opieńkami to myślałam, ze ktoś jaja sobie robi a tu niespodzianka. :ok:
Żeby mi tak ktoś zrobił, bo ostatnio idę na łatwiznę i robię proste potrawy. :)
Moniś fajny przepis, trzeba by wykorzystać. :ok:


Awatar użytkownika

damianeczunieczek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1321
Rejestracja: sobota, 19 lipca 2014, 13:36
Ulubione grzyby: Opieńka Miodowa
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Pochwalił: 18 razy
Pochwalony: 556 razy
Kontakt:

Post autor: damianeczunieczek » czwartek, 18 września 2014, 20:40

Sensibility pisze:Ja wprawdzie do pieczenia się nie bardzo nadaję,
:nie: trzeba piec ;) tylko patelnia olej i ogień :eat: ;)


https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2 ... zunieczek/" onclick="window.open(this.href);return false;

:cool2: :beer: :hyhy: :piwo: 8)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat